Yaşlı Hakları Bakanlığı kurulması talep edildi

“Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma Seminerleri”nin geçen haftaki konuğu Avukat Nazan Moroğlu, 65 yaş üstü vatandaşlardan noter işlemleri için istenen sağlık raporunun yasal olmadığını söyledi. Moroğlu, Yaşlı Hakları Bakanlığı’nın kurulmasını talep etti

13 Ocak 2023 - 07:51

Kadıköy Belediyesi 19 Mayıs Mahallesi Sosyal Yaşam Evi'nde düzenlenen “Aktif ve Sağlıklı Yaş Alma Seminerleri”, katılımcıları farklı konularda bilgilendirmeye devam ediyor. 65+Yaşlı Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nazan Moroğlu, 4 Ocak Çarşamba günü gerçekleşen seminerde, yaşlı hukuku ile ilgili önemli noktalara değindi.

Yaşlı haklarının insan hakları olduğuna vurgu yapan 65+Yaşlı Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Nazan Moroğlu, “Yaşlı ihmal ve istismarı bir insan hakları ihlalidir. Her insanın doğumdan itibaren bebeklik, çocukluk, gençlik, orta yaş olarak adlandırılan doğal dönemleri var.  Yaşlılık da doğal ve kaçınılmaz bir dönemdir. Yaşam koşullarının, barınmanın, beslenmenin, tıp ve sağlık desteklerinin sağladığı imkanların gelişmesi insan ömrünü uzattı. Dünyada nüfusun yaşlanmakta oluşu, yaşlılığın yaratacağı ekonomik, sosyal ve sağlık sorunlarının giderilmesi bağlamında sosyal politikaların odağı haline getirdi. Uluslararası kuruluşların, devletlerin ve bilimsel çalışmaların gündemine taşıdı.” dedi.

“SALGINLA FARK EDİLDİ”

“Peki, yaşlıların hakları ne zaman fark edildi. 2020 yılında. Korona Virüsü salgını fark edilmesini sağladı.” diyen Avukat Nazan Moroğlu, “Yaşlı hakları daha görünür oldu. Yaşlı hakları ile ilgili çalışılması gerektiğini gösterdi. Konu ile ilgili eylem planları hazırlandı.” dedi. Avukat Moroğlu, 65+Yaşlı Hakları Derneği'nin yaşlanan dünyada herkesin sağlıklı ve aktif  hayatın içinde öğrenmeye, üretmeye, yalnızlaşmadan, yoksullaşmadan, ayrımcılığa ve istismara uğramadan, tıbbi, sosyal ve ekonomik ihtiyaçları karşılanarak, tercihlerine saygı duyularak onurlu bir şekilde yaşamaya hakkı olduğunu savunduğunun altını çizdi.

KADIKÖY’DE İKİ KATI

Geçen yıl dünyada yüzde 10 yaşlı nüfusun olduğunun tespit edildiğini, Kadıköy'de ise oranın yüzde 20 olduğunu söyleyen Av. Moroğlu, “Durum böyle olunca biz haklarımızı öğreneceğiz. Destekler isteyeceğiz. Yerel yönetimlerden hizmet talep etmeyi de bileceğiz. Hem tek tek hem de birlikte. Yaş alıyoruz, yaşlanmıyoruz. Hayata ne kadar bağlı olursak o kadar hayatta kalıyoruz. Teknolojinin çok hızlı geliştiği bir dönemdeyiz. Cep telefonunu istediğimiz gibi kullanmayı bilmeliyiz. Bu da bir hak. Teknolojik gelişmelerden bilgi edinme hakkı. Bu konuda derneğin değerli bir çalışması var. Üniversite öğrencileri, yaşı büyük kişilere telefon ve bilgisayar öğretme konusunda hocalarından eğitim alıyor. Aldıkları bu eğitimi 65 yaş üstü kişilere veriyor. Bu çalışmayı önemsiyorum. Benim de çok yakın arkadaşlarım bu eğitimden faydalandı.”

“YAŞLI HAKLARI BAKANLIĞI”

Avukat Nazan Moroğlu, “Kanunlarda ve uygulamada hala şu yanlışa düşülüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı genel müdürlükler var. Biri de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü. Her engelli yaşlı değil, her yaşlı da engelli değil. İkisinin alanı çok farklı. Ayrılmasını istiyoruz. Yaşlı hakları bakanlığının kurulmasını talep ediyoruz. Noterdeki işlemlerde 65 yaş üstündeyseniz işlemlerde sizden bir rapor isteniyor. Bu konuyu çözmeye çalışıyoruz. Kanunda yok. Ama Adalet Bakanlığı'nın genelgesi var. Türkiye Noterler Birliği ile görüştüm. Bu konuyu çözme yolundayız. İnsan onurunu kıran bir durum. Aklım da fikrim de yerinde. Ben bu durumu doktora mı tasdik ettiricem. Zihniyeti değiştirmeye çalışmak gerekiyor. Umarım sağlıklı yol alıyoruz.” diye konuştu.

Avukat Moroğlu, sözlerine şu bilgileri ekledi: “Neleri talep edeceğiz. Yaşlı bakım merkezleri. Talep edilirse belediyeler bunu görevleri içerisinde yapabilir. Devletin açabileceği huzur evleri var. Onlar da önemli. Çünkü çok iyi işleyen yerler var. Gündüz bakım evi de olabilir. Kuaför, temizlik, sağlık, yemek hizmetleri verilmeli. Bunlar birer ihtiyaç. Kadıköy Belediyesi'nin bu hizmetleri var. Bu hizmetlere çok önce başladı. Bu hizmetler yaygınlaşırsa kurala dönüşür. O yüzden talep edeceğiz. Talep edersek bir şeyleri hayata geçirebiliriz. ”


ARŞİV