ÇOCUKLARLA OYUN OYNAMA SANATI-2

Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi'nden Uzman Klinik Psikolog Sibel Pilosof, çocuklarla oyun oynamanın inceliklerini anlatıyor

10 Şubat 2017 - 13:10

Çocuğumun oyununa nasıl sınır koymalıyım?

- Başlangıçta çocuğa kaç dakika oyun süreniz olduğunu ifade edin,  görsel olarak da bunu saat üzerinden gösterebilirsiniz; ‘yelkovan buraya gelince oyunumuz bitecek’ gibi.

- Oyun bitmeden 5 dakika önce çocuğa mutlaka haber verin. ‘Oyunu tamamlaman için kısa bir zamanımız kaldı’, 2 dakika kala tekrar hatırlatın ki çocuk kendini bitişe hazırlayabilsin. Çok hareketli çocuklarda bu hatırlatmayı 10 dakika öncesinde söylemeniz gerekebilir.

- Oyuncakları beraber toplayabiliyor oluşunuz da önemlidir çünkü o sırada çocuk hayal dünyasından gerçek dünyaya geçişini yapabilir. Eğer oyuncaklarını toplayabiliyorsa bunu beraber yapın, eğer yapmak istemiyorsa da zorlamayın.

- Bir diğer önemli kural ise oyunda size veya oyuncaklara zarar vermemesidir. Bu kuralı çocuğa oyuna başlamadan önce mutlaka söyleyin. Zarar verme davranışını gözlediğinizde bir kez uyarın, eğer zarar verici tutumunu devam ettiriyorsa oyuna devam edemeyeceğinizi söylemek yerinde ve uygun olacaktır.

- Oyun sırasında ne bile bile yenilin, ne de hırs yapıp yenin. Oyunun, doğal akışında olmasına izin verin.

- Oyunda toplumsal kuralları bir tarafa bırakın. “O balıkla bu köpek kavga etmesin, anlaşsınlar” gibi cümleler kurmayın. O kavga sahnesi belki de dün çocuğunuzun bir arkadaşıyla yaşadığı çatışmayı anlatmasının başka bir yoludur. 

- Oyunda hem duyguların ifadesine yer verilmeli hem de davranış olarak sınırlar net çizilmelidir.

- Ayrıca, oyun sırasında her zaman çocuğun bir adım arkasında hareket etmeli, liderliği ona vermeli, o size rol verirse oyuna girmelisiniz.

Yapılan araştırmalara göre, çocuklarıyla birebir oyun oynayan ebeveynlerin çocuklarının ileride davranış problemleri gösterme olasılığı, diğerlerine göre daha düşük ihtimaldir. Çocuklarınıza özel zamanlar yaratarak, onlarla keyifli bir şekilde vakit geçirmeniz yaşanan zorlukları büyük ölçüde azaltacaktır.

                                                                     

                                                  

Etiketler; çocuk oyun

ARŞİV