Ağız ve diş sağlığı, kalp hastalıklarından diyabete, erken doğumdan mide sorunlarına kadar birçok sağlık problemine yol açabiliyor. Diş hekimleri düzenli kontrollerin ve koruyucu diş hekimliğinin önemini vurguluyor. Biz de “Ağız Diş Sağlığı Haftası” nedeniyle Göztepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Bilgehan Doğru ve Pedodonti Uzmanı Dr Şule Çavuş Ayaz ile konuştuk. Doğru ve Ayaz hem ağız ve diş sağlığı hakkında hem de Ağız Diş Sağlığı Merkezi hakkında bilgiler verdi.
62 HEKİM, 51 ÜNİTE
Sekiz senedir Göztepe Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Başhekimlik yapan Bilgehan Doğru “Kurumumuz Kadıköy’ün merkezi bir lokasyonunda Avrupa ve Anadolu yakasının ortasında olduğu için sadece Kadıköy ilçesinde değil İstanbul’un neredeyse tüm ilçelerine hizmet vermektedir. İstanbul dışından da gelen hastalarımız da mevcuttur. Tercih edilmemizin sebeplerinden biri konumumuz bir diğeri ise tüm uzmanlık alanlarında hizmet verebilecek kapasiteye sahip olmamız. Merkezimizde periodontolog, pedodontist, cerrahi, restoratif, endodontist ,ağız diş ve çene radyolojisi ve protez olmak üzere 7 bölümde uzmanlarımız görev yapmaktadır. Toplamda 64 hekim ve tescilli 51 ünit sayımızla gece vardiyası sistemimizle de günlük 750’ye yakın hastamızın tedavisini yapmaya devam ediyoruz. 22 Kasım Dünya Diş Hekimliği Günü ve bu haftayı Ağız Diş Sağlığı Haftası olarak kutluyoruz. Ülkemiz ağız diş sağlığı konusunda maalesef çok iyi bir durumda değil. Toplum olarak ağız ve diş sağlığına çok önem vermiyoruz. Bilinçsizlik ve özen göstermeme durumu hem yetişkinlerin dişlerini, hem de çocukların erken yaşta süt dişlerini kaybetmesine neden oluyor.” dedi.
KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ
Erken teşhis ve koruyucu diş hekimliğinin önemine vurgu yapan Doğru şunları söyledi: “Ağız ve diş sağlığı için koruyucu diş hekimliğinin öneminin bilinmesi ve düzenli periyotlarla diş hekimine gidilmesi çok önemli. Erken süt dişi kayıpları çocuklarda ciddi ortodontik problemlere sebep oluyor. Her ailenin de ortodontik tedavi yaptırması mümkün olmuyor. Kamuda da ortodonti uzmanları yeterli sayıda olmadığı için tedavi yaptırmak zorlaşıyor. Çektirmek ve kaplatmak gibi başka yöntemler deneniyor. Bu yöntemlerde tek seferlik olmadığı için daha pahalı bir tedavi yöntemi oluyor.”
