Sağlıklı Kentler Birliği “Aktif Yaşlanmayı” Kadıköy’de tartıştı

Kadıköy Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Sağlıklı Kentler Birliği toplantısında aktif yaşlanma konusu tartışıldı

16 Ekim 2018 - 10:57

Türkiye’den birçok belediyenin içinde yer aldığı Sağlıklı Kentler Birliği, 30 Olağan Meclis Toplantısını 12-14 Ekim tarihleri arasında Kadıköy’de gerçekleştirdi. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Menderes Türel’in  başkanlığında düzenlenen Kadıköy Konferansı’na Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Kadıköy Kaymakamı Mustafa Özarslan, Bursa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Erdem Saker, Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcıları, çok sayıda il ve ilçe belediye başkanı, meclis üyeleri, belediye çalışanları ile yaşlılık alanında görev yapan akademisyenler katıldı.

“AİLELERİN YANINDA OLMALIYIZ”

13 Ekim Cumartesi günü gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu yaptı. Yaşlı nüfusla ilgili politikalar ve projelerin üretilmesinde merkezi yönetim ve kamu kurumlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Nuhoğlu, “Önümüzdeki 20 yılda, Türkiye’de nüfusun yüzde 14’ünün 65 yaşın üzerinde olacağı söyleniyor. Kadıköy’de bu oran şimdiden yüzde 19 düzeyinde. 65 yaş üzerinde 85 bin insanımız var. Kentler büyüyor ve kentlerin büyümesi ile beraber insanlar yalnızlaşıyor. Aileler yaşlıları ve çocuklarıyla ilgili sorunları tek başına çözemiyor. Burada yerel yönetimlere çok ciddi görevler düşüyor. Bizler doğumdan itibaren bütün bir yaşam boyu bu ailelerin yanında olmak zorundayız. Yerel yönetimler olarak geleceği planlayabiliriz, bu ihtiyaçları karşılayabiliriz, karşılıyoruz da. Bütün bu ihtiyaçlar yasal olarak temel görevlerimiz içinde olmasa da, ihtiyaçtan dolayı bütün belediyeler bu konularda ciddi bir çalışma içerisindeler. Peki gelecekte ne olacak? Merkezi idare ve kamu kuruluşlarının bir koordinasyon içerisinde çalışma yürütmesi gerekiyor. Birlikte sağlıklı çözümler üretmek mümkün” diye konuştu.

Nuhoğlu’ndan sonra söz alan  Kadıköy Kaymakamı Dr. Mustafa Özarslan da belediyeler arasındaki işbirliğine dikkat çekerek, “ Tarihi Kentler Birliği gibi Sağlıklı Kentler Birliği de önemli işler çıkarıyor.  Kurumlarımızın arasındaki rekabet verimi arttırıyor” dedi.

ULAŞIMLA İLGİLİ SORUNLAR İLK SIRADA

Sağlıklı Kentler Birliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de birlik hakkında kısa bilgilere verdi. Belediye başkanlarının çoğunlukla ulaşım sorunuyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Türel, “Sorunların azaltılması için önemli tedbirler var. Bisikletin de bir ulaşım aracı olduğunu unutmadan, yeni imar planlarında ve cadde düzenlerinde mutlaka bu hususa dikkat etmemiz gerektiğini ifade etmek isterim.” şeklinde konuştu.

KADIKÖY BELEDİYESİ’NE ÖDÜL

Türel’in konuşmasının ardından 30. Olağan Meclis Toplantısına geçildi. Sağlıklı Kentler Birliği’nin üye sayısı Mardin Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla 72’ye yükseldi. 32 üye belediyenin 4 farklı kategoride 91 projeyle başvurduğu ve bu yıl onuncusu düzenlenen 2018 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama ödülleri de sahiplerini buldu. Kadıköy Belediyesi, 2018 Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Yarışması’nda ‘Kemal Sunal Parkı ve Ekolojik Yaşam Merkezi’ projesi ile ödül aldı.

KENT TASARIMI VE YAŞLILAR

Meclis toplantısı ve ödül törenin ardından konferansın 1. oturumu yapıldı.  Başkanlığını Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk’ün yaptığı panelde  Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, Prof. Dr. Alper Ünlü, Prof Dr. İsmail Tufan “Yaş Almaya Uyum Sürecini Nasıl Yaşıyoruz?” konusunu tartıştılar.

Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığını söyleyen Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni şeyler söylemek gerekiyor, güncel görüşlere ihtiyacımız var. Sağlıklı yaş almaktan bahsediyorsak sağlıklı olmayı ortaya koyan tüm veri tabanlarından faydalanmalıyız. Yaşlılar için okur yazarlık çok önemli. Hastaneye girdikleri zaman söylenenleri anlamaları gerekiyor. Bir de evdeki yaşlılara bakanların yükünü azaltmamız gerekiyor. Bu konuda ulusal bir düzenlemeye ihtiyaç var.”

Evci’den sonra sözü Prof. Dr. Alper Ünlü aldı. Aktif yaşlanma ile kent tasarımı arasındaki ilişkileri ortaya koyan Ünlü, yaşlı nüfusun en fazla trafik, kent tasarımı, çevre kirliliği ve sosyal donat eksikliğinden etkilendiğini söyledi ve şöyle devam etti: “35 yaşından sonra kişilerde çevreyle uyum sorunu başlıyor. İstanbul’da uyum sorunu yaşayanlar İzmir ya da Antalya’ya taşınıyor.”

Yaşlıların kişisel bakımının çok önemli olduğunu ifade eden Ünlü, mimari yapılarda sıcak ve dinamik renklerin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Panelde son sözü alan İsmail Tufan da Antalya’da yaşlı nüfus özelinde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Tufan, “ Yaşamak isteyen yaşlanmak zorundadır. 2050 yılında nüfusumuzun 100 milyon olacak ve yaşlılarımızın toplam nüfus içindeki sayısı da 30 milyon. Bu insanlara kim bakacak? Bu konuda yerel yönetimlere çok iş düşüyor “dedi.

DENEYİMLERİNİ ANLATTILAR

Konferansın ikinci oturumunda ise “Aktif Yaşlanma” paneli düzenlendi. Dr. Buhara Önal’ın başkanlık yaptığı panelde Bursa Büyükşehir Belediye Eski Başkanı Erdem Saker, emekli kütüphane müdürü Nesrin Arslan ve Bursa Bisiklet ve Doğayı Sevenler Derneği  Başkanı Ertan Ayçetin kendi deneyimlerini konuklarla paylaştı.

Yaşlı nüfus için yapılan faaliyetlerden ötürü Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür ederek sözlerine başlayan Erdem Saker şöyle konuştu: “7 yaşında çalışmaya başladım. Bakkal dükkanında çıraklık da yaptım, otel katipliği de. Uzun yıllar Devlet Su İşleri’nde hizmet verdim. 94-99 yılları arasında da Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulundum. Emekli oldum ama hala çalışıyorum. Bir gazetede köşe yazarlığı yapıyorum, torunumla ilgileniyorum. Aktif yaşlanma denilince aklıma sadece fiziksel aktiviteler gelmesin. Aktif yaşlanma zihinsel bir süreci de içeriyor. Hayatın içinde olmalıyız. Yazmalıyız, okumalıyız çünkü beynin çalışması çok önemli.”

Uzun yıllar Kartal Halk Kütüphanesi’nde çalışan ve bu kurumdan emekli olan Nesrin Arslan da “ Çalışma hayatımda hep aktiftim ve emekli olduktan sonra kenara çekilip beklemek istemedim. Emekliliği ikinci bir hayat olarak düşündüm ve hayatımı buna göre planladım. Arkadaşlarımla beraber Biz Grubu’nu kurduk. Ve okullara kitaplar gönderdik. Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evi’nde düzenlenen etkinliklere katıldım ve seramik yapmayı öğrendim.  Şimdi seramik dersi veriyorum.”

Son konuşmacı Doğayı Sevenler Derneği  Başkanı Ertan Ayçetin, uzun yıllardır bisiklet sürdüğünü ve bisiklet kullanmayı bilmeyen yüzlerce kişiye ders verdiğini belirtti. Ayçetin, “Yıllar geçiyor ama ruhumuz genç. Gençlik her dönemde olabilir. Yaşınız ileri olsa bile genç kalmanız mümkün. Yaşlılık bir dağa tırmanmak gibi aslında. Zirveye çıktığınızda yoruluyorsunuz ama görüş açınız genişliyor” dedi.

