Teşhisi zor, ölüm oranı yüksek: Akciğer Kanseri

Akciğer kanseri, en ölümcül kanser olarak anılıyor. Kasım ayının akciğer kanseri farkındalık ayı olması sebebiyle, bu hastalığın belirtilerini, neler yapılabileceğini ve yaygınlığını Dr. Deniz Erbuğ ile konuştuk

23 Kasım 2018 - 13:07

Tüm dünyada kanser ölümlerinin en büyük sebebi hala akciğer kanseri. Özellikle yaygın sigara kullanımının doğrudan sebep olduğu akciğer kanserinden dolayı yaşanan ölümlerin bu kadar yoğun olmasının sebebi, erken tanı olanaklarının hala çok sınırlı olması.

Akciğer kanseri geç dönemlerde teşhis edilebiliyor ve bu da önüne geçilmesini zor hale getiriyor. Tüm bu olumsuzluklara karşı özellikle ABD’de başlayan taramalar tedavi imkânının olduğunu gösteriyor.

BELİRTİLERİ NELER?
Her yılın kasım ayında uzmanlar, akciğer kanserinin sebeplerini anlatarak, sigara kullanımını azaltacak bir çok yeni uygulamayı tartışıyor ve yurttaşlarda bu kansere karşı farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Akciğer kanseri hakkında konuştuğumuz Dr. Deniz Erbuğ, akciğer kanserinin en sık görülen belirtilerini şöyle sıralıyor:
-nefes darlığı
-hırıltılı solunum
-kanlı balgam
-kilo kaybı
-iştahsızlık
-halsizlik
-göğüs ağrısı

Erbuğ belirtileri saydıktan sonra akciğer kanserlerinin dörtte birinin hiçbir belirti vermeden meydana geldiğini de ekliyor.

Medyada çokça “Grip için gitti kanser olduğunu öğrendi” şeklinde haberlerle karşılaşabiliyoruz. Dr. Deniz Erbuğ’a bunun mümkün olup olmadığını sorduğumuzda şu cevabı veriyor: “Öksürük, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerin bir kısmı gripte de ortaya çıkabildiğinden hastalar bunu bazen önemsemeyip hekime geç başvuruda bulunabilmektedirler. Özellikle sigara kullanan kişilerde; inatçı öksürük, nefes darlığı, kanlı balgam ve ses kısıklığı uyarıcı belirtilerdendir ve ihmal edilmemelidir.”

NE YAPABİLİRİZ?
Akciğer kanserinin en önemli nedeninin yüzde 90 oranıyla sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Erbuğ şöyle devam ediyor: “Aynı zamanda pasif içicilik de riski arttırdığından çevrede de içilmesi engellenmelidir. Özellikle asbest, arsenik, egzoz gazı, silika, krom ve radon gazına maruz kalmak akciğer kanserine yol açabildiğinden, çalışma hayatında ve yaşam çevresinde bu maddelerden olabildiğince uzak durmak ya da teması önlemek korunmada etkilidir. Açık havada düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek korunmada önceliklidir.”

HER YIL ARTIYOR
Akciğer kanseri, ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre erkeklerde en sık, kadınlarda ise sırasıyla meme, tiroit, bağırsak ve rahim kanserlerinden sonra beşinci sıklıkta görülen kanser türüdür. (Kanser Daire Başkanlığı 2015 yılı verileri)

Dr. Deniz Erbuğ, akciğer kanserinin görülme sıklığının dünyada her yıl yüzde 3 oranında arttığını belirtirken sözlerini şöyle sonlandırıyor: “Tüm kanser ölümleri içinde, akciğer kanserinin, her iki cinste en sık ölüm nedeni olduğu ve kanser ölümlerinin de yüzde 17.8’inden sorumlu olduğu biliniyor.”


ARŞİV