Sosyalleşemeyen her çocuk otistik mi?

Bebeklikten itibaren göz teması kuramıyor, ismi ile çağırıldığında aldırmayıp duymuyormuş gibi davranıyorlar.

31 Mart 2016 - 17:32
Bebeklikten itibaren göz teması kuramıyor, ismi ile çağırıldığında aldırmayıp duymuyormuş gibi davranıyorlar. İşe yarar bir dil geliştiremedikleri gibi fiziksel teması reddediyorlar. Küçük değişiklikleri bile dirençle karşılayarak sık sık öfke nöbetleri geçiriyorlar. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan ve erkek çocuklarda daha sık görülen otizmde erken müdahale hastalığın seyrini etkiliyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Yrd. Doç. Dr. Havva Nüket İşiten, otizmin bazı karakteristik belirtileri olduğuna dikkat çekiyor:  “Otizm yaşamın ilk üç yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, sosyal etkileşim, sözel ve sözel olmayan iletişimde problemler, tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanları ile kendini gösteren, karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Normal gelişen bebekler, bakıcısı ile sosyal ilişki kurmaya eğilimdirler ve bu yüze bakma becerisi ile başlar. Bakmak ve göz teması kurmak, sözcük öncesi çocuk ve bakıcısı arasındaki iletişim biçimleridir ve sosyalleşmenin temelini sağlar. Otizmli çocuklarda ise normal gelişimin duraklaması, gerilemesi ve bozulması söz konusudur. Gelişimdeki bu bozulma küçük yaşlarda fark edilebilir.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Otizmin davranış, zekâ, iletişim ve dil gelişimi, oyun, dikkat ve aktiviteler gibi çeşitli alanlarda belirtiler gösterdiğini kaydeden İşiten şöyle sıraladı:
* Bebeklikten itibaren göz teması olmayabilir. ‘Bay bay’ gibi jestleri öğrenemez ya da geç öğrenir, farklı şekilde kullanabilirler.
* Erken çocuklukta istedikleri nesneleri erişkinlerin eliyle işaret edebilirler.
* İsmi ile çağırıldığında çoğu kez aldırmazlar, duymuyormuş gibi davranırlar.
* Sosyal gülümseme yoktur.
* Monoton bir tonda ve herhangi bir duygu yansıtmadan konuşurlar.
* Çevreyi gözetlemezler ve taklit etmezler.
* Başkalarını anlamakta güçlük çekerler.
* Duruşlarında, ellerini kullanmada zaman zaman normalden farklı bir görünüm sergileyebilirler. Örneğin parmak uçlarında yürüme, belli hareketleri tekrar etme, kendi etrafında dönme vb.
* İp atlama, dans, yüzme gibi büyük kas motor becerilerin kullanılmasını gerektiren bazı hareketleri taklit etme yetilerinin çok az ya da hiç olmamasına bağlı olarak daha geç öğrenirler.
* Kâğıt kesme, kutu içine küp atma gibi küçük kas motor becerileri oldukça zayıftır.
* Kimilerinde kendilerine zarar verici davranışlar, çevresindeki kişilere ve nesnelere karşı saldırganlık ilaç tedavisi gerektirecek düzeyde ciddi olabilir.
* Nesnelere ve gündelik yaşamın rutin düzenine bağımlılık gösterirler; küçük değişiklikleri bile dirençle karşılar ve öfke nöbetleri geçirebilirler. Mesela masanın yerinin değişmesi ya da giysi değişikliği gibi…
* Genellikle bir kimse tarafından dokunulmaya, kucağa alınmaya tepki göstererek fiziksel teması reddederek çevreleriyle ilişki kurmaktan kaçınabilirler.
* Konuşmaya başlama sıklıkla gecikir. Konuşma anlamlı bir iletişim aracı olacak şekilde gelişmez.
* Çağırıldığında bakmazlar. Bu durum otizmin ilk fark edilen belirtilerindendir.

ARŞİV