Pandemi kan bağışına engel değil!

Pandemi sürecinde kan bağışı oranlarında düşüş yaşanması, kan ve kan ürünleri temininde sıkıntılara yol açıyor.

18 Ağustos 2021 - 00:55

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde bağışçı sayısının azalması, kan bulma konusunda zaman zaman aksamalara sebep olabiliyor. Koronavirüs bulaşmasından endişe eden vatandaşlar, kan bağışçısı olmaktan çekiniyor. Konuya açıklık getiren Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Esra Ergün Alış, “Gerekli önlemler alındığı müddetçe kan bağışında bulunmanın ek bir riski yoktur” dedi.

“İNSAN İÇİN YAŞAM KAYNAĞI”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Esra Ergün Alış, insan vücudu için kanın önemini şöyle anlattı: “Kan, insan için yaşam kaynağıdır. Kanlı, canlı sözü boşuna söylenmemiş. İnsanda bulunan 5-6 litre kanın en önemli görevlerinden birisi taşıma özelliğidir. En başta solunum yolu ile akciğerlerden alınan oksijeni dokulara taşır. Sadece besin, vitamin, hormon ve mineralleri değil, ilaçları da gerekli dokulara taşır. Dokulardan toplanan atık maddeler ise temizlenmesi için karaciğer ve böbreğe, karbondioksit ise solunum yolu ile dışarı atılmak için akciğerlere iletilir. Birçok fonksiyonu olan kan, vücudun ısı ve asit-baz dengesini de sağlar. Ayrıca içerdiği hücreler ile vücudu mikrop, toksin ve yabancı maddelerden korur. Pıhtılaşma için gerekli hücreleri de taşıyarak ihtiyaç anında, yaralanan alanlarda tıkaç oluşturarak kanamayı önler.”

“3 KİŞİNİN HAYATINI KURTARABİLİRSİNİZ”

Kan bağışının önemine değinen Alış, “Kan ve kan ürünleri bağışı alıcıya olduğu kadar, vericiye de faydalıdır. En basit haliyle, bağışçı kan vermeden önce hem kan değerleri hem bazı bulaşıcı hastalıklar açısından taranmış olur. Bağış vesilesiyle kan verirken hepatit hastalığı olduğunu öğrenen, bu bilgiyle bize gelip tedavi alması gerektiğini öğrenen hastalarımız oluyor. Sağlık için ise yeni kan oluşumu, vücuttan fazla maddelerin azaltılması gibi bazı faydalardan bahsedebiliriz. Tabii belki de en önemlisi, bağışçısı olduğunuz kan ile 3 kişinin hayatını kurtarmış olabilirsiniz. Erkekler 90 günde bir, kadınlar 120 günde bir düzenli aralıklarla kan bağışında bulunabilir” ifadelerini kullandı.

“EK BİR RİSK YOK”

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde kan bağışı oranlarında azalma olduğunu belirten Alış, “Bağışçı sayısının azalması sebebiyle kan ve kan ürünleri temininde sıkıntı yaşanabiliyor. Özellikle tedavi alan kan hastalığı/kanseri olan çocuklarda bağışların azalması sorun olabiliyor. Covid aşısı olduktan sonra bulgu yoksa 7 gün, bulgu varsa bunlar geçtikten 7 gün sonra bağışçı olunabilir” dedi ve şöyle devam etti: “Günlük hayatımızda aldığımız riskleri düşününce, gerekli önlemler alındığı müddetçe (maske, fiziksel mesafe vs.) kan bağışında bulunmanın ek bir riski yoktur. Hem bizim hem de sevdiklerimizin bir gün acil kan ihtiyacı olabilir. O dönemi sorunsuz ve çaresiz hissetmeden atlatabilmenin yolu ise, gerekmediği zamanlarda bile bağışçı olabilmekten geçiyor.”

Geçtiğimiz günlerde Türk Kızılay Kan Hizmetleri’nin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Türkiye’de günlük ortalama 10 Bin ünite kana ihtiyaç duyulduğu belirtilmişti. Size en yakın kan bağış noktasını öğrenmek için kanver.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


ARŞİV