Sağlıklı bir Kadıköy için…

Kadıköylüleri, Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgilendirmek amacıyla Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar’ı gazetemize konuk ettik

15 Kasım 2018 - 11:36

Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar, Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün iki çalışma ayağı olduğunu; bunlardan ilkinin ruhsatlandırma ve denetleme, diğerinin ise toplum sağlığı hizmetleri olduğunu dile getirdi. 

Dr. Neslihan Uyar, “Eczanelerin, diş hekimliği ve branş muayenehanelerinin, radyoloji merkezilerinin, diş laboratuvarlarının, optik, ortez-protez ve işitme merkezlerinin açılışı, kapanışı ve denetimlerini, aktarlar ile bitkisel ilaç satan yerlerin ruhsata esas denetimlerini yapıyoruz. Yılda iki defa rutin denetime gidiyoruz. CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) kanalı ile gelen tüm şikayetleri değerlendirmek ve ruhsatsız olarak çalışan yerleri tespit etmek de bizim görevimiz. Bize gelen evrakları ve tüm bilgileri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne gönderiyoruz.” diye konuştu.

“TOPLUM SAĞLIĞINI ÖNEMSİYORUZ”

Özel ambulansların denetiminin ve Kadıköy’deki 112’lerin temizliğinin de ilçe sağlık müdürlüğünün görevi dâhilinde olduğunu hatırlatan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar, ilçe sağlığın diğer bir çalışma alanın ise toplum sağlığı olduğunu belirtti. İlçedeki aile sağlığı merkezlerine ve talep eden özel hastanelere aşı temini yaptıklarını, bu aşıların takip sisteminin kontrolünün de ilçe sağlık müdürlüğü tarafından yapıldığına işaret eden Dr. Neslihan Uyar, konuşmasına şöyle devam etti; “İlçemizde bağışıklama hizmetlerimiz dâhilinde 1. ve 8. sınıflara yönelik her yıl okul aşılamasını yapıyoruz. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek amacıyla bu hastalıkların takibini de biz yapıyoruz. Örneğin Tüberküloz şüphesi olan bir hasta olduğunda bu hastalığın filyasyonlarını yapıyoruz yani bir tüberküloz hastasının temas ettiği tüm yerlerin ağını örüyoruz. Okulda ise hemen temas edenleri belirlemek ve bulaşıcılığı önlemek amacıyla o okulu taramaya gidiyoruz. Doğrudan takip ettiğimiz hastalar da var. Örneğin yaşlı ya da küçük bebeği olanlar her gün ilaç için aile sağlığı merkezine gidemiyor. Biz gidip bu hastalara ilaçlarını içiriyoruz. Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalık, yeter ki ilaçlar düzenli alınsın.” dedi. 

Yeldeğirmeni Semt Polikliniği binasında Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi çatısı altında yer alan Gebe Okulu kapsamında hamilelere yoga eğitimleri verdiklerini ve doğuma hazırladıklarını ve doğumdan sonra da emzirme eğitimi verdiklerini ifade eden İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar; “Aile sağlığı merkezlerinde yeni doğanların topuk kanları alınıyor. Bu bizim için çok önemli. Çünkü metabolik hastalıklar var mı diye bakılıyor bu hastalıkların erken teşhisi zeka geriliği ve benzeri komplikasyonları önlemekte çok önemli.” dedi.

OBEZİTE EĞİTİMİ VE KANTİN DENETİMİ

“Sağlığı korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini arttırmak için yeterli ve dengeli beslenme birinci aşamayı oluşturuyor. Bunun için müdürlüğümüz bünyesinde iki tane diyetisyenimiz görev yapmakta. Biri Yeldeğirmeni Polikliniği’nde, diğeri ise ilçe sağlık müdürlüğünde danışanların takibini yapıyor.  Ayrıca diyetisyenlerimiz okullarda çocuklara obezite ve tuz kullanımının azaltılması ile ilgili eğitimler veriyor.” diyen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar, “Okul kantinlerini denetliyoruz. Kriterlere uygun olan kantinleri beslenme dostu ilan ediyoruz. Bu kriterler içerisinde cips gibi hazır paketli ürünlerin, kızartma türü gıdaların ve asitli içeceklerin satılmaması ve hijyenik olunması yer alıyor. Kantinlerde meyve, su ve ayran olmalı. Tost makinesinin içinin hijyeninden çöp kutusunun kapalı olmasına ve görevlilerin kıyafetlerine kadar denetliyoruz.” diye konuştu.

