Torun heyecanı bir başka

Kadıköy Belediyesi’nin her ay düzenlediği “Torunumu Beklerken” seminerlerine ilgi yoğun

24 Kasım 2016 - 15:48

Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği “Torunumu Beklerken...” toplantılarının Kasım ayı programını 22-23 Kasım 2016 tarihlerinde gerçekleştirdi.
Kadıköy Belediyesi’nin katkılarıyla ücretsiz olarak düzenlenen toplantıya katılan büyükanne ve büyükbabalara “Yeni anne babaya nasıl yardımcı olabilirim, bebek bakımı ile ilgili bilgilerim doğru mu, acil bir durumda torunuma nasıl yardımcı olabilirim, torunum ile nasıl daha iyi iletişim kurabilirim?” konularında bilgi verilirken, katılımcılar da sorularına uzmanlardan cevap alma imkanı buldu.

SAĞLIK İÇİN HİJYEN ÖNEMLİ
Kasım ayı programı kapsamında 22 Kasım Salı günü düzenlenen ilk toplantıda Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe uzmanlarından Dr. Demet Özkan, “Bebek Sağlığı, Bakımı ve Beslenmesi, Bebek ve Çocuklarda Acil Durum Uygulamaları” konularında bilgi verdi. Yaklaşık 3 saat süren eğitimde yeni doğan bebeğin özellikleri, temizliğinden beslenmesine kadar detaylı bir çok bilgi yer alırken, bebek bakımında nelere dikkat edilmesi gerektiği, doğru bilinen yanlışlar açıklamalı bir şekilde anlatıldı. Ayrıca yeni doğan ve sonraki dönem bebeklerde görülebilen gaz sancısı, dilde oluşan ve bebeğin sağlıklı beslenebilmesini engelleyebilen pamukçuk, sarılık, diş çıkarma dönemi, anne sütünün önemi, ek besinlere geçiş zamanı ve dikkat edilmesi gerekenler ayrıntılı şekilde anlatıldı.

KARARLI VE TUTARLI OLUN
Etkinliğin ikinci günü olan 23 Kasım Çarşamba günü de Psikolog Serpil Tanki’nin büyükanne ve büyükbabalara bazı önerileri vardı. Sunumunda çocuk eğitiminde kararlı ve tutarlı olunması gerektiğini ifade eden Serpil Tanki, “Torununuzu mutlu etmenin yolu; istediği her şeyi almak ve onu yerine getirmek olmadığı bilinmeli. Ödül ve cezalarda, yani doğruların ve yanlışların değerlendirilmesinde, anne-baba ile ortak bir tutum sergilenmeli. Mümkünse görüşler sadece anne-baba ile paylaşılmalı, çocuğun yanında konuşulmamalı” tavsiyelerinde bulundu. Tanki, her yaşın özelliğine göre çocukların sorumluluk duygularının gelişmesi için, kendilerine ait sorumlulukları yapmasına izin verilirken, bu sorumlulukların torunların yerine yapılmaması gerektiğini de ifade etti.

 
KATILIMCILARDAN TAM NOT
Bebek bakımı konusunda pek çok bilginin verildiği toplantıya katılanlar memnuniyetlerini ifade ettiler. İzmir’den eşiyle geldiğini, kısa süre sonra anneanne olacağını söyleyen Dilek Özçelik, “Bu eğitimi çok faydalı buluyorum. İlk defa katılıyorum. Üçüncü torunumuzu bekliyoruz. Gayet yeterli bir eğitim, eksik yok. Çok güzel. Üçüncü torunumuzu bekliyoruz. Bilgilerimi pekiştirirken, daha geniş şekilde bilgilenmiş olduk. Büyükannelerden, büyükbabalardan bu konuda her türlü yeniliği takip etmelerini isterim. Çünkü yıllar geçtikçe yeni şeyler keşfediliyor. Bazı şeyler yanlış uygulanıyorsa geçen yıllar içinde onların daha doğru olan uygulamaları ortaya çıkıyor” dedi.
Eğitimden çok memnun kaldığını söyleyen Mübeccel Tokman ise “Eksik yok fazlası var bu eğitimlerin. Hem bilgi planlaması hem de bilgi aktarımı açısından, zaman açısından fazlasıyla verimliydi. İkinci torunumu bekliyorum. Doğru bildiğimiz yanlışlarla çok fazla karşılaşmadım ama değişen şeyler var tabii zaman içinde. Bazı şeyleri medyadan da takip ediyoruz ama onaylatmak için soru sorduk. Eğitimi çok yerinde buluyorum ve teşekkür ediyorum düzenleyenlere. Çok yararlı oldu” diye konuştu.
Kadıköy Belediyesi Dr. Rana Beşe Sağlık Polikliniği’nden yapılan açıklamada “Torunumu Beklerken” eğitimlerinin yanı sıra “Gebe Okulu” eğitimlerinin de aylık periyotlarla düzenlendiği ifade edildi.

 


ARŞİV