Sağlığınız için yaz tavsiyeleri

Aşırı sıcakların hasta ve hassas bünyeli insanlar için hayati tehlike oluşturduğunu söyleyen Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen, sağlık için 7 altın kuralı Gazete Kadıköy okurları için sıraladı.

11 Ağustos 2011 - 08:44

Mustafa SÜRMELİ


Dünyanın en ünlü Kalp ve Damar Cerrahi uzmanlarını bünyesinde bulunduran Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahi Merkezi uzmanlarından Kardiyoloji Şefi Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen’den bu yaz uymanız gereken yaz tavsiyeleri…
Kardiyoloji şefi Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen, içinde bulunduğumuz Ramazan ayı ve sağlıklı insanların bile zorlandığı yazın sıcak günlerinde, vücut fonksiyonlarının yaşamını normal şekilde sürdürebilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı. Sağlıklı insanları bile etkileyen aşırı sıcak ve nemli havanın, kalp damar, böbrek hastalarını ve yaşlıları çok daha fazla etkilediğini hatta ölüme kadar yol açan vakalarla karşı karşıya kaldıklarını belirten Doç. Dr. Yeşilçimen, “Vücudun sıcağa karşı savunması terlemeyle olur ve terleme sayesinde cilt soğumaya başlar. Aşırı sıcakta damarlar genişleyerek vücut ısısını düşürmeye çalışır. Aşırı yemek, egzersiz gibi metabolizmayı artıran durumlarda vücutta biriken ısı artar. Vücut ısısının atılmasını engelleyen kıyafetler ise ısının daha da artmasına yol açar. Ancak vücut ısısını düşürmeye yarayan terleme, aşırı olması halinde sıvı ve elektrolit kaybına yol açar, kan basıncı düşer, kan pıhtılaşması artar, ritm bozuklukları olur. Kalp ve böbrek hastaları bu durumdan hemen etkilenir. Nemli havada terleme zorlaştığı için vücutta biriken ısı artışı, kalp ve dolaşım sistemini zorlar, kalp krizine zemin hazırlar” diye uyardı.
Aşırı terleme sonrasında ortaya çıkacak aşırı sıvı kaybı sonrası riskleri ortadan kaldırmak için yapılması gerekenleri açıklayan Yeşilçimen, “Aşırı sıcaktan korunmak için serin ve gölge yerlerde bulunmalı, vücudu serin tutacak kıyafetler giyilmelidir. Denize, güneşin etkisinin azaldığı sabah ve akşam saatlerinde aç karnına girilmelidir. Sıvı ve mineral kaybını karşılayacak şekilde beslenmeli, alkol ve ağır yağlı yemeklerden kaçınmalı, sebze ve meyveler tercih edilmelidir” dedi.

HASTA OLMAMAYI ÖĞRENMELİYİZ
Doç. Dr. Yeşilçimen, üniversitedeki tıp eğitiminin ardından hastalıkların perde arkası ve oluşum mekanizmasını aydınlatan Fizyopatoloji bilim dalında ihtisas yaptı. Elektron mikroskopi, nükleer tıp, immüno hematoloji, biyokimya, doku kültürü ve genetik laboratuarlarında çalıştı. Türkiye’de ulusal felaket boyutlarına ulaşan ve giderek artan kalp damar hastalıkları dâhil pek çok hastalık ve yozlaşmaya yol açan yaşam tarzı ve toplum mühendisliği konusuyla ilgilenen Yeşilçimen, Fizyopatoloji uzmanı kimliğiyle de insanlara hasta olmamak ve hastalık yapıcı unsurlardan korunmak konusunda internet sitesinde uyarılarda bulunuyor.
 

WWW.KEMALYESİLCİMEN.COM Ziyaret Edin

Siyami Ersek Kalp Damar Cerrahi Merkezi Kardiyoloji Şefi ve tecrübeli bilim adamı Doç. Dr. Kemal Yeşilçimen kendi adıyla kurduğu www.kemalyesilcimen.com internet sitesinden de sağlık konusunda insanları uyarıyor.
“Hastalık Üreten Yaşam Tarzımız” adıyla yayınlanan çok ilgi gören bir kitabı da bulunan Yeşilçimen, özellikle insanların yanlış yaşam tarzlarının hastalığa davetiye çıkardığını ifade ediyor.

İŞTE 7 ALTIN KURAL
1. Vücudu serin tutacak, ince ve açık renk kıyafetler giyin.
2. Serin ve gölgeli yerlerde bulunmayı tercih edin.
3. Denize güneşin etkisini azalttığı sabah ve akşam saatlerinde girin.
4. Aç karnına yüzmeyi tercih edin.
5. Sıvı ve mineral kaybını karşılayacak şekilde beslenin
6. Alkol ve yağlı yemeklerden kaçının
7. Sebze ve meyve bol tüketin


ARŞİV