Okul döneminde çocuk sağlığı

Çocuklarımızı ev ortamında istediğimiz gibi şekillendirdiğimizi sanırız.

08 Aralık 2011 - 13:54

Çocuklarımızı ev ortamında istediğimiz gibi şekillendirdiğimizi sanırız. Sonra gün gelir okul çağı başlar, çeşitli eğitimler gelenek ve göreneklerle beslenmiş çocuklarla kaynaşıverirler. Çocuklarımız alıştıkları çevrenin dışında yaşamaya başladıkları zaman sizin ev içinde kurduğunuz kuralların yıkıldığını görürsünüz. Çocuklarınız kantindeki sizin evinizde görmediği albenili ambalajlar, farklı konuşma, şakalaşma, eğlenme yöntemleri ile kafaları karışabilir ve sizi şaşırtabilir.

TUVALET ALIŞKANLIKLARI VE SIKINTILARI
 
Okul ortamında temizlik koşulları evdeki standarda uymayabilir, ancak çocuklarımızı bu koşullarda yaşama da alıştırmamız gerekir. Teneffüslerde düzenli aralıklarla idrar yapmaları, çocukları idrar yolu enfeksiyonu ve idrar kaçırma sıkıntısından korur. Benzer şekilde çocukların okula gidiş saatlerine göre barsak hareketlerinin düzenlenmesi ve ev koşullarında dışkılama ve sonraki temizliğin yapılması  idrar yolu enfeksiyonlarından özellikle kızları korur. Örneğin sabahçı olan çocuğun sabah dışkılaması, buna zaman ayrılması zor olabilir ama okuldan gelince kuru kayısı, incir gibi laksatif meyveler yemesi özendirilebilir. Benzer tarzda öğlenci öğrenci gece yatarken  laksatif meyveleri yiyip okula gitmeden önce evde dışkılaması sağlanabilir.
 
BESLENME
 
Sizin ideal beslenme sınırlarınızda yetişmiş çocuğunuz kantindeki ambalajları görünce yepyeni bir dünya ile tanışacak. Okul kantinlerini denetlemek ,hatta işletmesini yapanlarla anlaşarak sağlıklı beslenmenin sağlanması mümkün Acıbadem'de kantin işletmeciliğini üstlenen okul aile birlikleri süpermarketlere karşı mücadele eden “kahraman bakkallar”a benziyor ama, değmez mi? Münevver Şefik Fergar'da yaz okulunda hem eğitim hem eğlenceyi birleştiren Kadıköy Belediyesi Suadiye Gönüllüleri  okul bahçesinde mangal partisiyle sağladıkları, “köfte-ekmek-ayran çok lezzetli” mesajı  önemli değil mi? Okul öncesi ve ilkokul çağlarındaki doğru beslenme alışkanlıkları ergenlikte sarsılsa dahi doğru mesajlarla o  dönemde aşılabilir.
Sabah okula giderken kahvaltı yapılması harekete geçen vücudumuza enerji, büyüme gelişme için besin sağladığı için çok önemli. Öğlenci öğrencilerin de sabah olabildiğince erken kalkıp, kahvaltı yapmaları ,daha sonra okula giderken ara öğün  (çorba/meyve/kurabiye/kek) ile desteklenmesi metabolizmayı hızlandırır.
 
HAREKETSİZLİK
 
Bilgisayarla ders yapan, araştırmayı hazır bilgileri “ndirip” derleyerek tamamlayan çocuklar daha sonra saatlerce bilgisayar oyunları ile vakit geçirip, bu arada meyve yiyip süt içse dahi hareketsiz yaşam onları aile büyüklerinden daha erken çağda şişmanlık, damar sertliği, kolesterol yüksekliği ile tanıştıracak. Bu durumu en aza indirebilmek için hafta sonu yürüyüşleri, trafiğin elverişli olduğu semtlerde okula yürüyerek gitmeyi özendirmemiz gerek. Çocuklarımızın günde en fazla bir saat bilgisayar başında kalması, gelecekte tombulluğun önleyecektir.
 
POSTÜR/GÖRME-İŞİTME
 
Çocuklarımızın sırt çantalarını her iki omuza da takarak taşımaları, okulda sıralarında dik oturdukları gibi evde de ders çalışırken dik oturmaları sırt kası ağrılarından korur. İlkokula başlarken tüm çocukların görme kusuru için de muayene edilmesi ideal koşuldur, ancak harfleri eksik yazan, ödevini kopyalarken eksik kelime  veya harf  yazan çocukların öncelikle görme muayenelerinin yapılması önerilir. Okul öncesi çağda  kulakta sıvı biriken, kulak iltihabı geçiren çocukların daha yüksek sesle konuştuklarını, yüksek sesle  müzik dinlediklerini biliriz, ancak yaşdaşları gibi okumayı öğrenemeyen çocukların işitme kontrolleri de yapılmalıdır.
Sağlıklı başarılı verimli eğitim yılı dileklerimizle.
 
Dr. Gülderen DOLUNAY
(Kadıköy Belediyesi Çocuk Hastalıkları Merkezi-Uzman Çocuk Doktoru)

ARŞİV