Çok unutkanım, yoksa ben...?

Çağın korkulan hastalığı Alzheimer hastalığı bilgi vermek amacıyla Hasanpaşa Gönüllü Evi’nde düzenlenen seminerde hastalıktan korunma yolları anlatıldı...

02 Şubat 2012 - 11:43
Hasanpaşa Gönüllüleri 20 Ocak Cuma günü düzenledikleri etkinlikte Alzheimer hastalığı hakkında bilgilendiler. Central Hospital işbirliği ile gerçekleşen etkinliğin konuşmacı konuğu Nöroloji Uzmanı Mehmet Emin Çakır, Alzheimer hastalığını beyin hücrelerinin yaşlanması olarak tanımladı ve 86 yaş üstündekilerin üçte ikisinde görüldüğünü belirtti. Hastalığın ilk, orta ve ileri evreleri hakkında bilgi veren Çakır, ilk evrede uygun tedbir alınırsa ileri evrenin on yıl kadar geciktirilebileceğini söyledi. Kalıtımın, endüstriyel gıdaların, sigara ve alkolün, hastalık nedenlerinden olduğunu söyleyen Çakır, geçirilen bir depresyonun da hastalığı tetikleyebileceğini, nedenlerinin araştırılması gerektiğini belirtti. Mehmet Emin Çakır, kırk yaşından sonra beslenmeye dikkat edilmezse yıkımın başlayacağını, önlem için doğada bulunan geleneksel besinlerle, sebze ve zeytinyağlılarla beslenmek gerektiğini söyledikten sonra su içmenin önemi üzerinde durdu. Dengeli beslenmenin yanı sıra dengeli ve yaşa göre spor yapmanın, yürüyüşün, kitap okumanın, bulmaca çözmenin, aktif yaşamın beyin hücrelerinin yıkımını yavaşlattığını, bu nedenle hastalığa yakalanma riskini azalttığını belirtti.
Sohbet havasında geçen etkinlikte, izleyicilerin ve hasta yakınlarının sorularını yanıtlayan Nöroloji Uzmanı Mehmet Emin Çakır, hastalara ilgi ve sevgi ile yaklaşmak gerektiğini söyleyerek önerilerde bulundu; erken tanının önemi üzerinde durarak ilk belirtilerde nörolojiye başvurulmasını önerdi.
Nöroloji Uzmanı Mehmet Emin Çakır’a Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri adına teşekkür belgesini veren Hasanpaşa Gönüllüleri, etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Gönüllülerin çay davetlerini geri çevirmeyen uzman konuk Mehmet Emin Çakır ve Central Hospital Kurumsal İletişim Sorumlusu Neslihan Kirpikli, Hasanpaşa Gönüllü Evi hakkında bilgi aldılar ve tanışmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

ARŞİV