Yaz aylarının kabusu: İshal salgını

İshal ve kusma şikayetlerinin giderek artması hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Doçent Doktor Asuman İnan, “İshal durumu genellikle, dışarıda daha çok zaman geçirilen, havaların sıcak olduğu yaz mevsiminde görülür. Yakınmalar 3 günden fazla sürerse mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir” dedi

12 Eylül 2024 - 15:08

Son haftalarda birçok kişi ishal ve kusma şikayetleri ile sağlık kurumlarına başvurdu. Virüslerin sıcak ortamlarda daha hızlı üremesi, özellikle hijyene pek dikkat edilmeyen kalabalık alanlarda bulunulması, bu şikayetlerin giderek artmasına sebep oluyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları bölümünden Doçent Doktor Asuman İnan, 3 günden fazla süren ishal durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.

İnan, “İshal, günlük dışkılama sayısının üç ve üzerinde olması, aynı zamanda dışkı miktarının artması olarak tanımlanan bir durumdur. İshal durumu genellikle, dışarıda daha çok zaman geçirilen, havaların sıcak olduğu yaz mevsiminde görülür. Yaz aylarında mikroorganizmaların ve bakterilerin algıladıkları toksinlere bağlı olarak ishal ortaya çıkar, buna kusma ve ateş de eşlik edebilir. Bakteriler (salmonella, shigella, stafilokok, E.coli, vb), virüsler (rotavirüs, noravirüs vb) ve parazitler ishale neden olabilir” dedi.

İshal etkenlerinin bulaş yolları hakkında bilgi aktaran İnan, “ishal etkenleri kremalı pastalar, dondurmalar, mayonez içeren salatalar, çiğ sebze ve meyveler, deniz ürünleri, kontamine sular (enfeksiyon bulunduran su) ve kirli eller aracılığı ile bulaşır. İshal, bulantı, kusma, halsizlik, karın ağrısı, ateş görülebilir. İshal, bulantı, kusma, sıvı ve elektrolit kayıplarına yol açacağından tedavide öncelikle bunların tekrar yerine konulması gerekmektedir. Posalı yiyeceklerden, kızartmalardan kaçınılması, yağsız yoğurt, haşlama patates, muz vb. yiyecekler ve bol sıvı tüketilmesi önerilir. Yakınmalar genellikle 3-5 gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Ancak, yaşlılar, hamileler, bebekler ve bağışıklık yetmezliği olanlarda hastalık ciddi seyredebilir. Özellikle yakınmalar 3 günden fazla sürerse, kanlı ishal, tansiyon düşüklüğü gözlenirse sağlık kuruluşuna başvurulması, damar yolu ile sıvı ve gereğinde hekim tarafından önerilecek antibiyotiklerin kullanılması gerekir” ifadelerini kullandı.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

İnan, ishal salgınından korunma yöntemleri için ise şunları söyledi: “İshalden korunmak için el hijyenine dikkat edilmeli. Kontamine sulardan ve bu sularla yıkanmış çiğ sebze ve meyve tüketiminden kaçınılmalı. Özellikle et yemeklerinin piştikten sonra da sıcakta bekletilmemesi, pişmiş yiyeceklerin birden fazla kez ısıtılmaması, çiğ etle işlem yapılan doğrama tahtalarının iyi dezenfekte edilmesi önemlidir. Açıkta satılan, soğuk zincirin sağlanamadığı tavuk, dondurma, deniz ürünleri gibi yiyeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.”


ARŞİV