Üniversiteden, öğrencisinin psikolojisine destek!

Marmara Üniversitesi, öğrencilerinin ve akademik-idari personelinin ruh sağlıklarını korumak ve iyileştirmek için Göztepe kampüsünde ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veren bir merkez açtı

16 Ocak 2018 - 15:05

Bünyesindeki 80 bine yakın öğrenci ile idari ve akademik personele ücretsiz psikolojik destek hizmeti sunan Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama-Araştırma Merkezi (MARPAM) açıldı.

Temel amaç; üniversiteye yeni kayıtlanan ve halihazırda ön lisans, lisans ve lisansüstü düzeylerinde aktif olarak eğitim-öğretim hayatına devam eden tüm öğrencilere, idari ve akademik personele gereksinimleri doğrultusunda psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermek. Böylelikle üniversite öğrencilerinin kendilerini tanıması, sağlıklı kararlar verebilmesi, problem çözme ve iletişim becerisi kazanması, ders başarılarının arttırılması, üniversite yaşamına uyum sağlaması hedefleniyor.

ÖĞRENCİLER GÖREV BAŞINDA

MARPAM’ı ziyaret ederek görüştüğümüz Müdür Yardımcısı, Öğretim Görevlisi Tuna Şahsuvaroğlu’nun verdiği bilgilere göre böyle bir merkezin açılması talebi aslında MÜ Rektörü’nden gelmiş. Stratejik planlar içinde yer alan böyle bir merkez kurulması hedefi böylelikle gerçek olmuş. Birim kurmakla görevlendirilen (ve şu an merkezin müdürü olan) Doç.Dr. Müge Yüksel;  müdür yardımcıları Doç. Dr. Azize Nilgün Canel ve Şahsuvaroğlu’ndan oluşan ekip hemen çalışmalara başlamış.

7 kişilik yönetim kurulu ve 9 kişilik danışma kurulundan oluşan MARPAM, üniversitenin Göztepe’deki merkez yerleşkesi içinde yer alıyor. Henüz kendilerine tahsis edilmiş bir bina yok. Mediko Sosyal binasının iki odasında, bir nevi misafirler şimdilik. Bu duruma dikkat çeken Tuna hoca, “Ama ilerleyen zamanlarda biraz daha büyümek ve daha nitelikli bir hale dönüşmek istiyoruz. Çünkü bir danışma merkezinde bekleme salonu, kabul bankosu, sekreter, yönlendirme elemanı gibi çalışanların olması lazım ki şu anda bunların hiçbiri yok. Burada kısmi zamanlı çalışan, merkezimizin idari işlerini yürüten 3 öğrencimiz görevli. Onlara cüzi de olsa bir ücret ödeniyor, böylelikle onlara da bir harçlık oluyor.” diyor. 

9 PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Peki bu merkezde kimler görev yapıyor, sistem nasıl işliyor? Tuna hocanın verdiği bilgilere göre burada Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’nda çalışan, aynı zamanda öğrenci olan yüksek lisanslı ve doktoralı uzmanlar var. Şahsuvaroğlu, “Bunların her biri çeşitli alanlarda eğitimler alarak bireysel danışma ve grupla psikolojik danışma anlamında kendilerini geliştirmiş kişiler. İdari kadroyu da katarsak şu anda 9 psikolojik danışmanla çalışıyoruz. Bunlardan 3’ünün doktor unvanı var, 7 kişi de yüksek lisans derecesinde uzman psikolojik danışman. Ayrıca açıldığımız ilk günden beri destek veren Tıp Fakültesi, bize kendi yönetim kurulundan bir psikiyatrist hocamızı görevlendirdi. O da sağ olsun gönüllü oldu. Kendisi fiili olarak bu binada görev yapmıyor. Biz aldığımız danışanlarda eğer psikiyatrik anlamda destek almayı gerektirecek bir durum söz konusu ise, hemen iç bağlantı kurarak o kişiden randevu alınmasını sağlayıp süreci hızlandırabiliyoruz.” açıklamasını yapıyor.

