Sonucu ölümle bitebilen bir hastalık olan ‘sepsis’e dikkat çekmek ve sepsisten korunmak için organ rezervlerini iyi korumayı hedefleyen doğru beslenme, spor gibi hayat kalitesini arttıran faktörlerin önemini vurgulamak amacıyla için bisiklet turu yapıldı.
13 Eylül Dünya Sepsis Günü vesilesiyle 16 Eylül Pazar günü Türkiye’de eşzamanlı etkinlikler yapıldı. İstanbul’da da Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD), İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Bisikletliler Derneği işbirliğiyle, Kalamış Atatürk Parkı’nda buluşuldu. Kadıköy Belediyesi’nin de destek verdiği etkinlikte konuşan TYBD Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, toplumda sepsis farkındalığını arttırmak zorunda olduklarını belirterek, en temel olarak insanların el hijyenine verdiği önemin yükselmesi gerektiğini söyledi. Cinel, “Sepsise neden olan enfeksiyonların yüzde 80’i toplum kaynaklıdır. Toplumdan kazanılmış birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel hijyen alışkanlıkları çok önemli bir yere sahip. Enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi, en etkili ve en ucuz yöntem el yıkamadır. Bu nedenle; çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıklardan korunmada oldukça etkili olacaktır” dedi.
“ANTİBİYOTİK DİRENCİNİN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”
Sepsise neden olan bakteriler antibiyotiklere dirençli ise tedavinin zorlaştığını vurgulayan Cinel, “Toplumda antibiyotik direncinin önüne geçmeliyiz. Ya antibiyotikle bilinçleneceğiz ya da direnç gelişecek. Biz bilinci tercih ediyoruz. Asla gereksiz antibiyotik kullanılmayacak. Ömür uzadı, yaşlı hastalarımız var, kanser oranları arttı. Bunların her çeşit enfeksiyonunda çok dikkatli olacağız ve mutlaka hekime başvuracağız. Çünkü sepsis peşi sıra geliyor. Sepsis farkındalığı arttırdığımız zaman, erken tanı ile kesinlikle önüne geçebileceğimiz bir hastalık” dedi. Sepsisten korunmak için organ bütünlüğünü korumanın, doğru beslenme ve hareketli yaşam tarzının önemine vurgu yapan Cinel, şöyle devam etti; “Sepsis ilişkili ölümün nedeni, sepsisin yarattığı hasar sonucu kalp, akciğer, beyin, sindirim sistemi gibi hayati organlarda fonksiyon bozukluklarının gelişmesidir. Kişilerde altta yatan hastalık özellikle de organ sistemlerini ilgilendiren hastalıkların bulunması sepsise bağlı ölüm riskini arttırmaktadır. Herkesin sepsise yakalanma riski olduğu göz önüne alındığında, organ rezervlerini iyi korumayı hedefleyen doğru beslenme, spor gibi hayat kalitesini arttıran faktörler yaşamımızın mutlak parçaları olmalıdır. Türk Yoğun Bakım Derneği olarak bu durumun önemini vurgulamak amacıyla her yaşta ve her koşulda sağlıklı bir hayat için tercih edilebilecek bir aktivite olan bisiklet sporu ile böyle bir kampanya başlattık. Bisikletliler Derneği’ne ve tüm katılımcılara bu kampanyaya destek verdikleri için çok teşekkür ediyorum.”
HAREKETE GEÇTİLER
İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, toplumdaki en büyük risklerden birinin kilo ve obezite olduğunu belirterek, toplumun farkındalığını arttırmak amacıyla böyle bir etkinliğe katıldıklarını söyledi.
Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz’ın da katıldığı etkinlikte, bir kısmı yoğun bakım doktoru olan yüzlerce bisikletli Kalamış’tan Suadiye’ye bisiklet sürdü. ‘Sepsis’e dur de’ yazılı yelekler giyen bisikletli grup, yol boyu zil ve ıslık çaldılar. Sürüş boyunca yoldan geçenlere de sepsis hastalığını tanıtan, korunma yolları ve tedavi yöntemlerinin bulunduğu broşürler dağıtıldı.
Az bilinen, çok tehlikeli hastalık!