Psikologlardan dayanışma eli

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar, salgın sürecinde çalışma koşulları ağırlaşan sağlık çalışanlarına, işten çıkarılan kişilere ve bu süreçte evdeki iş yükü artan kadınlara süreli ücretsiz psikolojik destek hizmeti veriyor

16 Eylül 2020 - 09:53

Toplumsal dayanışma için dönem dönem çalışmalar yapan Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar (TODAP) salgın sürecinde çalışma koşulları ağırlaşan sağlık çalışanlarına, işten çıkarılan kişilere ve bu süreçte evdeki iş yükü artan kadınlara süreli ücretsiz psikolojik destek hizmeti sunmaya başladı. Toplumsal olaylar sonrasında daha önce de benzer çalışmalar gerçekleştiren psikologların bu hizmetini TODAP üyesi İpek Demirok ile konuştuk.

TELEFON VE İNTERNET ÜZERİNDEN

Psikologlar tarafından yürütülen psikolojik destek çalışmalarının pandemi koşulları nedeniyle internet üzerinden çeşitli programlar kullanılarak ya da telefon aracılığıyla yürütüldüğünü ifade eden Demirok, “Biz de bu çalışma için benzer kaynakları kullanıyoruz. Bu yöntemle Türkiye’nin farklı yerlerinden başvuruculara da danışmanlık hizmeti ulaştırabiliyoruz. Görüşmeler, başvurucu ve danışmanın uygun gördüğü şekilde dört ile sekiz seans arasında sürdürülüyor. İlk olarak hastanede çalışan hekimler, hemşireler, hastabakıcılar, temizlik işçileri gibi tüm sağlık personeline yönelik olarak başlattığımız çalışmayı, yaz döneminde pandemi dolayısıyla diğer alanlarda da çalışma koşulları değişen, risk altında çalışmaya devam eden veya işini kaybeden kişilerin başvuracağı şekilde genişlettik. Bu dönemde ev içi emeği artan kadınların da başvurusuna açmış olduk. Halen bahsi geçen tüm gruplara ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyoruz.” dedi.

“SOSYAL DESTEKTEN MAHRUMLAR”

Amaçlarının toplumsal dayanışmanın sorumluluğunu yerine getirmek olduğunu belirten Demirok, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunları şu sözlerle özetledi: “Sağlık çalışanlarının yaşadıkları zorlukların çoğu var olan sağlık sisteminin sorunlarından kaynaklanıyor. Sağlık çalışanlarının zorluklarını kendilerinden ve meslek emek örgütlerinden dinlemek en doğrusu olur ki sağlık sistemi sorunlarının nasıl bir psikolojik yük yarattığını daha iyi anlayabilelim. Bu konuda TTB ve SES’in düzenli olarak yaptıkları detaylı açıklamaları takip etmekte fayda var. Tabii ki biz de benzer sorunları; uzun çalışma saatleri, virüse karşı yeterince koruyucu önlem alınmaması (testlerin düzenli yapılmaması gibi), yüksek risk altında çalışılması ve hasta yoğunluğunun fazla olması gibi sorunların yarattığı tükenmişliğe şahit oluyoruz. Bazı sağlık çalışanları aileleri ve çevrelerini korumak adına sosyal olarak da izole olabiliyor ki bu durum zorluklarla baş etmede en etkili kaynaklardan olan sosyal destekten mahrum kalmalarına neden olabiliyor. Yorgun, yalnız ve çökkün hissetme, hasta olma ve yakınlara bulaştırmaktan duyulan endişe çalışma süresi uzadıkça artabiliyor. Ne yazık ki bu süreçte hekimler başta olmak üzere sağlık personellerinden hastalık ve kayıp haberleri alıyoruz. Bu durumunun çalışanlar üzerinde yarattığı çaresizlik, değersizlik ve öfke duygularını hiçbirimiz anlamakta zorlanmayız sanıyorum.”

“YER ALABİLİRİZ”

TODAP olarak daha önce de farklı dernek ve meslek örgütleriyle birlikte Suruç ve Ankara katliamlarından sonra kurulan psiko-sosyal dayanışma ağı içinde yer aldıklarını hatırlatan Demirok, “Hem ev ziyaretleri hem grup çalışmaları hem de bireysel görüşmelerle psikolojik destek hizmetleri de verdik. Şu an SES ile birlikte bu çalışmayı yürütüyoruz, bundan sonra da toplumsal dayanışmayı önceliğe alan bir perspektifle benzeri çalışmalar içinde yer alabiliriz.” diye konuştu.

TODAP’ın başlattığı süreli ve ücretsiz psikolojik destek hizmetinden faydalanmak isteyenler şu iletişim bilgileri üzerinden başvuru yapabilecek:

Telefon: 0530 887 11 90

E-posta: [email protected]


ARŞİV