Türk Toraks Derneği’nden aşı anketi

Türk Toraks Derneği’nin araştırmasına göre CoronaVac aşısı güvenli ve yan etkileri büyük ölçüde hafif

22 Eylül 2021 - 21:54

Türk Toraks Derneği, inaktif aşı CoronaVac'ın (Sinovac) etkilerine dair geniş katılımlı iki çalışmaya imza attı. Anket şeklinde gerçekleştirilen araştırmalar, sağlık çalışanları (S-crnvac) ve sağlık çalışanları yakınları (Ascovid) olarak iki farklı grupta gerçekleştirildi.

S-crnvac çalışmanın sonuçlarına göre, CoronaVac aşısı güvenli ve yan etkisinin de hafif olduğu belirtildi. Araştırma sonuçlarına göre en sık görülen yan etkiler aşı yerinde kızarıklık ve ağrı. Bu yan etkilerin büyük çoğunlu ise 24 saat içerisinde görülüyor.

2013 kişinin katıldığı Ascovid araştırmasında ise CoronaVac aşılanmasında katılımcılardaki covid-19’a yakalanma riski yüzde 4 oranında azalırken, hastaneye yatış oranları yüzde 5.5 azaldığı görülüyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÖNELİK ARAŞTIRMA

Türk Toraks Derneği Üyesi Dr. Şennur Özen, sağlık çalışanları ile gerçekleştirilen S-crnvac anket çalışmasına dair, "Yaptığımız çalışmada aşının güvenli olduğu, yan etki profilinin büyük oranda beklenen hafif etkilerden oluştuğunu gördük" dedi ve sonuçları paylaştı:

Çalışmaya 1039 (yüzde 64) kadın, 589 erkek (yüzde 36) toplam 1628 sağlık çalışanı katıldı.

İlk doz CoronoVac aşısı sonrası 300 (yüzde 18,4), 2. doz sonrası ise 254 (yüzde 15,6) katılımcı yan etki geliştiğini bildirmiştir. Yan etkiler içinde en sık aşı yerinde kızarıklık ve ağrı, baş ağrısı, kas eklem ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi ve uyku problemleri görülmüş. Bu yan etkiler aşılanma sonrası dönemlerde sıklık açısından değişiklik göstermiştir. Aşı yan etkileri en çok uygulamadan sonraki 24 saatte görülmüştür.

HASTALIĞI ÖNLEMEDE ETKİLİ

Türk Toraks Derneği II. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Nurdan Köktürk, sağlık çalışanları ve sağlık çalışanları yakınlarının katıldığı anket çalışmasının sonuçlarına göre CoronaVac aşısının hastalığı önlemede etkili olduğunun görüldüğünü belirtti. Dr. Köktürk, "Bu anket çalışması, CoronaVac aşısının, ağırlığı sağlık çalışanlarından oluşan bir popülasyonda etkili olduğunu göstermiştir. Aşılanma Covid-19, PCR testi pozitifliğinin yüzde 12,1’den yüzde 8.8’e düşmesine neden olmuştur. Aynı şekilde hastanede tedavi gören hastaların oranı aşılanma ile yüzde 15.5’den yüzde 10’a düşmüştür" dedi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YAKINLARINA YÖNELİK ARAŞTIRMA

Ascovid çalışmasının sonuçları ise şöyle:

Çalışmaya 1312’si kadın, 701’i erkek toplamda 2013 kişi katılmıştır. Aşı öncesi PCR durumuna yönelik değerlendirme 2013 kişi tarafından yapılmıştır. Bu kişilerin 245’i (yüzde 12,1) aşı öncesi PCR pozitif olmuşlardır. Bu grubun 185’i (PCR pozitiflerin yüzde 75,5’i, genel popülasyonun yüzde 9,1’i) evde tedavi alırken, 38’i (yüzde 15,5) hastanede tedavi görmüştür. Aşı öncesi asemptomatik PCR pozitifliği 22 kişide (yüzde 9) görülmüştür.

Aşıdan sonra herhangi bir zamanda PCR pozitifliği gelişen 177 (yüzde 8,8) katılımcı vardır. Bu katılımcıların 129’unda (yüzde 72,8) PCR pozitifliği 2. doz aşıdan 21 gün sonraki dönemde gerçekleşmiştir.

PCR pozitifliği gelişen grubun yüzde 77.4’ünde hafif üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları gözlenirken, 18 (yüzde 10,1) kişi hastanede tedavi edilmiştir.


ARŞİV