Minik dişlerin koruyucu merkezi yeni yaşında!

Kadıköy Belediyesi'nin çocuk ağız diş sağlığı koruyucu hekimlik konusunda önemli bir halk sağlığı hizmetini ücretsiz olarak sunduğu Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde, Türkiye'nin dört bir yanından gelen engellilerin de diş ameliyatları yapılıyor.   

13 Mart 2013 - 11:28

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER  
Başta engelli çocukalr olmak üzere tüm çocuklara ücretsiz olarak diş sağlığı hizmeti sunan Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 6 yılı geride bıraktı. Merkezin 7. yılına girişi nedeniyle gerçekleştirilen buluşmada, Başkan Selami Öztürk’e bir sunum yapıldı. Merkezin 6 yılda yaptığı çalışmaların aktarıldığı videoda, veliler “Burada çok kaliteli sağlık hizmeti alıyoruz. Koskoca Türkiye'de böyle hizmet az. Diğer belediyelere de örnek olmasını istiyoruz” görüşünü ifade ediyor. Merkeze gelip diş tedavisi olan çocuklar da “Önceden dişçiden korkuyorduk ama şimdi çok mutluyuz. Burada dişlerimizi tedavi ediyorlar” diyor. 

‘BU HİZMET, TÜRKİYEYE ÖRNEK OLMALI’
Sunumun ardından Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ekibine hitap eden Başkan Öztürk, bütün personeli tebrik etti. Öztürk, bu merkezde çok güzel bir hizmet verildiğini vurgulayarak, “Bizim başlattığımız bu proje yavaş yavaş Türkiye'ye yayılıyor. Bu benim en çok övündüğüm projelerimizden biri. Biz fikri verdik ama sonrasındaki tüm başarı size ait. Sağlık verdiğiniz insanların duaları size yeter...” yorumunu yaptı. Öztürk, şöyle devam etti: “Şimdi bu hizmete, politik açıdan bakarsak, evet seçimlerde oya dönüşür. Ama biz bu amaçla yapmadık. Kadıköy'de yaşayan çocuklar büyüyünce, sağlıklı bireyler olarak ülkeye hizmet edebilsinler diye yaptık. Bu hizmetin bir de görülmeyen yüzü var; ileride eğer iyi bir istatistik yapılırsa ağız ve diş hastalıklarının azaldığı görülecek. Ama kimse bunda bu merkezin payı olduğunu hesaba katmayacak. Bunu adım gibi biliyorum. Yapılan hizmetler unutulur. Önemli olan sizlerin, bizlerin bunu bilmesi. Sağlık Bakanlığı ve sağlık sektöründeki yetkililer Kadıköy'e gelip bu merkezimizi incelemeli ve Türkiye'ye yaymak için çalışmalılar.” 

BİNLERCE MİNİK DİŞ TEDAVİ OLDU  
2007 Mart’tan 2013 Mart’a kadar geçen 6 yıllık sürede Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde;  
·       501 bin 869 adet tedavi işlemi gerçekleştirildi.
·       176 bin 650 çocuğa diş tedavi randevusu verildi.
·       571 engelli vatandaşın genel anestezi uygulaması altında diş ameliyatı gerçekleştirildi.
·       51 bin 682 çocuğa ağız-diş sağlığı eğitimi verildi.
·       20 bin 15 veliye ağız-diş sağlığı eğitimi verildi.
·       45 bin 573 çocuğa genel sağlık muayenesi yapıldı.

ÖDÜLLÜ MERKEZ
Kadıköy Belediyesi Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Uluslararası Pediatrik Diş Hekimleri Birliği’nin “Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler” ödülüne değer görülmüştü. Merkez, daha önce de İstanbul Tabip Odası'nın Halk Sağlığı alanında hizmet veren önemli kurum ve kişilere verdiği Prof. Dr. Nusret Fişek Halk Sağlığı Hizmet Ödülü’nü de kazanmıştı.12 Mart 2007’de açılan merkez, önceleri İçerenköy’de bir binada hizmet vererek Ataşehir’deki tüm okullarda okuyan öğrencilerin ağız ve diş sağlığı taraması ile tedavilerini ücretsiz olarak yapıyordu. Ataşehir Belediyesi’nin kurularak sınırlarının ayrılması üzerine Göztepe’deki binasına taşındı ve burada hizmetine devam etti. Çocukların ağız ve diş sağlığı tedavileriyle birlikte ailelerine de ağız hijyeni konusunda eğitimler verilen proje kapsamında bir adım daha atılarak Türkiye’de önemli bir problem olan engelli çocukların ve yetişkinlerin ağız ve diş ameliyatları için ameliyathane açarak önemli bir sağlık hizmetini daha başlattı. Tüm hizmetlerin ücretsiz olduğu poliklinikte çocuk ağız ve diş sağlığı konusunda uzman doktor ve hemşireler görev yapıyor. Çocukların belediyenin servis araçlarıyla okullarından alınarak tedaviye getirildiği poliklinikte tüm hizmetler adeta 5 yıldızlı hastane konforunda modern ve teknolojik bir ortamda gerçekleştiriliyor. 

ARŞİV