Tüm dünya gibi, Türkiye de iki yıldır koronavirüs ile mücadele ediyor. Yaz döneminde kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte sonbahardan itibaren dünya genelinde vaka sayılarında artış yaşandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘Omicron’ (Nu) adını verdiği Güney Afrika kaynaklı yeni varyant hızla yayılırken, Avrupa ülkeleri adım adım kısıtlamalara geri dönmeye başladı. Bu varyant, henüz Türkiye’de görülmese de çok bulaşıcı olması nedeniyle endişe veriyor. Bu endişeyi taşıyan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), erken alınacak önlemlerin bizi önemli bir tehlikeden koruyacağına dikkat çekiyor.
AŞILAMA HIZI ARTIRILMALI
TÜSAD Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Onur Turan, ilk gözlemler ışığında, omicronun delta varyantından daha bulaşıcı olduğunu belirterek, “Güney Afrika ve komşu ülkelerine uçuş yasağı ve bu ülkeden gelenlere karantina zorunluluğu gibi bazı önlemler halihazırda alındı. Ancak, omicron varyantının tüm dünyada yeniden hızla yayılma, hatta yeni bir dalgaya yol açabilme ihtimaline karşılık mevcut kısıtlamaların bu varyantın görüldüğü bütün ülkeleri kapsayacak şekilde genişletilmesini, ayrıca Türkiye genelinde virüsün yayılmasını önleyecek ve aşılama hızını artıracak tedbirlerin acilen alınmasını öneriyoruz” dedi
Türkiye’de varyantların yayılımının yavaşlaması için pandeminin bilinen tedbirlerine uyulması gerektiğini ifade eden Turan, şu hatırlatmayı da yaptı: “Omicron ya da diğer varyantlardan korunmak için başta maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmeye devam edilmeli. Özellikle kapalı alanlarda ve kalabalıkların toplandığı açık alanlarda tedbirli olunmalı. Mevcut aşılar da koruyuculuklarını sürdürdüğü için aşılamaların da hızla devam etmesi ve tam doz aşılamaların tamamlanması çok önemli.”
İBB’DEN KARARLAR
Artan vakalara karşı alınacak önlemleri görüşen İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilimsel Danışma Kurulu da, kışa girerken artan COVİD-19 vakalarına ve yeni mutasyonlara karşı vatandaşları uyardı. Maske, mesafe, hijyen kurallarının sıkı sıkı uygulanmaya devam etmesi gerektiğini hatırlatan İBB Bilimsel Danışma Kurulu, artan grip vakalarıyla korona belirtilerini ayırmak için pcr testi yaptırmak gerektiğini vurguladı. İBB Bilimsel Danışma Kurulu aşının zorunluluğunu da hatırlatarak, mutlaka aşı olunması gerektiğine vurgu yaptı. İBB Bilimsel Danışma Kurulu, şu tavsiye kararlarını aldı:
-Kapalı alanlarda maske takmaya, mesafeyi korumaya ve havalandırmanın sağlanmasına dikkat edilmeli.
-Maske zorunlu haller dışında çıkarılmamalı, özellikle diğer insanlarla iki metre mesafenin korunamadığı açık alanlarda da titizlikle maske kullanılmalı.
-Kapalı alanlarda HES kodu kontrol uygulaması mutlaka yapılmalı.
-Kapalı ortamlarda pencerelerin açık olmasına dikkat edilmeli.
-Penceresi olmayan yerlerde havalandırma yüzde yüz temiz hava ile yapılmalı. Bu şekilde havalandırılmayan mekanlarda bulunulmamalı.
-Açık alanı olmayan restoran ve kafelerde kalış süresi kısa tutulmalı, iki metre mesafenin korunmasına özen gösterilmeli.
-Toplu taşıma ve büyük kalabalıklarda mutlaka koruyuculuğu yüksek maske kullanılmalı.