Veganlar Kalamış’ta buluştu

01 Kasım 2017 - 17:18

Vegan ve Vejetaryenler Derneği tarafından ilki geçen yıl organize edilen ‘’1 Kasım Dünya Vegan Günü’’  etkinliği bu sene ikinci kez yine Kadıköy’de gerçekleştirildi. Wyndham Grand İstanbul Kalamış Marina Hotel’de 28 Ekim Cumartesi günü yapılan ücretsiz etkinlikte, tüm dünyada hızla büyüyen veganizmin temel dayanakları masaya yatırıldı.

V-Label ana sponsorluğunda yapılan bir günlük etkinlik ile vicdani ve etik temelli bakış açısıyla, türler arası şiddet ve ayrımcılığın yarattığı derin kutuplaşma, endüstriyel hayvancılık faaliyetlerinin küresel sonuçları ve insan sağlığı üzerine etkileri konusunda farkındalık amaçlanıyor. TVD Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Arıman’ın açılış konuşmasının  sonunda, etkinliğin amacına uygun olması bakımından çiftlik hayvanlarının dramını yansıtan kısa bir film gösterimi yapıldı. Etkinlikte Açık Radyo Kurucusu Ömer Madra, Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Suat Erus, Nöroloji Uzmanı Dr.Timur Yılmaz ve fotoğrafçı Bennu Gerede vegan beslenmenin sağlık, etik ve ahlaki yönü ve çevre boyutunu anlattılar. İnsanın beslenme tarihini ve vegan beslenmenin sağlık boyutunu 2 yıl boyunca araştıran ve kendisi de vegan olan Erus, sağlıklı olmak için hayvansal gıdalara muhtaç olduğumuzun tamamen hurafe olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıl vegan dostu belediye olma yolunda ilk adımı atan Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ise Nisan ayında ilçede gerçekleşen ve binlerce ziyaretçinin akınına uğrayan Didim VegFest’in ardından ilçede yapılan çalışmaları paylaştı, herkesi 2018 yılı 21-23 Nisan’ında tekrar düzenlenecek festivale davet etti.

VEGAN AKADEMİ KURULUYOR

TVD, bu özel günde 2018 yılı Ocak ayında çalışmalarına başlayacak olan ve ana amacı ülkemizde veganlık konusunda eksik olan akademik, teknik ve pratik bilgiyi akredite bir eğitim programıyla turizm okulları, üniversiteler, turizm işletmeleri ve mesleki kurslara taşımak olan VeganAkademi ve yeni internet kanalı TVDTV’nin de startının müjdesini verdi. Büyük ilgi gören Vegfest ise her yıl geleneksel olarak düzenlenmeye devam edecek.

 Etkinlik alanında ise vegan ürünleri olan 40 civarı firma standt açtı, ziyaretçilere bilgi verdi. katılımcılar gün boyu bir yandan vegan hamburger, peynir, köfte ve çikolata gibi vegan yiyecekleri tadıp, vegan kozmetik ürünlerini incelerken, bir yandan da İzmir’de kurulan Türkiye’nin ilk çiftlik hayvanları barınağı yararına yapılan kermesten alışveriş yaptılar. 2 bini aşkın kişinin ziyaret ettiği etkinlik vegan grup Nirvan Bilirmul konseriyle sona erdi.

Etiketler; vegan

ARŞİV