"Menenjit aşısı ulusal aşı takviminde yer almalı"

Menenjit hastalığına karşı aşının yüksek oranda koruma sağladığını dile getiren Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Çocuk Muayene Doktoru Demet Özkan, “Menenjit aşısının da ulusal aşı takvimine dahil edilmesi, ciddi sonuçları olabilen hastalıktan korunma açısından çok önemli.” diyor

24 Nisan 2025 - 10:16

Çocuklarda sık görülen, ölümcül olabilen ya da sakatlıklara yol açabilen hastalıklara karşı çocukluk çağında yapılan aşılar hayati önem taşıyor. Ama son yıllarda artan aşı karşıtlığı nedeniyle çocukların hayatı risk altında. Halk sağlığı raporlarında aşılama oranlarının düşmesi nedeniyle bulaşıcı hastalık riskinin artabileceğinin ve bunun da ölümlere yol açabileceğinin altı çiziliyor. Çocukluk çağı aşıları arasında olan ama ulusal aşı takviminde yer almayan, ücretli olan menenjit aşısı gündemde. 8 yaşında menenjit hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden İrem Aslan’ın menenjit aşısının olmaması ile menenjit vakalarında yaşanan artış, aşının neden ulusal aşı takviminde yer almadığı tartışmasını yeniden alevlendirdi. Biz de Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Çocuk Muayene Doktoru Demet Özkan ile menenjit hastalığını, hastalığın nedenlerini ve tedavisini konuştuk. 

  • Menenjit hastalığı nedir? 

Menenjit, beyni ve omuriliği saran, meninks adı verilen zarın akut iltihabıdır. 

  • Menenjitin nedenleri ve belirtileri nelerdir? 

Menenjitin en sık nedeni virüslerdir. Virüslerden daha az sıklıkta bakteriler etken olarak görülmekte. Bunların dışında mantarlar, nadiren de parazitler menenjite neden olmaktadır. Bebeklerde, yüksek ateş, emmenin zayıflaması, kusma, huzursuzluk, tiz sesle ağlama ya da sürekli inleme, kafada bulunan bıngıldağın gergin ve bombeli olması menenjitin belirtilerindendir. Çocuklarda yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, ense sertliği, bilinç bulanıklığı, kusma, vücutta mor-kırmızı deri döküntüleri menenjitin belirtilerindendir. 

“ORTAK EŞYA KULLANIMI BULAŞI ARTIRIYOR”

  • Hastalık bulaşıcı mı? 

Menenjit bulaşıcı bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak kış ve ilkbahar mevsimlerinde görülür. Hastalık etkenini taşıyan kişilerin solunum yolu sıvılarının, öksürme, hapşırması ile etrafa yayılan partiküllerin solunum yolu ile vücuda alınmasıyla ya da bu kişilere ait diş fırçası, çatal, kaşık gibi kişisel eşyaların kullanılmasıyla bulaş gerçekleşir. 

  • Menenjitin tanısı nasıl konulur, tedavisi nasıl yapılır? 

Hasta getirildiğinde, fizik muayenesi ve laboratuvar testleri yapılır. Ancak hastalığın kesin tanısı, lomber ponksiyon denilen, bel bölgesindeki omurların arasından özel bir iğne ile girilerek alınan beyin-omurilik sıvısının incelenmesi ile konulur. Tedavi mutlaka hastanede yatırılarak, tespit edilen etkene yönelik olarak planlanır. Örneğin, etken bir bakteri ise tedavi için uygun olan antibiyotik  kullanılır.

  • Menenjit aşının hastalığın önlenmesinde önemi nedir? 

Menenjit aşısı ‘meningokok’ olarak adlandırılan menenjit etkeni bakteriye karşı geliştirilmiş aşıdır. Bu aşı, meningokok menenjitine karşı yüksek oranda koruma sağlıyor.

“EN KISA SÜREDE AŞI TAKVİMİNDE OLMALI”

  • Aşı her yaşta yapılabilir mi?

Aşı, bebeklere, 14 yaşa kadar çocuklara yapılabilir. Gerekli görülen durumlarda ise 16-25 yaş arası gençlere ve 60 yaş üstü kişilere de yapılabilir. Menenjit aşısının kaç doz yapılacağı yaşa göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle çocuğun ayına, yaşına uygun meningokok aşı takvimi doktor tarafından oluşturulmalı.

Türkiye’de yürürlükte olan ulusal aşı takviminde bulunan aşılar çok önemli, çok ciddi hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Menenjit aşısının da ulusal aşı takvimine dahil edilmesi bu ciddi, istenmeyen sonuçları olabilen hastalıktan korunma açısından çok önemli olacaktır. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda gereken adımları atarak, en kısa sürede menenjit aşısını ulusal aşı takvimine dahil etmesini umut ediyorum.

 

ARŞİV