Ruhunuza iyi bakın…

11 Ekim 2017 - 16:51

Her yıl 10 Ekim’de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması “Depresyon: Küresel Kriz” olarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre depresyon dünya genelinde birçok farklı yaş, cinsiyet ve milletten yaklaşık 350 milyon kişiyi etkiliyor. Küresel hastalık yükünde üçüncü sırada bulunuyor, 2030 yılında ise bu konuda birinci sırada olması öngörülüyor. Toplumsal bir ruh sağlığı sorunu olan depresyon, toplum içinde son derece yaygın, çok az tanınan ve yanlış bilgilerin çok yaygın olduğu kritik bir durum. Depresyonun biyolojik sebepleri olabileceği gibi sosyal yaşamımızda sıklıkla karşılaştığımız sebepleri de olabilir. Günümüzde yaşanan cinayet, istismar, tecavüz, gasp, ekonomik kriz gibi olaylarda depresyon riskini arttırıyor. Kişiler bu olaylara karşı hassasiyet geliştirirler ve tüm hayatları etkilenmeye başlar. Bu duygulardaki artış bireyleri depresyona yaklaştırabilir. Kişiler depresyon ile baş edebilmek için bireysel danışmanlığa, grup terapisine, psikoeğitimsel çalışmalara yönlendirilirler.

Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ilk kez 1992 yılında kutlanan bu günün amacı, ruh sağlığı politikalarının toplum ve kamuoyunun gündemine taşınması, ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumdaki farkındalığının arttırılması ve çözüme kavuşturulması…

Kadıköy’de ruh sağlığı…

İlçesindeki vatandaşlarının beden ve ruh sağlıklarına yönelik çalışmalar yürüten Kadıköy Belediyesi’nin bir ruh sağlığı merkezi bulunuyor. 2011 yılından bu güne ücretsiz hizmet veren Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi’nden 7499 çocuk ve aileleri koruyucu veya tedavi edici hizmetlerden 27471 kere yararlandı. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunun destek çalışmaları devamlılık gösteriyor. Merkezden ayrıca Kadıköy’de bulunan tüm devlet anaokullarının öğrencileri de yararlanıyor. Her yıl ortalama 2500 okul öncesi yaş grubuna sosyal ve bilişsel becerilerini anlamak ve var olan potansiyellerini desteklemek amacı ile gerekli taramalar yapılıyor. Bu çocuklar merkezdeki psikoeğitsel grup çalışmaklarına katılıyorlar. 

Hizmet almak için yaş sınırlamasının olmadığı merkezde Kadıköy Belediyesi Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi’nde son üç yıldır 500 yetişkin danışan 4273 terapi seansı hizmeti aldı. Merkezde takibi yapılamayan danışanlar ise Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne yönlendiriliyor.  Merkez kurulduğundan beri toplamda Kadıköylü vatandaşlar bu hizmetten 54 bin 779 kez yararlandı.

Göztepe Mahallesi, Kortanpaşa Sokak No:14 (Çetin Emeç ve Demokrasi Parkı içi) Telefon: (0216) 360 88 10


ARŞİV