Siyami Ersek Hastanesi 50 yaşında

Türkiye’nin branşında en önde gelen hastanelerinden olan Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi, kuruluşunun 50. yılını kutluyor.

23 Mayıs 2012 - 15:35
 Sağlık  Bakanlığı Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, kuruluşunun 50. yılını kutladı. Kutlama programı, 12 Mayıs Cumartesi günü hastanede gerçekleştirildi.  1962 yılında kurulan ve bugün Avrupa’nın en büyük Kalp Merkezi olan hastanedeki kutlamada, eski ve yeni doktorlar biraraya geldi. Doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan halk müziği korosunun müzik dinletisi sunduğu kutlamaya; hastanenin eski yönetici başhekimleri, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Üsküdar Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Yekeler ve ünlü kalp doktorları katıldı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, kendisi 2,5 yaşındayken bu hastanenin kurulduğunu belirterek, burada çok değerli hoca ve bilim insanlarının yetiştiğini söyledi. Sağlıkta dönüşümle önemli bir aşama gerçekleştirdiklerini kaydeden Tosun, “Kardiyoloji ve kalp damar cerrahisi alanında hizmetleri tüm Türkiye'ye yaygınlaştırmak için belli merkezler belirlemiştik. Bu merkezlerin hepsine birer koordinatör hastane olması gerekiyordu. Bunların başında bu hastanemiz geliyordu. Burada ekipler yetiştirildi. Sonra diğer illerde cerrahi ve kardiyoloji hizmetleri devam etti. Bütün bunlar ancak böyle bir kurum tarafından başarılabilirdi” dedi. İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu da hastanenin İstanbul'un en yüksek binalarından biri olduğuna dikkati çekerek, bir kurumun büyüklüğünün, içindeki insan kaynağı, yaptığı işin kalitesi ve yetiştirdiği insanların hem bireysel hem de akademik alanda yaptıkları faaliyetlerle ortaya çıktığını söyledi. Hastanedeki 45 kişinin doçent olduğunu belirten Dokucu, bu kişilerin gittikleri yerlerde de buradaki kültürü ve anlayışı yansıtacaklarını kaydetti. Hastane Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Yekeler de 12 Mayıs 1962'de Haydarpaşa Göğüs Cerrahisi Merkezi adıyla kurulan hastanenin bugün 50. yılını kutladığını anımsatarak, hastanenin, deneyimli hekimleri, yüksek tıbbi donanımı, sahip olduğu fiziki kapasitesi ve gerçekleştirilen işlem hacimleri itibarıyla hastalar tarafından öncelikle tercih edildiğini anlattı. Yekeler, bugüne kadar binlerce hastaya kalp sağlığı hizmeti verdiklerini de sözlerine ekledi. 
Prof. Dr. Siyami Ersek hakkında: Bugün kendi adıyla anılan Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesinin kurucusu olan merhum Prof Dr. Siyami Ersek, tıp alanında önemli çalışmaları olan bir doktordu.  1952-1962 yılları arasında Süreyyapaşa Sanatoryumu, SSK Erenköy Sanatoryumu ve İş Bankası’ nın Uludağ’daki Özel Sanatoryumları’ nda Akciğer Cerrahisi Servisleri’ni kurdu. Dr. Siyami Ersek, 1962 yılında bugün kendi adıyla anılan ve daha önce sanatoryum olan Haydarpaşa Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi’ni kurdu. Sahasında ülkemizin en ileri gelen kurumlarından biri olan merkezde birçok ünlü de tedavi oldu. Ülkemize gelen üst düzey yabancı konuklara da  sürekli merkez ziyaret ettirildi. Bu hastanede 1963 yılında ilk açık kalp cerrahisini uygulayan Ersek, yine 1966 yılında bir ilki gerçekleştirerek, aynı anda üç kalp kapakçığını birden değiştirdi. 1973 yılında Profesör olan Ersek, kuruluş yılından 1977 yılına kadar Göğüs Cerrahisi Direktörü olarak görev yaptığı hastaneden 1977-1979 yıllarında Alman Hastanesi Başhekimliği’ne geçti. Prof. Ersek bu süre içerisinde Alman Hastanesi’nde Akciğer ve Kalp Cerrahisi Servisi’ni kurdu.  1979’da tekrar Haydarpaşa Göğüs Cerrahisi’ ne Başhekim olarak dönen Prof. Ersek 1981-1983 yılları arasında TBMM Danışma Meclisi üyeliği yaptı. Prof. Dr. Siyami Ersek 20 sene de Sağlık Bakanlığı Yüksek Sağlık Şurası üyeliğinde bulunarak, bu konuda “en uzun süre görev yapan üye ünvanı”nı aldı. UNESCO’nun organizasyonu ile Pakistan, Hindistan ve İran’ da seri konferanslar veren Prof. Dr. Siyami Ersek, İngilizce, Fransızca ve Rusça biliyordu.1993'te vefat eden bu değerli tıp adamının adı, vefatından 1 ay sonra kurucusu olduğu Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Merkezi’ne verilerek ebedileştirildi.  

ARŞİV