Yaz hastalıklarına dikkat!

Yaz aylarında görülen enfeksiyon ve hastalıklara karşı nasıl önlemler almak gerektiğini derledik

21 Temmuz 2023 - 07:34

Yaz ayları kış aylarına göre hastalıkların daha az görüldüğü zamanlar olarak düşünülse de enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı oldukça fazla. Uzmanlardan aldığımız görüşlerle yaz aylarında sık yaşanan hastalıklar ve korunma yollarını derledik.

HAVUZ VE DENİZDEN BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

Yaz aylarında denize ve havuza girenlerin sayısının artmasıyla, enfeksiyon belirtileriyle hastanelere gelenlerin sayısı da artıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Dilek Leyla Mamçu özellikle ortak kullanım alanı olan havuzlarda birçok bakteri, virüs ve parazit olduğunu hatırlatarak "E.coli, Cryptosporidium, Giardia, Shigella gibi suya karışan mikroplar, suyun yutulması ile bireylerde ishale neden olur. A tipi bulaşıcı sarılık (Hepatit A) hastalığı da hasta insanların temas ettiği suların, ağızdan veya burundan girmesi ya da yutulması ile bulaşabilir. Irmaklar ve denizler de benzer şekilde kirlenebilir. Bu suların içilmesi ya da vücuda temas etmesiyle ishal, solunum sistemi enfeksiyonları, kulak, göz ve cilt enfeksiyonları oluşabilir” uyarısında bulunuyor. Havuz ve denizden dolayı mide, bağırsak, mantar ve göz hastalıkları da yaşanabiliyor.

Bu tür enfeksiyonlardan korunmak için yapılması gerekenler ise şöyle:

- Havuza girmeden önce duş alınmalı.

- Havuza yüzme gözlükleri ile girilmeli

- Su yutulmamalı

- Deniz ya da havuzdan çıktıktan sonra duş alınmalı ve mayo değiştirilmeli

-Ateş, bulantı, kusma, ishal, gözlerde kızarıklık, genital bölgede yara, kaşıntı gibi durumlarda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

LEJYONER HASTALIĞI

Yaz aylarında rastlanan ve solunum yollarından bulaşan Lejyoner hastalığı, ciddi bir akciğer enfeksiyonu. Halk arasında klima hastalığı olarak bilinen bu hastalık genellikle, çevresel klima ve fanlardan, jakuzi ve duş başlıklarından, sprey nemlendirme cihazlarından, dekoratif fıskiyelerden yayılan su damlacıklarının solunması ile bulaşıyor.

Özellikle depo suyunun kullanıldığı tesislerde, duş öncesinde yaklaşık bir dakika suyun akıtılması, klimaların filtrelerin bakımı ve temizliği hastalıktan korunmada alınacak önlemler arasında yer alıyor.

YAZ GRİBİ

Solunum yolları enfeksiyonları daha çok kış aylarında görülse de klima kullanımın yaygınlaşmasıyla yaz aylarında da sıkça grip görülüyor. Ani sıcaklık değişimleri, soğuk içecekler de vücutta ve boğaz bölgesinde ani sıcaklık düşmesine neden olduğundan yaz gribi yaşanıyor. Klima kullanımında, soğuk su ve içecek tüketiminde aşırıya kaçmamak yaz gribine karşı alınacak önlemler arasında. 

AKUT GASTROENTERİTLER

Yaz aylarında en sık rastlanan enfeksiyonların başında akut gastroenteritler geliyor. Akut gastroenteritlere hijyenik olmayan gıdalar sebep olduğu uyarısını yapan Memorial Şişli Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Yeliz Zıhlı Kızak, mide ve bağırsak sisteminin bakteri, virüs veya parazitlerle oluşan ishale yol açan enfeksiyonun havuz veya deniz suyunun yutulması, kirli su, kirli su ile yıkanan gıdalar, hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşabileceğini belirtiyor. Sıcak günlerde gıdalardaki mikropların kolaylıkla çoğalma fırsatı bulduğunun altını çizen Kızak bu enfeksiyonlardan korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor; temiz su kaynakları kullanılmalı, meyve ve sebzeler temiz suyla iyice yıkanmalı, açıkta satılan yiyeceklerden uzak durmalı, sık el yıkama ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli.

İSİLİK

Yaz aylarında görülen bir başka hastalık da isilik. Ter kanallarının tıkanması sonucunda ortaya çıkan, deride kızarıklık ve kabarcıklarla kendini belli eden isilik terlemeye bağlı olarak ortaya çıkar ve kaşıntıya sebebiyet verir. Çocuklarda daha yaygın olarak görülür. Sıcak hava koşullarında dışarıda çalışmak zorunda olanlarda da rastlanan isiliğin önüne geçmek için bol giysiler giymek tahrişi önlemenin yöntemlerinden biri. Bebeklerde günde birkaç saat bez kullanımına ara verilerek kasık bölgesinde isilik gelişme ihtimali azaltılabilir. Isıyı hapseden sentetik kumaşlar giymekten kaçınmak ve yeterli sıvı tüketimi de alınacak önlemler arasında.

GÖZ ENFEKSİYONLARI

Göz enfeksiyonları yaz aylarında sık görülen enfeksiyonlar arasında yer alır. Göz enfeksiyonlarına kuru sıcak, tozlu havalar ve yeterli hijyen sağlanmayan havuzlar neden olabilir. Başlıca belirtiler; gözlerde kızarıklık, çapaklanma ve kaşıntıdır. Güneş,  tozlu ve polenli ortamlar alerjiye müsait bir zemin oluşturur. Gözde kaşıntı, çapaklanma ile kendini belli eden enfeksiyonlar için vakit geçirmeden mutlaka bir hekime başvurulması gerekir.

 


ARŞİV