SOSYAL SORUMLULUK PROJELERİ
Göztepe Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, ağız sağlığı bilincini artırmak için çeşitli projeler geliştiriyor. Doğru, yürüttükleri çalışmaları şu şekilde anlattı: “Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hamile annelere gebelik süreci boyunca ağız diş sağlığı hakkında eğitim veriyoruz. Ayrıca ağzında çürük olan ve tedaviye ihtiyacı olan annelerin öncelikli hasta olarak tedavilerini de yapacağız. Kurumumuz bahçesinde Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’ne bağlı olan bir kreş var. Kreşteki çocukların diş taramalarını yaptık. Onlara da ağız diş sağlığının önemini anlatarak eğitim veriyoruz. Süreci takip edeceğiz ve sonraki süreçte Kadıköy bölgesine bu projeyi yayabiliriz. Ayrıca Göztepe Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi olarak Üsküdar Devlet Hastanesi ile bir protokol yaptık.Bu protokol çerçevesinde engelli bireylerin de genel anestezi altında tedavilerini yapıyoruz. Yaşlı nüfusu çok yoğun bir ilçe olduğumuz için evde sağlık hizmetimiz de aktif bir şekilde devam ediyor. Evde sağlık hizmetimizi de, haftada iki gün olarak sağlıyoruz ve talepler doğrultusunda bu sayıyı arttırma imkanına sahibiz. Yine erken yaşta süt dişi dökülen ve dişleri çürüyen beş yaş altı koopere olmayan çocukların da tedavilerini bu protokolle genel anestezi ile yapıyoruz. Engelli bireylerin ağız ve diş sağlığı çok önemli zaten engellerinin yanında başka birçok rahatsızlığı olan bu bireylerin ve ağız sağlığının da kötü olması hayatlarını daha da zorlaştıracaktır. Biz de kurum olarak hayatı onlara kolaylaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz.”
“AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TÜM VÜCUDU ETKİLİYOR”
Ağız ve diş sağlığının tüm vücudu etkilediğini ifade eden Doğru şu uyarılarda bulundu: “Ağız diş sağlığına dikkat eden toplumlar diğer hastalıkları da azaltır. Çürüğü olan insanın yemek yeme problemi de olabiliyor. Bu problemde çiğnemeden yutmaya, ilerleyen süreçte de mide problemlerine sebep olabilir. Sonrasında alınan kilolar kardiyovasküler probleme ve tansiyon problemine sebep olacaktır. Bunlar birbirine sebep sonuç ilişkisiyle bağlı sağlık sorunlarıdır. Ağız diş sağlığının önemi çok basit gözüküyor ama kötü ağız hijyeni bir sürü sağlık problemini de beraberinde getiriyor.”
“BİR ORGAN OLARAK DÜŞÜNEBİLİRİZ”
Beş senedir Göztepe Ağız Ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Pedodonti Uzmanı Dr Şule Çavuş Ayaz da diş sağlığının önemi hakkında şöyle konuştu:“Dişi de bir organ olarak düşünebiliriz. Bir dişin olmaması vücutta birçok rahatsızlığa, sistemik hastalıklara bile örneğin; gebelikte erken doğuma veya düşüğe, diyabet, kalp rahatsızlığı gibi bir sürü hastalığa neden olabiliyor. Çürük diş, diş eti rahatsızlığı tüm genel sağlığı etkiliyor. Ağız ve diş sağlığı için günde iki kez ve iki dakika dişlerimizi fırçalamamız gerekiyor. Dişlerimizi tek tek süpürme hareketleriyle fırçalamamız ve günde bir kez yatmadan önce de diş ipi kullanmamız gerekiyor. İhtiyaca göre de gargara kullanılabilir. Ayrıca dil temizleme aletleri ve elektrikli diş fırçalarını da daha etkin ve güzel bir fırçalama sağladığı için önerebilirim.” dedi.
“DİŞLER İLK ANNE KARNINDA OLUŞUYOR”
İlerleyen yaşlarda sorun yaşanmaması için erkenden ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Ayaz “Aslında dişler ilk anne karnında oluşuyor. Beş ya da altıncı ayda dişler çıkmaya başlıyor. Dişler çıktığı andan itibaren parmak fırçalarıyla anneler bebeklerinin dişlerini fırçalamaya başlayabilir. Çocuk büyüdükçe yaşına uygun diş macunu ve diş fırçalarına geçebiliriz. Beslenme alışkanlıklarını da düzenlemeliyiz. Abur cuburları sınırlandırmak lazım ve sonrasında dişlerin fırçalanması gerekiyor. Eğer dişi fırçalayabilecek durumda değilsek bol su içip ağzımızı su ile çalkalayacağız. Küçük yaştan itibaren dikkat edilmeli ve belirli aralıklarla diş hekimine kontrole gidilmeli.” dedi.