Yaz aylarında serinlemek için sıkça kullanılan klimalar, yanlış kullanıldığında çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fidan Yıldız Ünal, klima kullanımına bağlı gelişebilecek hastalıklara karşı uyardı.
ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMLERİNE DİKKAT
Klimaların neden olduğu en ciddi rahatsızlıkların başında “atipik pnömoni” olarak da bilinen zatürre geliyor. Ancak sadece bununla sınırlı değil; baş ağrısı, kas tutulmaları, yüz felci ve alerjik tepkiler de yaygın olarak görülüyor.
Ani sıcaklık değişimleri vücut direncini düşürüyor. Uzun süre çok düşük derecede çalışan klimalar, özellikle sıcak bir ortamdan soğuk ortama geçişlerde sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu nedenle klimanın ideal sıcaklıkta çalıştırılması gerekiyor.
RİSK GRUBUNDAKİLER DAHA ÇOK ETKİLENİYOR
Özellikle çocuklar, yaşlılar ve solunum yolu hastalığı olanlar için dikkatli klima kullanımı hayati önem taşıyor. Direkt yüze üflenen soğuk hava, sinirleri etkileyerek yüz felcine neden olabiliyor. Klimalar sadece soğuk hava değil, ortamdaki tozları da yayabiliyor. Bu durum alerjisi olan kişilerde kuru öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin artmasına neden olabiliyor. Alerjik bünyeye sahip kişilerin daha temkinli davranması öneriliyor.
Sigara kullananlar, KOAH hastaları, bebekler, yaşlılar, kronik hastalıkları olanlar ve bağışıklığı baskılanmış kişiler klima hastalıklarına karşı daha savunmasız. Bu kişilerin hem klima temizliğine dikkat etmesi hem de mümkünse sigara kullanımını bırakması öneriliyor. Doç. Dr. Ünal, klimaların periyodik bakımının aksatılmaması gerektiğini vurgularken, klima kullanımına bağlı herhangi bir belirti görüldüğünde vakit kaybetmeden uzman hekime başvurulması gerektiğini söyledi.