"Obezitede Avrupa birincisiyiz"

Kadıköy Belediyesi, Özgürlük Parkı’nda Avrupa Obezite Günü’nde “hareket et, sağlıklı beslen” sloganı ile bir dizi etkinlik gerçekleştirdi

20 Mayıs 2024 - 11:58

Kadıköy Belediyesi, 18 Mayıs Cumartesi günü “hareket et, sağlıklı beslen” sloganı ile Avrupa Obezite Günü’nde Özgürlük Parkı’nda bir dizi etkinliğe imza attı. Etkinlikler saat 10.00’da Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı’nın da yer aldığı bisiklet sürüşü ile başladı.

Bisiklet sürüşünün ardından katılımcılar spor eğitmeni eşliğinde egzersiz yaptı. Kadıköy Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü’ne bağlı sağlık merkezlerinin stantlarının yer aldığı alanda, vatandaşlara merkezler hakkında bilgilendirici broşürler dağıtıldı. Etkinlik boyunca vücut yağ analizi ölçümü de yapıldı. 

Bisiklet sürüşü ve spor etkinliğinin ardından Kadıköy Belediyesi sağlık merkezlerinde görevli alanında uzman doktorlar, vatandaşlara ‘Obezite ve Diyabet’, ‘Obezitenin Kalp Sağlığına Etkileri’, ‘Obezite ve Yeme Bozuklukları’, ‘Çocuklarda Obezite’ ve ‘Sağlıklı Beslen Obeziteye Yen’  başlıkları altında önemli bilgiler verdi. 

“AVRUPA’DA BİRİNCİYİZ"

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nde Dahiliye Uzmanı Dr. Ayşe Gül Karaçam, ‘Obezite ve Diyabet’ başlığı altında şu bilgileri paylaştı: “Türkiye obezitede Avrupa’da birinci, dünyada ise 17 sırada yer alıyor. Türkiye nüfusunun yüzde 30’u obezite sınıfına giriyor. Yüzde 30’u da fazla kilolu grubunda. Son yapılan bir araştırmaya göre İstanbul’da 3 kişiden biri obez. Obezitenin genetik, çevresel, hormonal bazı hastalıklar, bazı kullanılan ilaçlar gibi çeşitli nedenleri var. Obezite neden bu kadar önemli, Çünkü yanında birçok hastalığa neden oluyor. Üreme fonksiyonları, solunum sistemi hastalıkları ve kanser gibi. Bütün hastalıkları etkiliyor. Dünyada artmakta olan diyabet sorunu var. Tip 2 diyabet obezite ile bağlantılı. Gençlerde ve çocuklarda artıyor. Bu yüzden hareketi artırmalıyız, aldığımız kaloriyi düşürmeliyiz.”

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği Kardiyoloji Uzmanı Dr. Atilla Yavuz, obezitenin kalp sağlığını olumsuz etkileyen önemli nedenlerden biri olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: “Obezitenin kalbe olumsuz etkileri var. Yüksek vücut kitlesine karşı kan pompalamak zorunda kalan kalp, belli bir süre sonra yorulup ileri yaşlarda kalp yetmezliğine neden olur. Koroner arter hastalığına yol açan birçok ön hastalık var. Diyabet, hipertansiyon ve insülin direnci gibi. Koroner arter hastalarına önerilerimiz arasında kilo vermek gelir. Sadece kilo vermesi ile ilaçlardan daha fazla fayda görür. Obezite damarın iç çeperinin harabiyetine ve pıhtılaşmaya neden olur. Yaşam kalitesini ve süresini kısaltır. Onun için obezite ile mücadele etmek gerekiyor.”

“HİPERTANSİYON, DİYABET…”

Kadıköy Belediyesi Prof. Dr. Korkmaz Altuğ Polikliniği’nde Doktor İlhan Makinacı, çocukluk çağındaki obezite ile yetişkinlikteki obezitenin birbiri ile bağlantılı olduğunu söyledi. Doktor İlhan Makinacı, “Çocukluğunda obez olanların yüzde 30’unda yetişkinlikte de durum devam ediyor. Ebeveynlerin bir tanesi obez ise çocuğun obez olma ihtimali yüzde 40, eğer ikisi de obez ise bu ihtimal yüzde 80’lere çıkıyor. Genetik yatkınlık önemli bir faktör. Çevresel faktörler de önemli. Fazla kilo çocuklarda uyku apnesine neden oluyor. Geçici solunum durması, horlama, uyku bozuklukları ve ders başarısında düşüşler görülür. Obez çocukların yüzde 10’unda da hipertansiyon görülüyor. Karaciğer yağlanması, diyabet de. Bu çocuklar okulda  fiziksel görünümlerinden dolayı akran zorbalığına maruz kalıyor. Buna bağlı olarak bazı psikolojik durumlar meydana geliyor. Beslenme ve fiziksel hareket çok önemli. Şehir yaşamı maalesef fiziksel aktiviteye müsade etmiyor. Çocuklar okulda da evde de dört duvar arasında kalıyor. Tablet ve televizyon karşısında yemek yemesin. Doyduğunu anlamıyor. Onların karşısında çok fazla geçirmesi fiziksel aktiviteyi de azaltıyor.” dedi. 

“ZORBALIĞA MARUZ KALIYOR”

Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi ile Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nde Psikiyatri Uzmanı Dr. Osman Ağa Önal da ‘Obezite ve Yeme Bozuklukları’ başlığı altında şu bilgileri paylaştı: “Çocuklar obezite nedeniyle zorbalığa maruz kalabiliyor, sınıfta özgüven problemleri yaşayabiliyor. Çocuğun görüntüsünden hoşnut olmamasına neden oluyor. Yemek ya da herhangi bir şey yiyoruz ve onun fotoğrafını çekip paylaşıyoruz. Giderek bir şey yemek haz veren bir şey durumuna geliyor. Yayınlamak ve beğeni almak çocukların ruhsal sağlığına iyi gelen bir durum değil. Normal değil. Sıkıntıyı geçirmek için şekerli yiyecekleri yemek ve sonra pişman olmak. Ama bunu defalarca tekrar etmek. Bu da bir sorun. Bir kısır döngü.”

Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nde Diyetisyen Figen Fişekçi Üvez ise beslenmenin ve hareket etmenin önemine değindi. Diyetisyen Figen Fişekçi Üvez, “Yemekten sonra uykunuz geliyorsa, o zaman bir yerde hata var diyebiliriz. Genel anlamda yorgunluk var mı, sürekli hasta oluyor musunuz, bunları tespit etmek önemli. Diyabet,  kalp ve damar hastalıkları, bağırsak sistemi ile ilgili durumunuz nasıl. Kronik kabızlık ve şişkinlik var mı.   Beslenmeden önce bir şeyleri değiştirmek gerekir. Basit şekeri sınırlayacağız, beyaz undan uzak duracağız. Tuz tüketimine dikkat edeceğiz. Paketli endüstriyel ürünlerden uzak duralım. Günlük sebze ve meyve tüketimine önem vereceğiz. Zeytinyağı gibi yağları tercih etmeliyiz. Fiziksel aktivite ve su içmemiz önemli. Günde en az iki buçuk litre su içmeliyiz. Uyku düzen ve kalitesi de çok önemli.” diye konuştu.

Uzmanların paylaştığı değerli bilgilerin ardından etkinlik, Parlak Şapkalılar'ın dans gösterisi ile son buldu.

 

ARŞİV