Çeşitli spor dallarında eğitimler, atölyeler ve etkinlikler düzenleyen Kadıköy Belediyesi yıl içinde de düzenli olarak tenis kursları açıyor. Her yaş grubundan katılımcı Kadıköy’ün çeşitli parklarında tenis eğitimleri alıyor. Kadıköylülerin spora ve tenise talep gösterdiğini aktaran eğitmen Yasin Kudu ile tenisin yararlarını ve kursların içeriğini konuştuk.
Tenisin yararları nelerdir?
Tenis oynarken sürekli top karşılamaya hazır bir iskelette durmanız gerekir. Küçükken çizdiğimiz çöp adamlar gibi, bacak ve kol açık ve her an top karşılamaya hazır şekilde beklenmesi gerekiyor. Bu pozisyonda durulduğunda vücut haliyle kasılıyor ve bu kasılan bölgeler bu duruştan kaynaklı kas gelişimi sağlıyor. Teniste gevşek duramazsın, vücut koordinasyonunu bozamazsın, her zaman vücut üzerinde baskı oluşuyor top karşılamaya hazırlık için. Örneğin futbolda forvette atak gelişirken defans oyuncusu geride biraz daha rahat bekleyebilir ama teniste bu yok. Bunların dışında en önemli faydası göz sağlığına olumlu etkisi. Top yeni başlayanlarda bile en az 140 - 150 km/hız ile geliyor, yani oldukça süratli. Topu takip ederken gözünüzün dalma şansı yok. Uzun süre tenis oynayanların gözleri çok daha iyi görür, 70’li yaşlarına dayananların birçoğu gözlük takmaz dikkat ederseniz.
Kadıköy Belediyesi’nin tenis dersleri ortalama kaç kişiyle gerçekleşiyor?
Normalde tenis branşının grup derslerinde en makul sayı altıdır. Ama burası belediyenin sosyal bir tesisi olduğu için sayı 12 - 15 civarını bulabiliyor ama açılan kursların kontenjanlarında bu duruma dikkat edilmeye çalışılıyor. Bu rakam yetişkinlerde pek sorun olmuyor ama çocuklarda sayı arttıkça dikkatleri dağıldığı için eğitim zorlaşıyor. Söylediğim sayıların altında da kalınabiliyor ama bu dönem özellikle 12’nin altına hiç düşmedi. Ancak etkisinin artması için sayının özellikle çocuklarda minimumda tutulmasında yarar var.
Derslere çok yoğun bir ilgi var. Kurslar açıldıktan en fazla bir saat sonra bütün kontenjanlar doluyor gördüğüm kadarıyla?
Cuma günü hariç hafta içi her gün 5-8 arası, haftasonları 9-12 arası tenis dersleri var. Bu saatleri akşam 5’ten gece 12’ye kadar uzatın, inanın yine kontenjan bu kadar hızlı dolar. Tenise özellikle Kadıköy’de çok yoğun bir ilgi var. Beykoz’a da gidiyorum ben daha önce farklı yerlerde de çalıştım ancak oralarda böyle yoğun bir ilgi görmedim. Burada daha önce spor geçmişi olmayan vatandaşlar da gelip öğrenmeye çok hevesli, spor geçmişim yok gibi bir çekinceleri yok. Bu da buradaki talebi oldukça artırıyor.
İZLEMESİ EN KOLAY OYNAMASI EN ZOR SPOR
Tenis zor bir spor mu?
Çok zor bir spor. Tenisin zorluğu şu; voleybol da elle oynanılıyor ama elinde bir obje yok, topu elle yönlendirmek çok daha kolay. Burada bir obje var, raket. Elde bir obje varken topu istenilen yere atmak o kadar kolay değil. Topu sağa atayım ya da sola atayım dediğinizde istediğiniz yöne atmak çıplak elle yapabildiğiniz kadar kolay olmuyor.
Tenis kaç derste öğrenilir, kaç derste karşılıklı ralli yapılabilecek seviyeye gelinir?
Yetişkinlerde de çocuklarda da en önemlisi bireysel yetenek. Kişinin yeteneklerine göre bu süre uzayıp kısalabilir. Ortalama 10-12 derste öğrenilebileceği yönünde ancak tam sahada karşılıklı rahat bir ralli yapabilmek en az 6 ay sürüyor. Oynaması çok zor bir oyun elbette çok hızlı gelişim gösteren istisnalar var ama genel sayı yetişkinlerde 10 ders. Çocuklarda bu sayılar 20-30 derse çıkabiliyor, çocuklarla biraz daha zaman alıyor eğitim süreçleri.
Haftada kaç saat ders almak ideal?
Haftada en az iki ders gerekli ama ideali haftada 3 gün ders almak.
Kursa başlamak isteyen birinin temel olarak edinmesi gereken ekipmanlar neler?
Raket en önemlisi. Dersler için spor ayakkabı, mevsimine göre eşofman, spor taytı gibi rahat kıyafetler, bunlar ders için yeterli ancak tenisi bireysel olarak da geliştirmek istiyorsanız özel ekipmanlar var. Mesela raket filesinin üstüne takılan ipe bağlı toplar var. Topu kendi kendine sektiriyor, bununla duvarda bireysel olarak antrenman yapabilirsiniz. Ben mesela tenise kendi kendime antrenman yaparak başlamıştım.
Kurslara gelen en genç ve en yaşlı üyelerin yaşları neydi?
En yaşlısı 67 yaşındaydı Hülya Hanım. Kendisi 20 sene Özgürlük Parkı’nda bisiklet sürmüştü, çok sportif de bir kadındı, kendi yaşının çok daha altındakilerden çok çok daha iyi bir performans sergiliyordu. En genç üyem de 5 yaşındaydı.