Yapay zekâ ve sağlık

Yapay zekanın sağlık alanında büyük bir potansiyelinin olduğunu söyleyen Radyoloji Uzmanı Doktor Nevid Dilmen, “Hastanın genetiğine göre ilaç önerileri yapılabilir, ilaçların yan etkileri görülebilir. Hastanın genetik verilerini analiz edip, kişiye özel tedaviler önerilebilir” dedi

14 Kasım 2024 - 12:00

Kadıköy Belediyesi Meclis Binası’nda 7 Kasım Perşembe günü ‘Yapay Zekâ ve Sağlıkta Yeni Dönem Seminerleri’ başlığı altında, ‘Dijital Devrim’ söyleşisi gerçekleşti. Radyoloji Uzmanı Doktor Nevid Dilmen’in konuşmacı olduğu söyleşide yapay zekânın sağlık alanına neler yapılabileceği konuşuldu. 

Doktor Nevid Dilmen,  yapay zekanın görüntüleme, teşhis hastalık tahmini, ilaç geliştirme ve hasta takibi gibi pek çok alanda klinik kararlara yardımcı olma ve iş yükünü azaltma potansiyelini taşıdığını söyledi. Yapay zekanın risk tahmini ile tanı doğruluğunun artırılması ve kişiselleştirilmiş tedavi yaklaşımını amaçladığını söyleyen Dilmen, “Hastaların tanı ve tedavisine destek sağlayan büyük veri analizi, derin öğrenme ve makine öğrenimi gibi tekniklerle çalışan dijital sistemleri kapsar.” dedi.

İLK SIRADA RADYOLOJİ

Kardiyolojide yapay zekâ ile ilgili ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından 122 tane onaylanmış proje olduğunu kaydeden Dilmen, “Bu projeler arasında kardiyoloji ikinci sırada, çünkü birinci sırada 649 onaylı projeyle radyoloji var. Üçüncü ise 22 onaylı projeyle nöroloji.” şeklinde konuştu. 

KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Genetik ve kişiselleştirilmiş tıpla ilgili de yapay zekanın büyük bir potansiyelinin olduğunu kaydeden Dilmen, “Hastanın genetiğine göre ilaç önerileri yapılabilir, ilaçların yan etkileri görülebilir. Hastanın genetik verilerini analiz edip, kişiye özel tedaviler önerilebilir.” dedi. 

Dilmen kişiselleştirilmiş tedavi için şunları söyledi: “Herkesin sağlığı farklıdır. Türkiye’de çok alıştığımız bir şey var, hemen komşuya sorarız ‘sen ne kullanıyorsun?’ diye. O kadar farklı parametreler var ki. Örneğin diyabet Tip 1 ve Tip 2’den başlıyor, kan şeker düzeyi hastanın kilosu, o sırada yemiş olduğu yemek miktarı gibi parametrelerle dengelenmesi gerekiyor. Bu nedenle komşunuzun önerisi size uymaz.”

YAPAY ZEKANIN HUKUKTA KARŞILIĞI YOK

Yapay zekâ ile yapılan tedavilerde herhangi bir sıkıntı olduğunda sorumlunun kim olacağı hakkında  konuşan Dilmen, “Yapay zekanın tüzel kişiliği yok, yani hukukta karşılığı yok. Bugün hukukumuzda şirketlerin tüzel kişiliği var. Yapay zekanın hem maddi hem de manevi cezalandırılma gibi bir durumu yok. Yapay zekayı geliştiren şirketi, onu satın almış kullanan şirketi veya hekimi sorumlu tutulabilir” dedi. 

Nevid Dilmen diyabetik hastalarda kola yapıştırılan insülin pompasını şu sözlerle anlattı: “Kola yapıştırılan bir sensör hastaların kan şekerini düzenli olarak ölçüyor. İki çeşit pompa var, biri su geçirmez ve her zaman kullanılabilecek bir şey, cep telefonundan hastanın kan şekeri ölçülüyor. Başlangıçtaki dozu hekim belirliyor, daha sonra kan düzeyleri ve hastanın girmiş olduğu verilerle yavaş yavaş insülin pompası ayarlamaya başlıyor ve vücuda insülini veriyor. Bir diğer pompa çeşidinde kola yapışık değil bele takılı, kablolar vasıtasıyla enjeksiyon yapıyor.”

 

ARŞİV