Fotoğraflar: Erhan DEMİRTAŞ
Takvimler 11 Mart’ı gösterdiğinde dünya ile birlikte Türkiye için de yeni bir süreç başladı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiğini duyururken, aynı gün Dünya Sağlık Örgütü de korona virüsü pandemisini (küresel salgın) ilan etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, tüm bakanların katıldığı bir korona virüsü toplantısı düzenlendi. Beş saate yakın süren toplantıdan sonra; okulların tatil edilmesi, kamu görevlilerinin yurt dışına çıkışının izne bağlanması, spor müsabakalarının seyircisiz oynanması gibi kararlar alındı.
Ülkedeki virüse bağlı ilk ölüm ise 15 Mart 2020'de gerçekleşti. 20 Mart'ta Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle tüm özel ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi. Barlar, gece kulüpleri, tiyatrolar, sinemalar, spor salonları ve kafeler kapatıldı. Camilerde toplu ibadet sonlandırıldı. Yurtdışından dönen herkese iki hafta karantina zorunluluğu getirildi. 21 Mart tarihinde ise ek tedbirler uygulamaya konuldu. Tiyatro, sinema, restoran, internet kafe, kahvehane ve kapalı çocuk oyun alanlarının faaliyetleri süreli bir şekilde durduruldu. 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma yasağı getirildi. Aynı gün alınan kararla ayrıca 46 ülke ile uçuşlar durduruldu. Kuaförler ve güzellik salonları kapatıldı. 22 Mart tarihinde yayınlanan genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında dönüşümlü, esnek ve uzaktan çalışmaya izin verildi.
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri, korona virüse karşı alınan önlemler nedeniyle geçinmekte zorlanan insanlara yardım etmek için birer bağış kampanyası başlattı. Ancak Belediyelerin başlattığı bağış kampanyaları merkezi yönetim tarafından yasaklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı amaçla bir bağış kampanyası başlattı.
Kadıköy Belediyesi 65 yaş üzerinde olup özellikle yalnız yaşayan yaşlılar ve engelliler için sıcak yemek dağıtımını başlattı.
NİSAN
Nisan ayına gelindiğinde ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü vakalarının tüm Türkiye'ye yayıldığını açıkladı. Vakaların illere göre dağılımı ilk defa kamuoyu ile paylaşıldı. Vakaların yüzde 60'ının İstanbul'da olduğu ortaya çıktı. 3 Nisan günü alınan kararla 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı getirildi. 10-13 Nisan tarihleri arasında Türkiye'de ilk hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulandı. Yasağın cuma akşamı yasağa saatler kala duyurulması nedeniyle sokaklarda büyük kalabalıklar oluştu, yüzlerce insan market ve büfelerin önüne gelerek alışveriş yapmaya çalıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sokağa çıkma yasağı kararı sonrası oluşan kaosa dair "Kararının uygulanmasının sorumluluğu, her yönüyle şahsıma aittir" diyerek istifa etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan istifayı kabul etmedi.
23 Nisan’da Türkiye'de aktif vaka sayısı 80 bin 808 ile zirveye ulaştı. O tarihten itibaren iyileşenlerin sayısı tespit edilen vakaların üzerine çıktı. Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirdiği uygulama ile 20-65 yaş arası vatandaşlara ücretsiz maske dağıtılması kararlaştırıldı.
Kadıköy Belediyesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 100. yılında evlerinden çıkamayan Kadıköylüler için bir dizi etkinlik düzenledi. Düzenlenen etkinliklerde, Kadıköylüler balkonlardan, aynı anda gökyüzüne balonlar bıraktı ve Süreyya Operası’nda gerçekleşen “Yüzyılın Çocukları” konserini evlerinden online izlediler.
MAYIS
Sağlık Bakanlığı, iyileşen hasta sayısının Covid-19 hastalarının sayısını ilk defa geçtiğini duyurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, virüsle mücadelede ikinci aşamaya geçildiğini ve kontrollü sosyal yaşama geri dönüş yapılacağını açıkladı. 4 Mayıs’ta açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, normalleşme sürecinin bir parçası olarak, cerrahi maske ve bez maske satışına izin verildiğini söyledi. 11 Mayıs’ta ise alışveriş merkezleri ve berberler açıldı. 10 Mayıs’ta 65 yaş üstü vatandaşlar 15 Mayıs’ta ise 15-20 yaş arası gençler ilk defa dört saatliğine sokağa çıktı.
HAZİRAN
Normalleşme adımının devamında; restoran, kafe, park, yüzme havuzu, spor salonu, kaplıca, kahvehane gibi mekanlar saat ve kural kısıtlamalarıyla açıldı. Eğlence mekanları ve nargile kafeler bu kapsama alınmadı. 22 Mart 2020'de yayınlanan genelgeyle[başlatılan kamuda dönüşümlü, esnek ve uzaktan çalışma uygulaması 1 Haziran 2020 tarihinde sona erdi. 20 Haziran’da LGS, 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı yapıldı. Sınav süresince sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı.
AĞUSTOS
26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan genelgeyle kamu kurum ve kuruluşlarında dönüşümlü, esnek ve uzaktan çalışmaya izin verildi.
EYLÜL
Ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere kamuya açık tüm alanlarda, maske takma zorunluluğu getirildi.
EKİM
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 12 Ekim itibariyle tüm ilkokulların, köy okullarının, 8 ve 12. sınıflar ile özel gereksinimli çocukların okullarının açılacağını duyurdu. Kadıköy Belediyesi’nin Bağdat Caddesi’nde her yıl geleneksel olarak düzenlediği Cumhuriyet yürüyüşü, korona virüsü salgınının oluşturduğu riskleri önleme kapsamında Kadıköy’de araç konvoyu ile kutlandı.
KASIM
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsü verilerinde gerçek sayıları açıklamama gerekçesinin “ulusal çıkarları korumak” olduğunu söyledi. Koca, önceden açıklamadıkları asemptomatik (belirtisiz, hafif geçiren) vakaları da açıklamaya başlayacaklarını belirtti. 28 bin 351 vakayla birlikte Türkiye, Avrupa’da en yüksek vaka sayısını bildiren ülke oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni tedbirler açıkladı. Sokağa çıkma yasaklarına, online eğitime, restoran ve kafelerin kapatılmasına geri dönüldü.
ARALIK
30 Aralıkta Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısının ilk partisi Türkiye'ye getirildi.
OCAK
13 Ocak'ta Sinovac tarafından üretilen CoronaVac aşısı Türkiye'de "acil kullanım onayı" aldı. Aynı gün ulusal aşılama başladı. 20 Ocak 2021 tarihinde Türkiye'de yapılan aşı sayısı 1 milyon dozu aştı.
ŞUBAT
2 Şubat 2021'de Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Şubat'tan itibaren köy okullarında 1 Mart'tan itibaren ise diğer sınıfların kademeli olarak yüz yüze eğitime geçeceğini açıkladı.
MART
Salgınla geçen bir yılın ardından, 1 Mart Pazartesi günü yine normalleşme adımları atıldı. Ülke genelinde süren akşam 21.00 ile sabah 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlamasının devam etmesine karar verildi. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı, düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir süre daha pazar günü devam edeceği açıklandı.
Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8’inci ve 12’nci sınıflarda eğitim öğretime açıldı. Düşük ve orta riskli illerde, ilaveten ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlandı. Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerlerin, çok yüksek riskli iller dışında, sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında, yüzde 50 kapasiteyle sürdürebileceği açıklandı.