Mevsim dönüşünde hastalıklara dikkat!

Sonbahara girilirken bağışıklık sisteminin zayıflaması, hastalıkların çoğalmasına yol açıyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Zeynep Nüket Ceylan, mevsim değişiminden doğan hastalıkların neler olduğunu, bu hastalıklara karşı nasıl korunacağımızı gazetemize anlattı

06 Eylül 2018 - 11:34

İnsan vücudunu olumsuz etkileyen faktörlerin başında hızlı hava-mevsim değişimleri yer alıyor. Mevsim geçişlerinde insanların yeni hava şartlarına uyum sağlaması için 3-4 hafta gerekiyor. Küresel ısınma sebebiyle mevsim değişimine uyum sağlamak daha da zorlaştı. Havaların sürekli ısınıp soğuması, en başta direnç noktalarını olumsuz etkiliyor. Bu da özellikle gribal salgınlara, kronik rahatsızlıkları olan hastaların daha da ağırlaşmasına yol açıyor.

Sonbaharda gribal salgınların daha sık görülmesinin bir diğer sebebi de okulların açılması ve toplu taşıma araçlarındaki yoğunluğun ciddi şekilde artması. Mikrobik enfeksiyonların yayılma hızı da bu yoğunlukla orantılı olarak yükseliyor.

Grip ve nezle gibi çokça görülen enfeksiyonların yanında sinüzit, farenjit, bademcik ve orta kulak iltihabı, bronşit gibi hastalıklar da sonbaharda oldukça yaygın görülen diğer hastalıklar...

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Sonbahardaki ani hava değişimleri yetişkinlerin bağışıklık sistemlerini yıprattığından daha fazla çocukların savunma sistemlerini bozuyor. Doktorlar, buna karşı olarak çocuklar için bu mevsimde grip aşılarının yapılmasını şart koşuyor. Eylül - Ekim aylarında altı aydan büyük her çocuğa aşı yapılabileceği belirtiliyor. Grip aşısı, eve veya okula enfeksiyon getirme riski yüksek yetişkinler için de öneriliyor.

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Zeynep Nüket Ceylan, Eylül, Ekim aylarında özellikle çocukların okulların açılmasıyla birlikte iyi havalandırılmayan mekânlarda hastalandığını belirtti ve en fazla görülen hastalıkları şöyle sıraladı: Soğuk algınlığı, grip, bronşit, zatürre, sinüzit, otit (orta kulak iltihabı), tonsillit (bademcik iltihabı), allerjik rinit (saman nezlesi), larenjit.

“DEPRESYON DA ÖNEMLİ”

Mevsim değişikliklerinde sadece bağışıklık sistemimizin etkilenmediğini söyleyen Ceylan, “Enfeksiyonların yanında depresyonu da göz ardı etmemek gerekir. Saydığımız bu enfeksiyonların organa göre; burun akıntısı, hapşırma ve burun tıkanıklığı, yüksek ateş ve tüm vücut kırgınlığı, kulak ağrısı, kulakta dolgunluk ve kulak yolundan akıntı, ses kısıklığı, balgam çıkarma, öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gibi belirtileri vardır.” dedi.

NE YAPILMALI?

Ceylan’a göre basit enfeksiyonlar 2-3 günde hafifleyebilir ancak tonsillit, farenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi enfeksiyonlarda antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Dr. Zeynep Nüket Ceylan’a göre sonbaharda gelişebilecek hastalıkları engellemek için yapılması gerekenler şunlar:

- Ellerimizi kurallara uygun bir şekilde sık sık yıkamalıyız 

- Kapalı mekânlardan, havalandırması iyi olmayan yerlerden uzak durmalıyız

- Mevsime uygun, ne çok ince ne de çok kalın kıyafetler tercih etmeliyiz

- Ortam ısısını normal zamanda 25, uyku sırasında 22 derece tutmaya özen göstermeliyiz

- Artan grip salgınlarında; hastalarla yakın temastan kaçınmalı, aynı ortamda kalmamaya dikkat etmeliyiz

- Her yıl düzenli olarak Ekim-Kasım aylarında grip aşısı yaptırmalıyız

- Özellikle ofislerde ve okullarda; kalem, kitap, bilgisayar ve bardak gibi özel eşyaları ortak kullanmamalı, mendilleri tek kullanımlık olarak tüketmeliyiz

- Meyve ve sebze tüketmeye özen göstermeli, bol sıvı ve su tüketmeli, düzenli olarak spor yapmalıyız.


ARŞİV