Meme kanseri etkinlikleri Moda’da başladı

‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ çerçevesinde ay boyunca düzenlenen etkinliklerin ilki Moda Parkı’nda gerçekleştirildi. Kadınlar, etkinlikte bir taraftan dans ederken bir taraftan da kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını öğrendi.

18 Ekim 2018 - 11:17

Meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulamak ve risklerin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla her yıl Ekim ayında meme kanseriyle ilgili birçok etkinlik düzenleniyor. Kadıköy Belediyesi bu sene ‘Güzel Günler Biriktirmek Elimizde’ başlığıyla düzenlediği etkinlikleri, Moda Parkı, 19 Mayıs Parkı ve Süreyya Operası’nda gerçekleştiriyor.

Kadıköy Belediyesi Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi çalışanlarının organize ettiği etkinliklerin ilki 13 Ekim Cumartesi günü Moda Parkı’nda yapıldı.

Ödüller verildi

Etkinlik öncesi gönüllü kadınlar tarafından ağaçlar örüldü, stantlar rengarenk motiflerle donatıldı. El emeği örgüleri hazırlayan ve gönüllü olarak farkındalık etkinliğine destek veren Derya Tecimer, Hikmet Ekşi Yıldız, Kıymet Bişgen ve Deniz Kesen’e ödülleri verildi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Geleneksel Türk Sanatları bölümü öğretim görevlisi Derya Tecimer yaptığı konuşmada, “Tam bir kadın etkinliği. Keşke farkındalık yaratmamız gereken şey bir kanser olmasa. En önemlisi, erken teşhis için herkes üzerine düşeni yapmalı.” dedi.

Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’nden hemşire İsmihan Çalık tarafından ‘kendi kendine meme muayenesi’ eğitimi verildi. Çalık, kadınlara yapmaları gereken hareketleri ve kontrol biçimlerini gösterirken şunları söyledi: “Kadınlar kendi kendilerine meme muayenesi yaptıkları zaman kanserli hücreyi yüzde 60, yüzde 70 oranında tespit edebiliyorlar. Eğer ayda bir yapılırsa zaten değişiklikler çok rahat görülebiliyor. Bu değişikliği gördüğünüz anda da doktorunuza başvurursanız erken teşhis olacaktır ve hayat kurtaracaktır. Bu kendi kendine muayenenin düzenli olarak yapılması da ayrı bir önem arz ediyor.”

Kadınlar, kendi kendilerine yapabilecekleri meme muayenesi eğitiminin ardından dans hocası Sibel Esen ile zumba dansı yaptı.

Etkinlikler devam ediyor

Meme kanseri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinlikler devam ediyor. Kadınlar 24 Ekim Çarşamba günü de 14.00’da Süreyya Operası önünde biraraya gelecek. Doktor ve hemşireler tarafından yine eğitimler verilirken; dans gösterileri, origami ve pembe turna kuşu yapımı gibi etkinlikler düzenlenecek.


ARŞİV