Çok az kanama olsa da doktora gidin!

Kadınlarda menopozdan sonra rahim kanseri sıklığı artıyor!

13 Mart 2013 - 11:31
 
Acıbadem Kadıköy Hastanesi’nde gerçekleştirilen ve Türk Kadınlar Birliği üyelerinin katıldığı “Kadın ve Sağlık” söyleşisinde “Jinekolojik Kanserler” hakkında konuşan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Erkanlı, menopoz döneminden sonra rahim kanserinin daha fazla görüldüğünü belirterek, “Menopoza giren kadınlar, bir damla bile kan geldiğini görürlerse hemen olası kanser ihtimalinin araştırılması amacıyla hekime başvurmalıdır” diyor. Kadın sağlığının çocukluk yaşlarından itibaren düzenli takiplerle izlenmesini öneren Doç. Dr. Serkan Erkanlı, söyleşiye katılanların sorularını da yanıtladı. Günümüzde dünyada tüm ölümlerin birinci nedeninin kalp hastalıkları olduğunu, ikinci sırada kanserin yer aldığını belirten Erkanlı, “İstatistiki verilere göre, her yıl 12 milyon kişi kansere yakalanıyor. Bunların 6 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Kadınlarda görülen kanserlerin yarısı da ölümle sonuçlanıyor. Yaklaşık 10-15 yıl gibi bir süre içinde kanserden ölümlerin birinci sıraya yükselmesi öngörülüyor. Oysa bazı kanser türlerinde erken tanı ve teşhis sayesinde kanserlerin üçte birini önleyebiliyoruz. Bir hastayı doğru yöntemlerle tedavi etmek önemli ancak daha da önemlisi, insanlar hastalanmadan önce tedbir almaktır. Bu nedenle insanların kanserle ilgili olarak bilinçlenmeleri çok önem taşıyor” dedi. 

Dr. Erkanlı, tlkemizdeki verilere göre kadınlarda en sık görülen 5 kanseri türünü de şöyle sıraladı:
1-Meme kanseri: Her 100 bin kadından 40’ında görülüyor.
2-Tiroid kanserleri: Her yıl 100 bin kadından 15’inde görülüyor.
3-Bağırsak kanserleri. Her yıl 100 bin kadından 13’ünde görülüyor.
4-Rahim kanserleri. Her yıl 100 bin kadından 7’sinde görülüyor.
5-Akciğer-mide kanserleri. Her yıl 100 bin kadından 7’sinde görülüyor.

KANSERLERİN EN SIK GÖRÜLEN NEDENLERİ NELERDİR?
Kanserlerin artmasına neden olan risk faktörleri olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Erkanlı, bunları da şöyle sıraladı:
1-Kötü ve dengesiz beslenmek.
2-Spor yapmamak, hep asansör kullanmak, her yere arabayla gitmeye çalışmak, gün içinde hareket etmemek.
3-Sigara ve alkol tüketmek, bunların tüketimini de artırmak.
4-Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak.
5-Zararlı kimyasallara maruz kalmak.
6-Obeziteyle mücadele etmemek. Kilonun her geçen yıl daha da artması. (Örneğin obez hastalarda rahim kanseri, barsak ve meme kanseri, pankreas kanseri daha fazla görülüyor.)
 

ARŞİV