Yeme suçluluğu (food guilt) kişinin tükettiği yiyecekten sonra pişmanlık, utanç ya da yetersizlik hissetmesiyle ortaya çıkıyor. Bu durum en çok diyet dışı kabul edilen tatlı, hamur işi veya yüksek kalorili yiyecekler tüketildiğinde yaşanıyor. Batıgöz Sağlık Grubu Balçova Cerrahi Tıp Merkezi’nden Uzm. Dr. Sema Bayçın, “Yeme suçluluğu, kişinin yemekle olan sağlıklı bağını zedeler. Beslenme bir ihtiyaçtır, suçluluk hissi ortaya çıktığında bedeni beslemekten çok ruhu yormaya başlar.” dedi.
YASAKLI YİYECEKLER DAHA ÇEKİCİ
Bayçın, toplumsal güzellik standartları, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimler ve yasaklı yiyecek algısının yeme suçluluğunun temel nedenlerinden olabileceğini söylüyor. Sürekli suçluluk duygusunun kişinin beslenme davranışını olumsuz etkilediğini ve kısır bir döngü yarattığını ifade eden Bayçın, “Suçluluk hissi, kişinin kendine olan güvenini de zedeler ve beslenme sürecini stres kaynağına dönüştürür.” diyerek yasaklar yerine denge yaklaşımının önemine dikkat çekti. Denge yaklaşımının yiyecekleri iyi veya kötü olarak etiketlemek yerine porsiyon kontrolü ve bilinçli tercihler üzerine kurulu olduğunu belirten Bayçın, “Suçluluk yerine şefkatle beslenmeyi seçmek, kişinin yemekle olan ilişkisini iyileştirir ve sağlıklı bir yaşamın kapısını aralar.” diyor.