KADIKÖY BELEDİYESİ NELER YAPIYOR?

Konferansın son oturumunda Kadıköy Belediyesi’nin yaşlılar için ürettiği projeler konuşuldu.  Prof. Dr. Nurgün Oktik’in başkanlık yaptığı panelde Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Bahar Yalçın,  Kadıköy Belediyesi’nin sosyal hizmet politikalarını, Dr. Zeynep Süzme, Alzhemier Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi faaliyetlerini katılımcılara anlatırken, Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmet Müdürlüğü personeli sosyolog Ece Çizel de Kadıköy Belediyesi Yaşlılık Araştırması hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

“AKTİF YAŞAMININ OLANAKLARINI YARATMALIYIZ”

İlk sözü alan Bahar Yalçın şunları söyledi: “ Günümüzde teknik ve sosyal bilimleri entegre ederek sorunların çözümüne ulaşmaya çalışıyoruz. Yerel yönetimler bu anlamda birçok kurumdan daha önde. Çünkü biz sorunları bire bir görüyoruz. İnsan hayatını odaklayan sistemler geliştirmek zorundayız. Biz belediye olarak bireyin bağımsız yaşamasını önemsiyoruz. Çocuklara ayrı, engelli bireylere ayrı yerler yapmak yerine, herkesin ortak kullanabileceği sosyal alanlar yapmalıyız.”

Sosyal hizmetler alanında ihtiyaç sahiplerine hukuki, psikolojik ve ekonomik destek sunduklarını söyleyen Yalçın, “Aktif bir yaşlanmadan bahsetmek için aktif bir yaşamın olanaklarını yaratmalıyız. Hayatın sanatla, sporla desteklenmesi gerekiyor. Çalışmalarımızla bireyin aktif bir şekilde kendi potansiyellerini açığa çıkarmasını sağlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ALZHEİMER İLE MÜCADELE

Alzheimer Merkezi’nin faaliyetlerini anlatan Dr. Zeynep Süzme şöyle konuştu: “Amacımız hastaları yaşama bağlamak, günlük yaşamlarını keyifli bir şekilde sürdürmelerini istiyoruz. Zihinsel rehabilitasyonla hastalığın evre atlamasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Bu hastalığın en büyük sorunlarından biri de yalnızlık. Biz hastanın yanında olarak onları sosyal yaşamın içine çekiyoruz. Alzheimer’in diğer hastalıklardan bir farkı da hastalardan çok bakıcıların bu hastalıktan etkilenmesi. Bu sorunun önüne geçmek için Sosyal Yaşam Evi’mizi hizmete sunduk. Hasta yakınları burada bir araya geliyorlar. Eğitimlerle bu hastalık hakkında bilinç geliştirmeye çalışıyoruz.”

KADIKÖYLÜ YAŞLILARI ARAŞTIRDILAR

Konferansın son konuşmacısı Ece Çizel de Kadıköy Belediyesi Yaşlılık Araştırması hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Çizel, 21 mahalleden insanlarla görüştüklerini ifade  ederek şöyle konuştu: “Bu araştırmayla mevcut hizmetlerimizin kullanılmasında bir kaynak oldu. Görüştüğümüz kişilerle uzun ilişkiler kurduk. 145 kadın 160 erkekle görüştük. Çalışmalardan elde ettiğimiz bilgilere göre kadınların  yalnız yaşadıklarını öğrenmiş olduk.”

BOĞAZDA EĞENDİLER

13 Ekim akşamı katılımcılarla beraber boğazda bir de tekne turu gerçekleştirildi. Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen Kadıköy’e konuk olan Sağlıklı Kentler Birliği üyeleri hem boğaz havası aldılar hem de eğlendiler.  

KADIKÖY’Ü GEZDİLER

Üç gün süren toplantının son gününde ise katılımcılar Kadıköy Belediyesi’nin projelerini gezdi.

SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ

Sağlıklı Kentler Birliği, 30 yıldır Dünya Sağlık Örgütü rehberliğinde devam eden Sağlıklı Kentler Hareketi’nin Türkiye uzantısı olarak 2005 yılında kuruldu. Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ulusal Ağlarının akredite olmuş bir üyesi olarak Sağlıklı Kentler Birliği, hem birlik olarak hem de DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı üyesi belediyeleriyle Türkiye’yi temsil ediyor.


ARŞİV