ŞEBEKE SULARININ DENETİMİ YAPILIYOR

Organ bağışının önemi, diyabet ve hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla ilgili halk eğitim merkezlerinde eğitim verdiklerinin altını çizen Kadıköy İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Toplum sağlığının korunması çok yönlü değerlendirilmelidir.  Anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin dişlerine florlama işlemi, huzurevlerinde ağız ve diş taraması ve ilkokul çağındaki çocuklara işitme taraması yapılması bunlara birer örnek teşkil etmekte. İçtiğimiz ve kullandığımız su hayat demektir. Bu doğrultuda şehir şebeke sularının denetimini,  ambalajlı suların takibini yapıyoruz. Otellerin, belediyenin, spor kulüplerinin havuz sularını, halk plajlarını denetliyoruz.”

SAĞLIK TIRI GELİYOR

Koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında özellikle erken teşhisin önemine değinin Dr. Neslihan Uyar, “Bu anlamda her yıl olduğu gibi bu yıl da Sağlık Tırı ilçemize geliyor. Bu seneki planlamamız dahilinde Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde 19 Kasım Pazartesi günü itibariyle 2 ay süreyle ücretsiz olarak 40 yaş üstü kadınlarımıza meme kanseri taraması amacıyla mamografi çekimi ve 30 yaş üstü kadınlarımıza  da rahim ağzı kanseri taraması kapsamında  HPV (smear) testi yapılacak.”  şeklinde konuştu

OTİZM FARKINDALIK SEMİNERİ

Otizm ile ilgili aile sağlığı merkezlerindeki doktorlara ve hemşirelere otizm farkındalık semineri verildiğini vurgulayan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Neslihan Uyar, “Bu konudaki duyarlılık artırıldı. Ailenin fark edemeyeceği durumların tespiti yapılarak otizmin erken teşhisi sağlanmakta. Aile hekimlerimiz ile birebir iletişim içindeyiz.” dedi.

BAĞIMLILIK İLE MÜCADELE

“Kadıköy Kaymakamlığı İlçe Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde 2017 yılının Nisan ayında  Bağımlılık Danışma Birimi kuruldu.” diyen Dr. Neslihan Uyar,  bu birimde doktor, psikolog, sosyal çalışmacıdan oluşan uzman ekip tarafından bağımlı kişi ve ailesini bilgilendirme, bilinçlendirme, tedavi süreci için yönlendirme ve tedavi sonrası takip hizmeti verildiğinin altını çizdi, konuşmasına şu  bilgileri ekledi; “Örneğin bir vatandaş bırakmak istiyorum diye bize başvurduğu zaman biz bu kişiyi Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edebiliyoruz veya YEDAM’a (Yeşilay Danışmanlık Merkezi) yönlendirebiliyoruz. Ne ihtiyacın var diye soruyoruz. Örneğin çalışamayacak durumdaysa ve ekonomik sıkıntısı varsa ailesinden birine iş bulmak amacıyla İŞKUR ile görüşüyoruz. Tedaviye başlayan kişilerin boş vakitlerinin değerlendirilmesi maddeden arınma sürecinde çok önemlidir. Bu doğrultuda vatandaşımızı spora, sosyal ve kültürel etkinliklere yönlendiriyoruz. Bütün bunları gizlilik çerçevesinde yapıyoruz. Bağımlılık ile mücadelede mahalle muhtarları ile irtibat halindeyiz. Metruk binaların madde bağımlıları tarafından kullanımını önlemek amacıyla tespit ediyoruz ve yıkımı için gerekli kurumlar ile iletişime geçiyoruz. ”


ARŞİV