Sağlık Tırına “BUGÜN GEL”

“Bugün Gel” sloganı ile yola çıkan Sağlık Bakanlığı’nın “Pembe Prenses Kanser Tarama Tırı”, 31 Aralık tarihine kadar Kadıköylü kadınlara ücretsiz sağlık hizmeti verecek

28 Kasım 2018 - 14:27

Ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada yer alması nedeniyle Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Sağlık Bakanlığı ikinci defa el ele verdi. Kadıköylü kadınları meme ve rahim ağzı kanserinden korumak amacıyla hazırlanan kanser tarama tırı “Pembe Prenses”, koruyucu sağlık hizmeti vermeye başladı. Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin bahçesinde “Bugün Gel” sloganı ile 19 Kasım tarihinde hizmet vermeye başlayan tır, 31 Aralık tarihine kadar Kadıköylü kadınları bekliyor. Pembe Prenses’teki sağlık hizmetleri hakkındaki ayrıntılı bilgiyi ise Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Neslihan Uyar'dan aldık.

AMAÇ ERKEN TANIYA KATKI SAĞLAMAK

“Kanser tarama tırı pembe renk. Çünkü meme kanserinin kadınlarda bir numaralı kanser türü olması nedeniyle kadınların daha fazla taramaya katılması isteniyor.” diyen Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Neslihan Uyar, “Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer alan önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu nedenle amacımız meme kanserine dikkat çekmek ve erken tanıya katkı sağlamak. Çünkü erken tanı demek sizi o hastalıktan kurtarmak ve hayatla birleştirmek demektir.” dedi.

“KÜÇÜK BİR HASTANE GİBİ”

Erken tanı ile bir ailenin kurtarıldığına işaret eden İlçe Sağlık Müdürü Neslihan Uyar, konuşmasına şöyle devam etti; “Anne demek aile demektir. Onun için daha fazla özveri ile çalışıyoruz. Kadınlar kendilerini hep ikinci planda bırakıyor ve ihmal ediyor. O yüzden slogan “Bugün Gel”. Bu nedenle sağlık hizmetinden bütün kadınların faydalanması için duyurmaya çalışıyoruz.” Neslihan Uyar, “Kanser tarama tırı küçük bir hastane gibi. Bir hekim, bir hemşire, bir ebe ve iki radyoloji teknisyeni hizmet veriyor. Tırımızda 40 ile 69 yaş arası kadınlara meme, 30 ile 65 yaş arası kadınlara da rahim ağzı kanseri taramasını yapıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği şekilde mamografi çekiliyor, smear ve HPV örneği alınıyor. Bu işlemlerin hepsi 10 dakika sürüyor.”

“AİLE HEKİMİNE GİTSİNLER”

Geçen yıl 500’e yakın Kadıköylü kadına koruyucu sağlık hizmeti verildiğini hatırlatan Neslihan Uyar, bu yıl daha fazla kadın ulaşmak istediklerini söyledi, “Kadınlar her yıl  smaer ve beş yılda  bir ise HPV aldırmalı. İki yılda bir de mamografi çektirmeli.”dedi. Meme kanserinin ilk belirtileri arasında meme dokusundaki değişikliğin, cildin kızarmasının ve damarlanmasının, ele kitle gelmesinin ve meme başında akıntı olmasının yer aldığını vurgulayan İlçe Sağlık Müdürü Neslihan Uyar, sözlerine şu bilgileri ekledi; “Tesadüfi durumlar ile bazen kanser olduklarını öğrenenler oluyor. O yüzden sağlık tırındaki hizmetten faydalanamayan Kadıköylü kadınlar, mutlaka aile hekimine gitsinler. Ücretsiz bir şekilde smaerlerini aldırsınlar. Gaita örneği vererek, gaitada gözle fark edilmeyen gizli kan olup olmadığını kontrol ettirsinler. Kolon kanseri için bir tarama testidir. Aile hekiminden kendi kendine meme muayenesini öğrensinler.”

  


ARŞİV