Bazen yemeklerimizi tatlandıran, bazen de şifa olsun diye kaynatıp içtiğimiz baharat ve turşular, aynı zamanda sağlığımızın da koruyucusu....
Baharat, turşu deyip geçmeyin! Evimizde kimi zaman yemeklerimize koyduğumuz, kimi zaman da farklı bir tat olsun diye kaynatıp içtiğimiz bitkiler, içinde bulunduğumuz soğuk kış günlerinde sağlığımızın sigortası oluyor.
Ya turşu!..
Turşunun da soğuk algınlığından tutun da astıma hatta kansere varana kadar birçok derde deva olduğu belirtiliyor. Sebze ve meyvelerden 100’den fazla çeşidi yapılan turşunun tam bir doğal şifa kaynağı olduğu belirtilirken, özellikle hamilelik döneminde kadınların en fazla istek duyduğu yiyeceklerin başında geldiği de biliniyor. Kanserden grip, nezle ve astıma kadar onlarca hastalığa iyi geldiğini belirten uzmanlar lahana turşusunun ülseri önlediğini de ifade ediyorlar.
KADIKÖY BAHARAT VE TURŞU ZENGİNİ
Kadıköylüler baharat ve turşu çeşitlerine en iyi elden ulaşmak konusunda çok şanslılar keza Türkiye’nin alanında uzman iki önemli kuruluşu Kadıköy’de yıllardır hizmet veriyor. Kadıköylüler birbirinden farklı lezzette turşuları ve baharatları Çengelköy Baharatçısı ile Meşhur Özcan Turşuları’ndan temin edebiliyorlar. İstanbul’un farklı semtlerinin yanı sıra Hasanpaşa’da şubesi bulunan Çengelköy Baharatçısı Şirin Gürlek, “Mısır Çarşısı’na gitmeye gerek yok. Kadıköylüler şifalı otları ve baharatları bizden rahatlıkla temin edebilirler” diyor ve ekliyor: “İki bitki uzmanımızın hazırladığı şifalı çaylar öksürük, astım, bronşit, nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde birebir” dedi.
Şirin Gürlek, öksürük, astım ve bronşit macununun bronşları temizleyip, balgam söktürdüğünü, göğsü yumuşattığını; ekinezya, zencefil, çörek otu yağı, kabuk tarçın, meyan kökü, zerdeçal karışımı çayın ise soğuk algınlığına karşı etkili bir çay olduğunu vurguluyor.
Kadıköy’de 1935 yılında dededen kalma Meşhur Özcan Turşuları’nın üçüncü kuşak torunlarından Bahattin Özcan ise babaları Hacı Niyazi Özcan’dan aldıkları bayrağı 1975 yılından bu yana sürdürerek, turşunun 38 farklı çeşidini tamamen doğal yiyeceklerden imal ediyor. Turşu yaparken, doğal gıda seçimi, hijyen ve orijinal yapım tekniklerine kadar pek çok önemli noktaya dikkat ettiklerini söyleyen Bahattin Özcan, agabeyi Adem ve kardeşi Fikret Özcan ile üçüncü kuşak turşucular olarak, “Halkımızın bilmediği sebze ve meyvelerden turşular üretiyoruz. Doğal ürün, hijyen ve özgün yapım teknikleri turşu yapımında çok önemli. Uygun şartlarda yapılan sağlıklı turşuların sağlık için de faydalı olduğu biliniyor. Özellikle soğuk kış günlerinde leziz bir turşu sağlık için ideal bir ilaç gibidir” diye konuştu.
Mustafa SÜRMELİ