Sağlıklı yaşam için “DOĞAL TEMİZLİK”

Doğal yaşamın izini sürenler, Ekolojik Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen “Doğal Temizlik” atölyesinde günlük yaşantımızda kullanabileceğimiz temizlik ürünleri hakkında önemli ipuçları edindi

28 Şubat 2019 - 12:05

Kadıköy Belediyesi Ekolojik Yaşam Merkezi, hem çocuklara hem de yetişkinlere yönelik öğretici ve eğitici atölyeler düzenlemeye devam ediyor. Permakültür, kompost, bahçecilik, sıfır atık eğitimi gibi atölyeler Kadıköylülerden yoğun ilgi görüyor. Aile hekimi ve eğitmen Zerrin Timur tarafından 23 Şubat Cumartesi günü verilen “Doğal Temizlik” atölyesi de karlı ve soğuk havaya rağmen katılımcıların ilgi gösterdiği bir atölye oldu.

İYİ BAKTERİLER İÇİN...

Eğitmen Dr. Zerrin Timur ile katılımcıların bir masa etrafında buluştuğu atölyede, kanserojen etkisi olan kimyasalların hayatımızdan çıkarılması gerektiği belirtildi ve doğal temizliğin yol ve yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Bağışıklık sistemimizin güçlü olması için bağırsaklarımızın sağlıklı olması gerektiğine işaret eden Zerrin Timur, konuşmasına şöyle devam etti; “Sağlıklı bağırsaklar için iyi beslenmenin yanında yaşadığımız ortamdaki iyi bakterilerin varlığı da çok önemli. Onun için iyi bakterileri yok eden kanserojen içerikli kimyasallar yerine doğal temizlik yollarını tercih etmeliyiz. Çünkü klor içeren çamaşır suyu iyi bakterileri yok ediyor.”

ÇANTADA HANGİ MALZEMELER VAR?

Doğal temizlik atölyesi ile iyi bakterilerin yok olmasını engellemeye çalıştıklarına vurgu yapan Dr. Timur, bunun için de ilk adım olarak doğal malzeme çantasının hazırlanması gerektiğine işaret etti ve çantadaki malzemelerden bazılarını şu şekilde sıraladı: “Sodyum bikarbonat (yeme içme karbonatı), sodyum karbonat, kaya tuzu ya da deniz tuzu, boraks, elma ya da beyaz sirke.”

Timur, “Doğal malzeme çantasında yer alan bu malzemeler ile uçucu yağlar (portakal, limon, nane...) ve nem tutucu özelliği olduğu için gliserinin bir kavanozun içinde farklı formüllerle ortaya çıkacak karışımlarla evimizin her yerini temizleyebiliriz. Tuvalet temizliğinde boraks; çamaşır makinesinde doğal zeytinyağlı sabun, sodyum bikarbonat ve kaya tuzu karışımını kullanabilirsiniz. Yumuşatıcı gözüne de beyaz sirke ya da elma sirkesi koyabilirsiniz. Ayrıca kül suyu da çamaşır makinesinde kullanılabilir.” diye konuştu.

BULAŞIK MAKİNESİ İÇİN ÖNERİ

Bulaşık makinesi için de karışım önerisinde bulunan eğitmen Zerrin Timur, karışımı şöyle anlattı; “4 çay bardağı bikarbonat, 2 çay bardağı deniz ya da kaya tuzu, 1 çay bardağı boraks ve 15 ya da 20 damla uçucu yağ. Bu karışımdan bir tatlı kaşığı koyun ve bu karışımın üzerine de alabildiği kadar limon tuzu ekleyin. Parlatıcı bölümüne ise elma sirkesi ya da beyaz sirke koyabilirsiniz.”

Doğal Temizlik atölyesi ve diğer atölyeler hakkında bilgi almak isteyenler (0216) 356 25 82 nolu telefondan Ekolojik Yaşam Merkezi’ni arayabilirler.


ARŞİV