Yogiler Kalamış’ta buluştu

Yogacılar 28 Haziran Uluslararası Yoga Günü’nde Kalamış Atatürk Parkı’nda bir araya geldi. Yoga hakkında merak ettiklerimizi sorduğumuz eğitmen Hande Tüzel “Sadece yogayla her şey çözülür gibi bir inanç sistemi eksik kalır. Yoga insanın kendine yardım etme araçlarından bir tanesi” diyor

04 Temmuz 2024 - 22:28

28 Haziran Uluslararası Yoga Günü’nde Kadıköy Belediyesi’nin ‘Matını kap gel, birlikte yoga yapıyoruz’ çağırısı ile Kadıköylüler, Kalamış Atatürk Parkı’nda buluştu. Patili dostlarımızın da katıldığı etkinlik yoga eğitmeni Hande Tüzel’in önderliğinde gerçekleşti. Biz de Tüzel’e etkinlik sonrası merak ettiklerimizi sorduk. 

  • Bugün açık havadaydınız ve yaş açısından karma bir grup vardı, nelere dikkat ettiniz?

Biz Swami Vivekananda Yoga Üniversitesi’nin pratiklerini yapıyoruz. Üniversitemiz aynı zamanda yoga terapi dersleri veren bir okul, dolayısıyla bütün pozların sağlığa zarar vermeyecek şekilde nasıl yapılacağının eğitimini aldık. Bütün çalışma süresince katılımcılara çeşitli uyarılarda bulundum. Boyun, sırt ve bel ile ilgili ‘şuralarda zorlamayın, şu şekilde yapabilirsiniz’ gibi varyasyonlar gösterdim. Böylece ders herkesi kapsadı. 

YOGA ÜNİVERSİTESİ

  • Swami Vivekananda Yoga Üniversitesi dediniz?

Dünyanın ilk yoga üniversitesi ve Hindistan’da. Türkiye’de İstanbul Yoga Merkezi’nden eğitim aldım ama Hindistan’a da gittim ve üniversitenin programlarına katıldım. 

  • Yoga yolculuğunuz nasıl başladı?

Çok uzun yıllar kurumsal hayatta çalıştım ve sürekli stresi yönetmenin yollarını araştırıyordum. Nasıl daha dengeli kalabilirim, duygularımı nasıl yönetebilirim ve kendime, karşımdaki kişilere nasıl daha sakin yaklaşabilirim diye araştırıyordum. Eğitmen olmak gibi bir niyetim yoktu, sadece kendime yardım etmeye çalışıyordum. Derin felsefesini öğrenebileceğim programın ancak eğitmenlik programındaydı. Çocukluğumdan beri yoga yapıyorum, 10 yıla yakındır da eğitmenim. 

RUHSAL, BEDENSEL VE ZİHİNSEL BİR BÜTÜNLÜK

  • Yoga ruhumuza gerçekten bu kadar etkili mi?

Yoga, insanın kendisini fark etmesiyle ilgili, bedenini ve bütünselliğini fark etmesiyle ilgili. Ruhsal, bedensel ve zihinsel bir bütünlük halinde var olmaya çalışıyoruz. Elbette düşüncelerimizi, duygularımızı, bedenimizin ihtiyaçlarını fark edip hareket ettiğimizde, dengeye gelebiliyoruz. Sürdürülebilir bir şekilde denge halini korumayı öğrendiğimizde, hayattaki zorlukları daha iyi karşılamayı öğreniyoruz. Bu da bizim genel olarak mutlu ve dengeli olma halimizi etkiliyor. 

  • Son zamanlarda yoga çok popüler oldu, herkes yogi oldu. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Belirsizliklerin arttığı bir dönemdeyiz. Pandemi ve büyük bir deprem yaşadık, stresli süreçler geçirdik, kayıplar yaşandı, ekonomik sıkıntılar oldu. İnsanlar sıkıntıların üstesinden gelmek için bazı araçlara ihtiyaç duyuyor. Doğal olarak kendilerine iyi gelecek şeyleri keşfetmeye çalışıyorlar. Yoga da bunlardan bir tanesi, tabi ki tek yol değil.  Sadece yogayla her şey çözülür gibi bir inanç sistemi eksik kalır. Ama bence yoga insanın kendine yardım etme araçlarından bir tanesi.Bunu yaptıklarında insanlar kendilerini ve streslerini daha iyi yönetebiliyorlarsa ne mutlu. 

ÖNEMLİ OLAN MEDİTASYON

  • Yogaya başlamak isteyenlere ne gibi tavsiyeleriniz var?

Genellikle yogaya başlamak isteyenler, maalesef fiziksel bir pratik jimnastik gibi algılıyor. Sanki bir akrobasi hareketleri yapma şekli gibi düşünüyor. Bu böyle yapılacaksa ben jimnastik kursuna gidilmesini tavsiye ediyorum. Burada eğitmenin yaklaşımı, karşılıklı olarak enerjinin tutması önemli. Hocanın karşısındaki kişiyi bedensel olarak zorlamak veya bir hedefe doğru yönlendirmediğinden emin olmak önemli. Program içerisinde bunlar varsa, oradan uzaklaşmalarını tavsiye ediyorum, hatta koşarak uzaklaşsınlar. Yogada bir hedef yok, bu tamamen kendimizle ilgili yaptığımız bir çalışma. 

Amaç kendimizi anlamak, kendi sınırlarımızı tanımak. Kendini rahat bırakarak sınırlarını genişletebiliyorsa ne güzel. Ayrıca yaptığı kadarıyla da mükemmel. Burada önemli olan fiziksel, ruhsal ve zihinsel denge halini yakalamak. Her zaman söylerim, buradaki bir diğer nokta kapanıştaki meditasyonu yapabilmek, zihin sakinliğini sağlayabilmek. Yogada fiziksel hareketleri meditasyonda daha uzun kalabilmemiz için bir yardım paketi gibi düşünebiliriz. 


 


ARŞİV