Sağlıklı yaş almak için öneriler

Kadıköy Belediyesi, “18-24 Mart Yaşlılar Haftası” kapsamında Kozyatağı Kültür Merkezi Meclis Salonu’nda ‘Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma’ semineri düzenledi.

21 Mart 2024 - 11:19

Kadıköy Belediyesi Sosyal Yaşam Evleri, “Birlikte Yaş Alıyoruz” sloganıyla  “18-24 Mart Yaşlılar Haftası” kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. Bu etkinliklerden biri de Kozyatağı Kültür Merkezi (KKM) Meclis Salonu’nda 19 Mart Salı günü gerçekleşen  ‘Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma’ semineriydi. Seminer başlığı altında katılımcılara Aktif Yaş Almada Alzheimer Hastalığından Korunma Yolları, Yaşlılıkta Görülen Dil ve Konuşma Bozuklukları, Yaş Almada Çoklu İlaç Kullanımı, Yaş Almada Üçlü Mekanizma: Psikolojik, Bilişsel ve Sosyal İşlevler, Sağlıklı Yaş Almada Fiziksel Aktivitenin Önemi konusunda aydınlatıcı bilgiler verildi. 

Seminerin ilk konuşmacısı Türkiye Alzheimer Derneği Kadıköy Şube Başkanı Prof. Dr. Nilgün Çınar, Aktif Yaş Almada Alzheimer Hastalığından Korunma Yolları başlığı altında bilgiler paylaştı. Çınar, yaşlı nüfusun dünyada ve ülkemizde  arttığını söyledi ve şöyle devam etti: “Yaşlılıkta birlikte Alzheimer hastalığında da artış görmekteyiz. 65 yaş ve üzerinde görülme oranı daha fazla. Depresyon, işitme kaybı, fiziksel aktivite azlığı, sosyal izolasyon, uyku bozuklukları nedenleri arasında yer alıyor. Fiziksel aktivite, sosyal ilişkiler, düzenli egzersiz bizi Alzheimer'dan korur. Sosyal aktiviteyi artırmak önemli. Dışarı çıkın, yeni arkadaşlıklar kurun, parka ve konsere gidin.”  

“MÜZİK DİNLEYİN, ŞARKI SÖYLEYİN”

Akdeniz tipi beslenmenin (sebze, meyve…) sağlıklı yaş almada öneminin altını çizen, A, C, E, D, Folik Asit, Omega3 gibi vitaminlerin de gerekliliğine dikkat çeken, bunların doktorların önerdiği şekilde kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nilgün Çınar, “Yeni şeyler öğrenin, bulmaca çözün, sudoku oynayın. Müzik dinleyin, şarkı söyleyin, bahçe işlerine katılın. Negatif düşüncelerden uzak durun. Düzenli egzersiz yapanlarda, akdeniz diyeti ile beslenenlerde ve zihinsel aktivite yapanlarda Alzheimer’ın az görüldüğünü gösteren çalışmalar var.” dedi. 

Yaşlılıkta Görülen Dil ve Konuşma Bozuklukları konusunda Biruni Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğretim üyesi Dr. Selin Karalı, yaşlılıkta kaslarda güçsüzlüğün, yutmada güçlüklerin, sözcük üretiminde hataların yaşandığını söyledi. Selin Karalı, “Travmatik beyin hasarlarında dilde ve konuşmada sorunlar yaşanır. Sohbeti anlamsız uzatma, soru sormama, jest ve mimik kullanımında azalma, çok iyi bildiği yolları bulamama gibi. Alzheimer hastalarında işitmeye bağlı konuşma bozuklukları, yutma bozuklukları, sözcük bulmada güçlük olabilir. Hastaları yavaş ve net konuşarak destekleyebiliriz. Yaşlılığa ve hastalıklara bağlı gelişen dil ve konuşma sorunlarının çözümü için de dil ve konuşma terapistlerinden destek alabiliriz.” dedi. 

“PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK ÖNEMLİ”

Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi İdil Arasan Doğan da iyi yaş almada psikolojinin önemine değindi. Doğan, “Aktif yaşlanmada bağımsızlık, katılım, saygınlık, kendini gerçekleştirme önemli başlıklar. Kendi ayaklarının üzerinde durabilme, etkinliklere katılma ve oralarda söz alma önemli. Kadıköy Belediyesi katılımın sağlandığı etkinlikler çok düzenliyor. Bazen depresyon peşimizi bırakmıyor. Mutlaka tedavi olmalıyız. ‘Yarın bana kim bakacak, ölüm var’ gibi kaygılar yaşamımızı zorlaştırır. Psikolojik destek almak gerekir. Psikolojik sağlamlık önemli. Bir amacın olması gerekir. Çünkü motivasyon kaynağı olur. Kişiler arası ilişkilere önem verin, ilişkilerinizi koruyun, yeni ilişkiler kurun.” ifadelerini kullandı. 

Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ebru Akbuğa Koç ise sağlıklı yaş almada fiziksel aktivite ile ilgili bilgiler verdi. Koç, yaşlılara en çok yürüyüşün önerildiğini belirtti, “Mutlu ve sağlıklı bir yaşam için hareket önemli. Fiziksel hareketsizlik yaşlanma ile artış gösterir. Kas ve kemik kütlesinde azalma olur. Yatan hastalarda da kas kaybı yaşanır. Egzersizler kas kuvvetini geri getirir. Düzenli fiziksel aktivitenin kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkların çıkmasını önleyici tarafı da vardır. Hareket, sağlıklı yaşam demektir. Kişinin iyi olma halini sağlar. Dikkat süresini artırır, depresyon da azalmayı sağlar.” diye konuştu. Sıcak havalarda egzersiz yaparken susuz kalmamaya dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan, Ebru Akbuğa Koç, kronik hastalığı olanların egzersizlere başlamadan önce doktor kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizdi; fiziksel aktivite sırasında bulantı, kusma ve kilo kaybı yaşayanların da mutlaka doktora başvurması gerektiğini söyledi. 

“HEKİM KONTROLÜNDE ALINMALI”

Atlas Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Güneş Özünal de yaş almada çoklu ilaç kullanımı hakkında bilgiler paylaştı. Zeynep Güneş Özünal, yaş aldıkça kronik hastalıklar nedeniyle fazla ilaç kullanmak zorunda kalındığını söyledi ve şöyle devam etti: “İlaçlar hekim kontrolünde alınmalı. İlaçların uygunluğuna hekimler karar vermeli. İlaçlar birbirlerinin etkileşimini değiştirebilir. İlaçlar doğru zamanda ve miktarda kullanılmalı. Uygunsuz ilaç kullanımı yaşam kalitesinin azalmasına neden olur.”

Seminer, uzmanların verdiği yol gösterici bilgilerin ardından soru ve cevap bölümü ile son buldu. 

 

ARŞİV