Vakalar artıyor: Maymun çiçeğinde ‘acil durum’

Dünya Sağlık Örgütü, başta Avrupa olmak üzere dünya genelinde yayılmayı sürdüren maymun çiçeği salgınıyla ilgili “Küresel sağlık acil durumu” ilan etti. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından hastalığa dair bir rehber yayımlandı

03 Ağustos 2022 - 10:59

Maymun çiçeği virüsü dünya genelinde yayılmaya devam ediyor. Son açıklanan verilere göre 70’i aşkın ülkede vakalara rastlanırken, toplam vaka sayısı 20 bini aşmış durumda. Vakalardan yarısından fazlası ise Avrupa ülkelerinde tespit edildi. Maymun çiçeğinden Avrupa’daki ilk ölüm de kıta genelinde en fazla vakanın görüldüğü İspanya’da gerçekleşti.

Vaka sayısının giderek artacağı uyarıları yapılırken, 23 Temmuz’da Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) maymun çiçeği salgınının “Küresel sağlık acil durumu” ilan edildiğine dair açıklama geldi. Böylece salgın, halk sağlığı açısından uluslararası endişe verici acil durum olarak tanımlanmış oldu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de maymun çiçeği vakalarının ülke genelinde 6 bin 600’ü aşmasının ardından salgın nedeniyle "halk sağlığı acil durumu" ilan etti. 

AVRUPA’DA DA AŞIYA İZİN

DSÖ’nün kararının ardından da Avrupa Komisyonu, Imvanex aşısının maymun çiçeği virüsüne karşı etkili aşı olarak satışına izin verdi. Komisyon daha önce aşının sadece çiçek hastalığına karşı kullanılmasına izin veriyordu. ABD ve Kanada ise aşının maymun çiçeği virüsüne karşı kullanılması için daha önce izin vermişti.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN REHBER

Sağlık Bakanlığı, maymun çiçeği hastalığının bulaş yollarına, semptomlarına ve olası vakayla karşılaşılması durumunda yapılması gerekenlere ilişkin rehber yayımladı. Rehberde, çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağladığı belirtildi.

Rehbere göre, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonlarıyla doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri, göz, burun, ağız mukozalarıyla temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı ve havluyla yakın temastan insandan insana bulaşma olabilir.

SEMPTOMLAR NELER?

Klinik tablonun ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlikle başladığı belirtilen rehberde, hastalığın genellikle 2-4 hafta süren semptomları bulunduğu kaydedildi.

Rehberde olası vakayla karşılaşılması durumunda, standart enfeksiyon kontrol önlemlerinin tam olarak uygulanması, el yıkamaya maksimum özen gösterilmesi, vücut sıvılarıyla temas ve yakın temas kurallarının da uygulanması gerektiği vurgulandı.

TÜRKİYE’DE VAKA SAYISI BEŞE YÜKSELDİ

Türkiye’de şu ana kadar beş vaka tespit edildiği duyuruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şimdiye kadar beş maymun çiçeği vakası tespit ettiklerini belirterek “Bu beş hastaya filyasyon yapıldı ve yakın çevresi izole edildi. Dört hastamız tamamen iyileşti ve taburcu edildi. Bir hastamızsa izolasyonda. Sağlık durumları iyi, hiçbir sorun yok” dedi. Türkiye’de ilk vaka 30 Haziran’da açıklanmıştı.


ARŞİV