İSTANBUL’DA ÖĞRENCİ OLMAK…

MARPAM Müdür Yardımcısı Tuna Şahsuvaroğlu, bir öğrencinin okuduğu üniversitede böyle bir hizmet alabiliyor olmasının önemini de şu sözlerle anlatıyor;

“Öğrencilerimizin birçoğu başka kentlerden İstanbul’a geliyor. Otogarda ya da havalimanında indiği andan itibaren yoğun bir bombardıman altına giriyorlar. Hepimiz biliyoruz İstanbul gibi bir şehirde deprem korkusu var, trafik var, hastalık korkusu var, terör korkusu var… Öğrenci bir yandan bunlarla, bir yandan da dersler, ödevler, sınavlarla uğraşıyor. Eğer ailesinin imkanları dâhilinde ayrı bir eve çıkamıyorsa yurt hayatı başlıyor, ki orada da aynı odayı en az 6 kişiyle paylaşmak zorunda kalıyor. Bütün bu uyaranların hepsi aslında bakacak olursanız bir travma ya da var olan bir psikiyatrik travmayı tetikleyebilecek faktörler. Bunlar devreye girdiğinde öğrencilerimizin sosyal ilişkileri zedelenebiliyor, akademik hayatları zora girebiliyor, arkadaşlık ve romantik ilişkileri bozulabiliyor, aileyle kopmalar olabiliyor… Bütün bunları düşündüğünüzde, üniversite içerisinde psikolojik hizmet alabilecekleri bir yerin olması çok kıymetli. Öğrencilere ‘Bakın üniversitenizde böyle bir yer var. Biz size destek vermeye gönüllü ve hazırız. Bu hizmetlerimiz ücretsiz, yeter ki gelin bizim kapımızı çalın...’ diyoruz. Hatta bunun bir adım ötesine geçip herkese ulaşabilmek adına biz onların kapısına da gidiyoruz. Mesela ilerleyen zamanlarda, kampüs içerisindeki öğrenci yurtlarında çalışma yapacağız. Buralardaki ihtiyaçları belirleyerek, bu doğrultuda psikoeğitimler vereceğiz.”

59 ÖĞRENCİYE DANIŞMANLIK

MARPAM açılalı yaklaşık 3 ay oldu. Bu süreçte başvuran kişi sayısı 111. Şu an 59 öğrenciye düzenli olarak hizmet veriliyor. Merkezde, ayrıca psikolojik danışma ve rehberlik alanında güncel bir alan olan ‘akran danışmanlığı modeli’ de uygulanacak. Bu modelle amaçlanan, gönüllü öğrencilerin eğitimden geçirilerek, akademik, sosyal çevreye ve üniversiteye uyum, arkadaşlık ilişkileri gibi konularda sıkıntısı olan arkadaşlarına gözetim altında yardımcı ve destek olmaları. MARPAM uzun vadede ise yapacağı bilimsel araştırmalar ile, dünya  psikolojik danışma ve rehberlik alanına Türkiye’den veri sunan bir merkez olma hedefini taşıyor.

ÖĞRENCİLER STRESLİ

MARPAM, üniversite içerisindeki yoğun problem alanlarını tespit edebilmek için bir tarama anketi uyguladı. Ankette öğrencilere akademik hayat ile ilgili sorunlar, sosyal yaşam ile ilgili sorunlar, ailevi sorunlar, kişisel sorunlar ve İstanbul’da yaşamakla ilgili sorunlar bölümlerini kapsayan toplam 61 soru soruldu.  Göztepe, Haydarpaşa ve Maltepe yerleşkelerinde 855 öğrenciye uygulanan anket sonuçlarına göre, öğrencilerin en fazla psikolojik desteğe ihtiyaç duydukları konular şöyle; öfke ve stresle baş etme, genç yetişkinlik dönemine uyum, iletişim becerileri, kaygı, motivasyon, dikkat dağınıklığı, problem çözme, teknoloji bağımlılığı, zaman yönetimi.

MARPAM, üniversitenin Göztepe kampüsündeki Mediko Sosyal binasının üst katında (216) 3459748 http://marpam.marmara.edu.tr/


ARŞİV