“Yaşamım Ellerinde!”

Organ bağışı haftasında Kadıköy Belediyesi, Kent Konseyi ve bileşenleriyle birlikte farkındalık etkinliği düzenledi. İki gün boyunca Kadıköy Süreyya Operası önünde stant açan gönüllüler, organ bağışının önemini Kadıköylülerle paylaştı.

08 Kasım 2018 - 17:23

Kadıköy Kent Konseyi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Kadıköy İlçe Sağlık Müdürlüğü, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER), İyilik İçimizde Diyaliz ve Organ Nakli Hastaları Derneği ile ortak düzenlenen etkinlik “Yaşamım Ellerinde!” başlığıyla yapıldı.

7- 8 Kasım, Çarşamba ve Perşembe günleri 14.00’te Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası önünde stant açarak, insanları organ bağışı hakkında bilgilendiren ve her bireyin başka birinin kahramanı olacağını vurgulayan etkinliğin mimarları gazetemize organ bağışının önemini anlattı.

“DÜNYAYLA TAM TERSİ BİR DURUM VAR”

TÜSODER Genel Başkanı Dr. Deniz Öner, ülkemizde organ bağışı konusunda sıkıntıların olduğuna değindi ve şunları söyledi: “Her sene bekleme listesinde 40-45 bin insan bulunuyor. Her sene 10 bin tane diyaliz hastası bu organ bekleyen listesine ilave oluyor. Bazı organlar var ki; yaşayanlardan alma şansınız yok. Karaciğer ve böbrek dışında hiçbir organı canlıdan alamıyorsunuz. Bizim öncelikle ölümümüzden sonra organlarımızı bağışlamak üzerine bir farkındalık oluşturmamız gerekiyor. Yanlış bilinen şeyler de var. Herhangi bir yerde ölen insanın organları kullanılamaz. Mutlaka yoğun bakımdayken beyin ölümünün gerçekleşmesi gerekiyor. Aileden de onay alınıyor. Herkesin organ bağışlama fikrini, aileleriyle konuşmasını istiyoruz.”

Dünya ile ülkemizdeki organ bağışı bilincini karşılaştıran Öner, “Ülkemizdeki organ bağışının yüzde 80’i canlılardan yapılıyor. Yani biz sevdiklerimiz için canlı canlı ameliyatlara girip organlarımızı verebiliyoruz, ama ölen yakınlarımızın hücreleri, dokuları başkalarına verilebilecekken bundan kaçınıyoruz. Dünyada yüzde 20 canlıdan nakil yapılırken bizde tam tersi.” diye konuştu.

“KIZIM BÖBREK BEKLİYOR”

Kendi kızı da organ nakli bekleyen, İyilik İçimizde Derneği Başkanı Gülay Özdemir ise kendi deneyiminden yola çıkarak şunları aktardı: “Benim kızım 13 yaşından beri böbrek bekliyor. Şu anda diyalize giriyor, 21 yaşında. O kadar zor şartlarda okula gidiyor ki; bedenleri yorgun düşüyor. Hayata tutunmaları da çok zor. Bir taraftan da çok potansiyelli bir ülkeyiz, ancak kadavra konusunda yeterli bağış olmuyor. Topluma bunu anlatmalıyız. Bu konuya herkesin destek olmasını istiyoruz.”

Son olarak Kadıköy Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkanı Hacer Keskin ise yurttaşları organ nakli konusunda bilinçlenmeye davet etti: “Gerçekten çok zor durumda hastalar var ve istiyoruz ki; insanlar bir başkasının kahramanı olsunlar. Küçücük çocuklar var nakil bekleyen. Şahsen ben bağışladım ve bu konuda çok mutluyum. Bu amaçla Kadıköy Kent Konseyi ve bileşenlerimizle bu etkinliği Kadıköy’ün en işlek yerinde yaparak dikkat çekelim istedik.”

Her bağışın yeni bir hayat olduğunun ısrarla altını çizen gönüllüler, iki gün boyunca tüm Kadıköylülere organ naklinin önemini anlattılar, yanlış bilinen şeyleri onlarla konuşarak düzeltmeye çalıştılar.


ARŞİV