Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde organ bağış haftası etkinliği

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Organ Bağış Birimi, Organ Bağışı Haftası vesilesiyle organ bağışı bekleyen çocukların resimlerinin yer aldığı sergi açtı, organ bağış masası kurdu

07 Kasım 2024 - 09:44

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Organ Bağış Birimi, organ bağışının önemine dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla 3-9 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Organ Bağışı Haftası’na özel çeşitli etkinlikler düzenledi. Hastane, bu kapsamda organ bağışı bekleyen çocukların yaptığı resimlerin yer aldığı bir sergi açarken, aynı zamanda organ bağış masası kurarak vatandaşlara organ bağışı hakkında bilgi verdi.

“ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA BİLGİ VERDİK”

Organ bağışı hakkında vatandaşlarda bilinç oluşturmak için kamu ve özel kuruluşlarda, liselerde toplumsal eğitim çalışmaları yaptıklarını, meydanlarda, kamusal alanlarda, parklarda ve alışveriş merkezlerinde organ bağışı bilgilendirme stantları açtıklarını dile getiren Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü Gözde Çakır, bilgi vermeyi şöyle sürdürdü: “Organ bağış haftası daha hareketli geçiyor. Çalışmalar yoğunlaşıyor. Bu yıl İyilik İçimizde Derneği ile birlikte organ nakli bekleyen ya da yeni nakil olmuş çocukların yapmış olduğu resimleri hastanenin ana giriş danışma bölümünde sergiledik. Çocuklardan birinin yapmış olduğu resmi afiş yaptırdık, hastanenin giriş tarafında iç tarafa astık. Organ bağış masası kurduk.  Masada organ bağışı hakkında merak edilen sorulara cevap verdik. Organ bağışçısı olmak isteyenler form doldurdu, organ bağış kartlarını teslim ettik.“ 

Ümraniye’de oturan, kızı Zehra için hastaneye gelen Nuran Sönmez’den sergiyi gezdiği sırada görüşünü aldık. Nuran Sönmez, “Resimlerden çok etkilendim. Organ bağışı bekleyen tüm çocuklarımız ve hastalarımız için organ bağışı çok önemli. Merhamet ve vicdani duygular devreye girsin. Duyarlı olup bağışta bulunurlarsa hastalar için umut ışığı olur. Kızım Zehra, özel gereksinimli bir çocuk. Ayrıca anemi kan hastalığı var. Ayda bir kan transfüzyonu oluyor. Kan bağışçılarının yaptığı kan bağışları sayesinde sağlıklı bir hayat sürüyor. Kan bağışçılarının da bağış yapmaya devam etmesini istiyorum. “ diyerek duygu ve düşüncelerini dile getirdi. 

“PAYLAŞMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

İlk organ bağışçı kartını 1988 yılında alan Kadriye Şencan Gürsoy da  “Organ bağışçı kartımın güncel olup olmadığını öğrenmek için danışmak istedim. Kartımı güncellettim. Üç defa kartım güncellenmiş oldu. Organ bağışı konusunda zorluk yaşayan kişileri görüyoruz. Aileler ve hastalar için çok zor. Öldükten sonra işime yaramayacak organların başkalarında hayat bulmasını istiyorum. Organları paylaşmak hayati önem taşıyor.” dedi. 

Organ bağışçısı olan Musa Candemir de şunları söyledi: “Canlı donörlerin hayatlarını tehlikeye düşürmedikleri takdirde organ bağışlamak insanlık adına olağanüstü bir şey. Ömre ömür katmak, cana can vermek.”

 

ARŞİV