"Yediklerinize dikkat edin"

AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, yaz aylarında artan gastroenterit vakalarına dikkat çekerek, hijyen ve gıda güvenliği konusunda uyardı

08 Temmuz 2024 - 10:00

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte gastroenterit vakalarında da önemli bir artış gözlendiğini belirterek “Gastroenterit, mide ve bağırsakları etkileyen, genellikle ishal, kusma, mide krampları ve ateş gibi belirtilerle seyreden bir enfeksiyondur. Bu dönemde vakaların artması hem halk sağlığını tehdit etmekte hem de sağlık hizmetleri üzerindeki yükü artırmaktadır." dedi.

Sıcak hava, gıdaların hızla bozulmasına ve mikroorganizmaların çoğalmasına neden oluyor. Restoranlarda yetersiz temizlik ve gıda saklama koşulları ise gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Tatil sezonu başladığı için kalabalık havuzlar ve plajlar, hijyen eksiklikleri nedeniyle mikroorganizma yayılımına ortam sağlıyor.

GIDA SAKLAMA KURALLARI 

Dr. Türkü Yağmur Nehir, tüketilen gıdaların taze ve iyi pişmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.“Dışarıda çok sık yemek yememek kadar evde de yiyeceklerin doğru şekilde saklanması çok önemli. Ayrıca piknik ve açık hava etkinliklerinde de yiyeceklerin uzun süre sıcakta ve açıkta bekletilmemesi gerekiyor. Özellikle süt ürünleri, et ve deniz ürünlerinde hijyen kurallarına uyulmalı. Yalnızca güvenilir kaynaklardan su içilmeli ve buz kullanırken dikkatli olunmalı.” açıklamalarında bulundu. 

Gastroenteritin genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzeldiğini söyleyen Nehir,  iyileşme sürecini hızlandırmak ve rahatlatmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:

“Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen sıvıyı yerine koymak ve dehidrasyonu önlemek için bol miktarda su veya elektrolit içecekleri tüketilmelidir. Sıvı tüketimi bir seferde değil sık sık ve az az ama süreğen bir şekilde olmalı. İlk birkaç saat içinde ağır yiyeceklerden kaçınılmalı. Pirinç, muz, elma, şeftali püresi, peynirli tost gibi hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tüketilmeli. Yağlı, baharatlı, asitli ve süt ürünlerinden kaçınılmalı çünkü bu yiyecekler mideyi daha fazla rahatsız edebilir. En önemlisi de vücudun toparlanması için bol bol dinlenmek ve eller de sık sık sabun ve su ile yıkanarak hastalığın yayılması önlenmeli.” 

Dr. Nehir, belirtilerin 3 günden fazla sürmesi veya evdeki ilk önlemlere rağmen kötüleşmeye devam etmesi halinde hastaların bir doktor tarafından muayene edilmesi gerektiğinin altını çizdi.


ARŞİV