Öğrenciler için okul dönemi belirli bir uyku düzeninin, ders, ödev, projeler gibi sorumlulukların olduğu yaşam dilimini ifade ediyor. Bu yoğun öğrenme dönemi sonrasında yaklaşan ara tatil de aslında heyecanla beklenen bir dinlenme ve ikinci dönem için enerjinin depolanacağı mola niteliğinde. Tatil, aileler tarafından iyi planlandığı takdirde aslında son derece dinlendirici ve motive edici olabilmekte. Öncelikle karneden bağımsız olarak tüm öğrencilerin iyi bir dinlenmeyi hak ettiğinin gözden kaçırılmaması gerektiğini, çünkü öğrencilerin okula gidip öğrenmeye çabalamakla belli sorumlulukları yerine getirmiş olduğunu belirten uzmanlar, notlar başarılı veya başarısız olsa da öğrencilerin tatile ihtiyaçları olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguluyor.
AŞIRIYA KAÇILMAMALI
Kadıköy Belediyesi Çocuk Ruh Sağlığı Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Timur Şefketoğlu karne döneminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu. Başarılı bir karnenin ödüllendirilmesinin doğal olduğunu ancak bunda aşırıya kaçılmamasını öneren Şefketoğlu, “Abartılı maddi hediyeler yerine beraberce gidilecek etkinliklerde geçirilecek keyifli zaman çok daha yerinde olacaktır. Önemli olan çalışma alışkanlığının oturmuş olması ve ‘karne benim sorumluluğum’ bilincinin çocuğa kazandırılması” dedi.
ÇOCUĞUNUZA DESTEK OLUN
Karnesinde zayıfları olan, derslerinde zorlanmış öğrencilerin ise eleştirilmeden durumun beraberce gözden geçirilip desteklenmesinin uygun olacağını vurgulayan Dr. Şefketoğlu, “Karne her ne kadar sınıftaki derslerin performans ölçümü olsa da okul hayatı sadece derslerden ibaret değil. Sonuç olarak öğrencinin sosyal, sanatsal, sportif ve diğer etkinliklerdeki becerileri de hatırlanmalı, karne gözden geçirilirken olumlulardan başlanmalıdır. Zayıf dersler içinse yapılabilecekleri bağırmadan, öfkelenmeden konuşup ceza vermekten kaçınmalı, çocuk karne ile etiketlenmemeli. Ebeveyn karneden dolayı çok sinirliyse sakinleşene kadar konuşmayı ertelemesi uygun olacaktır. Sakin bir ortamda ikinci dönemde yapılacakları beraberce planlamak çocuğa hem sevildiği hem de güven ve sorumluluk duygusunu verecektir” diye konuştu.
UZMANDAN YARDIM ALABİLİRSİNİZ
Karne döneminde cezalandırmak, korkutmak, başka çocuklar ve kardeşle kıyaslamak, ‘tembel, işe yaramaz’ gibi olumsuz etiketler yapıştırmak gibi olumsuz davranışlardan kaçınmak gerektiğini ifade eden Dr. Şefketoğlu, “Unutmamak gerekir ki karne bir zekâ göstergesi değildir. Zayıf notlar değerlendirilirken tüm olası nedenler düşünülmeli, yetersiz okul olgunluğundan dikkat eksikliğine, özel öğrenme güçlüğü, okulun yetersizliği, ailenin ilgisizliği gibi durumlar da atlanmadan irdelenmelidir. Gerektiği durumlarda bir uzmandan yardım alınmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.
ÇOCUĞUNUZLA ZAMAN GEÇİRİN
Dr. Şefketoğlu, ara tatilin aileler için çocukları ile daha fazla zaman geçirme, oyun oynama, onları dinleyip anlama, keyif aldıkları etkinlikleri beraber keşfetme için bulunmaz bir fırsat olduğunu, böylelikle ebeveyn çocuk arası ilişkinin kalitesi de yakın, sıcak, olumlu iletişim ile artmış olacağını belirtti.
ÖNERİLER
Çocukların tüm günlerini teknolojik araç gereçlerle geçirmesinin doğru olmayacağını belirten Dr. Şefketoğlu, tüm aileye iyi gelecek önerilerini şöyle sıraladı:
Bol bol şehir, park ve doğa gezisi yapın
Müze, sinema ve tiyatroya gidin
Her yaşa uygun farklı atölyeleri takip edin
Kitap - dergi alışverişlerine çıkın
Aile ve yakınları ziyaret edin
Arkadaşlar ve aileleriyle buluşun