Her yaşta genç omurgaya sahip olmak mümkündür
Fizyoterapist Leyla Caferli
Yazılarımızda bu anahtarı elde etmeyi öğreneceğiz. Her yaşta genç omurgaya sahip olmak mümkündür.Omurgamız yaylı ve gerginse genç bir vücuda sahibiz demektir.Günümüz insanı hipodinamik yaşam tarzı sürmektedir.Omurga sorunlarını oluşturan sebepler yanlış oturuş duruş, yanlış yürüyüş ve yetersiz fiziki aktivitedir.Bu sadece büyüklerin değil teknoloji nesli olan çocukların da sorunudur. Bundan dolayı omurga hastalıklarının yaşı gençleşmiştir.Nitekim orta okul da bile omuz ağrıları,ayak ağrıları,çabuk yorulma,çabuk sıkılma,baş ağrıları,sırt ağrıları,bel ağrıları,bacak ağrıları gözükmektedir.Çocukların bu gibi şikayetleri tembellik ,huysuzluk, şımarıklık gibi kabul edilip dikkate alınmazsa ileride skolyoz, kifoz, lordoz,dolaşım bozukluğu ve diğer sorunları oluşturur.
Basit bir test
Sizi bizimle yeni bir yolculuğa davet ediyoruz. Bu yolculuğa iyi bir şöför gibi kaslarımızı doğru kullanarak omurga ve vücudu şekillendirmeyi , koordinasyonu geliştirmeyi, farkındalığı ve tahammül artırmayı,unutkanlığı önlemeyi,sağlıklı ve kaliteli yaş almayı öğreneceğiz. Kendinizi test edin: Elinizde not defteri,kalem üzerinizde iç çamaşırlarınız ile aynanın karşısına geçin.Ve başkasını izler gibi kendinizi gözlemleyin; Omuzlarınız kambursu mu? Boynunuz hafif yana mı eğik? Bel kavisleriniz bir tarafı diğerinden aşağı mı? Kaşlarınız çatık mı? Bir kaşınız daha mı aşağı? Karnınız nispeten öne mi çıkık?
Tarih koyarak not edin. Vereceğimiz önerileri düzenli olarak uygularsanız bir hafta sonra aynada gördüğünüz tablo tamamen değişmiş olur.
Doğru duruş: Ayaklar hafif aralı, ayak parmak uçları paralel simetrik, karın yukarı içe,çene boyuna doğru, omuzlar aynı hizada,aşağı geriye. Doğru duruş şeklini ayarladıktan sonra iki dakika sabit durun.Aynı duruş şeklini sağ ve sol profilde de ikişer dakika uygulayın. O andan itibaren günlük hayatınızda bu duruşa dikkat edin.
Doğru oturuş: Sandalyenin ucuna oturun, karın yukarı içe, ayaklar yerde dizlerin devamı, omuzlar eşit yükseklikte ve ikisi de geriye olacak şekilde.
a)Bilgisayarda çalışıyorsak bilgisayar tam karşımızda olmalı. Fare ile çalışıyorsak dirseğimizi vücudumuza birleştirip bileğimiz masanın ucunda olmalı. Fare hareket edecekse bileği, düğme ile çalışacaksak işaret parmağı kullanılmalıdır. omuzun kalkıp öne doğru eğilmemesine ve dirseğin vücuttan ayrılmamasına dikkat edin.
b)Yazı yazarken ve ders çalışırken de bu hususlara dikkat edilmeli.
DURUŞ:
Ayakta. Ayaklar hafif aralı, paralel ,simetrik çene boyuna doğru, eller omuz genişliğinde omuzun devamı olarak tavana uzanmış, dört parmak birleşikken baş parmak aralı ve aşağıdayken, parmak ucuna kalkmadan uzana bildiğiniz kadar yukarı uzanın. Daha sonra aşağıda kalan eli yukarıdakine önde kalan eli arkadakine yetiştirin.Karın yukarı ve içe dizler bükülmeden geriye olmalı.
Uygulama süresi: 30 saniye-2 dakika. Her öğünden sonra mutlaka yapılmalı, gün içerisinde istediğiniz zaman uygulanabilir.
Faydaları: Hazmı kolaylaştırır,metabolizmayı hızlandırır, kolları sıkılaştırır, omurlar arasını açar, omurga eğriliğini dengeler, tahammül ve dayanıklılığı artırır.
(Ayakta duramayanlar, denge sorunu olanlar, aynı hareketi sandalyenin ucuna oturarak yapabilir)
DURUŞ:
Ayakta. Ayaklar hafif aralı, paralel, simetrik, karın yukarı içe kalça kasılı, eller tavana yetişircesine çubuk elde, önce maksimum uzan çubuğu ve elleri dengele.Bu duruşta kolları 3 kere geriye yaylandır,4. de başlangıç pozisyonuna dön.
Uygulama sayısı: 5-10
Faydaları:Sırt kaslarını kuvvetlendirir, kas yırtığı oluşumunu engeller, kolları sıkılaştırır, göğüsleri dikleştirir, dekolte kırışıklıklarını açar.
(Ayakta duramayanlar, denge sorunu olanlar, aynı hareketi sandalyenin ucuna oturarak yapabilir.)
GÜNLÜK ÖNERİLER
1) 1.5-2 saatten fazla oturmayın. Arada bir kalkıp tavana uzanma hareketini yapın.
2) Sandalyeniz veya koltuğunuzun yüksekliği dizden ayak bileğine olan mesafe kadar olmalı.
3)Uygulamaların ilk 10 günü sandalyeye yaslanmadan oturun. Bu oturuş bile jimnastik yaparcasına sırt ve karın kaslarınızı çalıştırır.
4)Bütün hareketleri aynanın önünde uygulayın ve mimiklerinizi kontrol edin.
5)Unutmayın; amaç sorunları çözmek değil, sorun oluşumunu önlemek…