Yazı sağlıklı geçirmek için uzman önerileri

Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, sıcak yaz günlerini sağlıklı ve fit geçirmenin inceliklerini anlattı

17 Haziran 2022 - 20:31

Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Fidan, yazın sıcak günlerini sağlıklı girmek için bol bol su içilmesi, yemek öğünlerinin atlanmaması gerektiğini söyledi.

BOL BOL SU İÇİLMELİ

Vücudun günlük olarak en çok ihtiyaç duyduğu minerallerden birisinin su olduğunu söyleyen Fidan, “Su çok önemli bir yaşam kaynağıdır. Özellikle yaz aylarında sarf ettiğimiz eforun karşılığında bol bol su içmeliyiz. Çünkü vücuttan sıvı, gerek idrar gerek solunumla atılır. Bunun karşılığında sadece yaz aylarında değil; hayatımızın genelinde en az 10 bardak su içmeyi ihmal etmeyelim. Bunun beraberinde bitki çayları da içilebilir” dedi.

KAÇ ÖĞÜN YEMEK YENMELİ?

Yemek öğünlerinin düzene sokulması gerektiğini hatırlatan Fidan, “Öğünlerimizi düzene sokmamız gerekmektedir. Günde 3 ana ve 3 ara öğün olmak üzere, öğün periyodumuzu atlamamamız gerekmeli. Çünkü öğünler atlandığında daha fazla acıkma ile düzensiz bir şekilde besin depolamamıza neden olmaktadır. Bu tükettiğimiz besinler kilo almamızda oldukça etkin bir rol oynayacaktır.” önerisinde bulundu.

HIZLI YEMENİN ZARARLARI

Yemeği yavaş yemeni, doygunluk hissini arttırdığını kaydeden Fidan, “Hızlı yemek sizi daha çok acıktıracaktır. Besinleri tüketirken doygunluk hissinizi hemen almazsınız. Ara vererek yemek, size doyduğunuzu hissettirecektir. Besinleri küçük lokmalar ile yemek, midede sindirimi de kolaylaştıracaktır.” dedi. 

HANGİ TATLI TÜKETİLMELİ?

Fidan, bir çok işlemden geçen, kızartılıp yapılan tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlılar tüketilmesini önererek, “Yine de tatlı yemenin bir sınırı olmalıdır. Porsiyon olarak aşırıya kaçmamak kaydı ile bu tatlıları tüketebilirsiniz.” diye konuştu.

Birçok kişinin kapalı spor salonlarında spor vakti bulmayabileceğini kaydeden Fidan, bu açığı yapılacak olan yürüyüşler ile kapatılabileceğini söyledi. 

 

 


ARŞİV