Sivrisineklere dikkat: bulaşıcı hastalıklar tehlikeli olabilir

Dünyada 3 bin 500’den fazla bilinen sivrisinek türü olduğunu ve bunların 62 civarının Türkiye’de olduğuna dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Türkiye’de de daha önce görmediğimiz türde sivrisinekleri 3-4 yıldır görüyoruz. Bunlar hastalık bulaştıran tehlikeli cinsler” dedi

08 Ağustos 2024 - 17:15

Sivrisinekler, özellikle yaz aylarında insanlara ciddi rahatsızlıklar verebiliyor. Sinek ısırıkları sadece lokal kaşıntılarla değil, bulaştırdıkları hastalıklarla da sağlığımızı ciddi olarak tehdit ediyor. Son yıllarda mevsim değişikliği sebebiyle Türkiye’de daha önce görülmemiş sivrisinek türlerine rastlandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sivrisineklerin ciddi bir sağlık problemi olduğunu ve mümkün olduğunca korunmamız gerektiğini belirtti.

“MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ ARTIŞA NEDEN OLDU”

 Mevsim değişikliğinin sivrisinek sayısında artışa neden olduğunu ifade eden Ceyhan, “Sivrisinek sayısında özellikle son birkaç yıldır artış var. Bunun en büyük nedeni mevsim değişikliği. Özellikle nisan ve mayıs aylarında çok fazla yağmur yağdı. Sivrisineklerin yumurtalarını bırakıp üreyebildikleri su birikintileri oluştu. Bu durum sivrisinek nüfusunu artırdı. Havalar sıcak olunca da özellikle Marmara ve Ege bölgeleri başta olmak üzere insanları ısırmaya başladılar. Bu bütün dünyada bildirilen bir durum. Türkiye’de de daha önce görmediğimiz türde sivrisinekleri 3-4 yıldır görüyoruz. Bunlar hastalık bulaştıran tehlikeli cinslerdir” dedi.

“DÜNYADA 3 BİN 500’DEN FAZLA BİLİNEN SİVRİSİNEK TÜRÜ VAR”

Sivrisineklerin en çok hastalık bulaştıran böcek türlerinden olduğunu söyleyen Ceyhan, “Sivrisineklerin cinsine göre risk faktörü değişebilir. Dünyada 3 bin 500’den fazla bilinen sivrisinek türü var. Bunların 62 civarındaki türü Türkiye’de de bulunuyor. Bunların özellikle Aedes dediğimiz türleri tehlikelidir. Bu türler Afrika’da, Güney Asya’da görülen fakat bu sene İran’da da görülen, dolayısıyla Türkiye için de büyük risk oluşturan türler. Aedes türünün iki alt tipi var. Bir tanesi Asya Kaplan Sivrisineği denilen, diğerlerine göre biraz daha büyük ve fazla hareket edebilen bir tipidir. Bunlar Chikungunya, Sarıhumma, Dang Humması dediğimiz hastalıkları bulaştırır. Bunlar bizim için yeni hastalıklar. Diğer bir alt tür de Aegypti. Bu tür de aşağı yukarı aynı hastalıkları bulaştırıyor ve ek olarak Zika virüsünü de bulaştırıyor. Zika virüsü özellikle hamile insanlara bulaştığı zaman düşüklere ve ölü doğumlara yol açan ciddi bir problem. Bu sivrisinek türleri de Türkiye’de görülmeye başladı” ifadelerini kullandı.

“MİLYONLARCA SİVRİSİNEK ÜRÜYOR”

Ceyhan, sivrisineklerin durgun suda üreyebildiklerine de dikkat çekti: “Sivrisinekten korunmak için özellikle belediyelerin sürekli ilaçlaması yapması gerekiyor. Çünkü bir kap durgun suda milyonlarca sivrisinek üreyebiliyor. Kullanılan ilaçlar bunların üstünü örtüp, kurtçuğun sinek formuna geçmemesini sağlıyor. Bizler de bireysel olarak bazı önlemler alabiliriz. Özellikle dışarıda durgun sular bırakmamaya gayret etmeliyiz. Örneğin sokak hayvanları için bırakılan suların 3 günde bir değiştirilmesi lazım. Çünkü dördüncü günden itibaren şekil değiştirip sinek oluşumuna başlıyor. Dışarıdaki suları 3 günde bir değiştirirsek bir risk oluşturmaz fakat aynı su sürekli orada durursa risk oluşturacaktır. Havuzlar, denizler, su birikintileri bunların hepsinde sivrisinek ürüyor ve yaşıyor. Küçük bir kap olarak düşünmeden, durgun su birikintilerini kontrol altında tutmalıyız.”

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Sivrisineklerin ciddi bir sağlık problemi olduğunu söyleyen Ceyhan, şu önerilerde bulundu: “Yaz aylarında koyu renk giyinenlere sivrisinekler daha çok gider. Bu sebeple açık renk giysileri tercih etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar sivrisineğin bol olduğu bölgelerde açık kalan yerlerimizde vücuda sürülen, sinekten koruyucu losyonları kullanmalıyız. Bu losyonların hiçbir sakıncası yok. Bu ürünlerin kullanılmasını biz de öneriyoruz. Bunlara ek olarak sivrisinekler keskin kokuları sevmez. Bu sebeple evin giriş çıkış yerlerine soğan ve sarımsak koymak, saksıya adaçayı, lavanta, kekik ekmek sivrisinek sorununu bir miktar azaltabiliyor. Sivrisinek ısırığı sonucu kaşıntı fazlaysa kaşıntı önleyici kremler sürülebilir, soğuk kompleks uygulanabilir, kolonya sürülebilir. Sivrisineğin ısırdığı yerdeki lokal kaşıntılar insanı rahatsız edebilir ama asıl önemli olan konu sivrisineğin bulaştırdığı hastalıklardır. Eğer sivrisineğin ısırdığı yeri ellerimizi temizlemeden kaşırsak, ciltte enfeksiyon da oluşabilir. Bu durumlara da dikkat etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.


ARŞİV