Haber: Görkem Durusoy- Simge Kansu
Simge KANSU-Görkem DURUSOY
Diyabetli her iki kişiden birine henüz diyabet tanısı konulmadı. İki kişiden biri diyabetli olduğunu bilmeden yaşıyor. Oysa erken teşhis ve tedavi, hayati risk taşıyan komplikasyonların oluşumunu önlüyor.
Kadıköy Belediyesi ve Türk Diyabet Cemiyeti diyabet hastalığı ile ilgili farkındalık yaratmak için “Dünya Diyabet Günü”nde ortak etkinlik yaptı. Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası önünde gerçekleşen etkinlik Kadıköylüler tarafından da ilgi gördü. Dr. Ayşegül Karaca günün önemi hakkında bilgilendirme yaparak, “14 Kasım’ın Dünya Diyabet günü olmasının nedeni insülini bulan Banting’in doğum tarihi olmasıdır” dedi.
“ALARM VERİLMİŞ DÖRDÜNCÜ HASTALIK”
Türk Diyabet Cemiyeti’nden Dr. Ferhat Çetin ise diyabetin her geçen gün hızlanarak artan bir sağlık problemi olduğunu dile getirdi. Diyabetin hem bireysel sağlık açısından hem de toplum sağlığı açısından büyük bir problem olduğunu söyleyen Çetin, “Diyabet bizim için çok önemli bir gerçek. Biz Türk Diyabet Cemiyeti ve Sağlık Bakanlığı olarak hem Türkiye çapında hem de dünya çapında farkındalık sağlamaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
Diyabet Hedef Koordinatörü Esra Fazlıoğlu, artık diyabetin Birleşmiş Milletler tarafından, dünyada alarmı verilmiş dördüncü hastalık olduğunu ve bu hastalıkla mücadele ettiklerini dile getirdi. Fazlıoğlu, “Şile’de Lions Anadolu Yakası federasyonu ile Türkiye Diyabet Vakfı bir araya gelerek 10 senelik bir protokole imza attı. Şile’de Diyabet Eğitim Köyü kuruldu. Burada 11 yaşına kadar çocuklara ve ebeveynlere diyabet eğitimi veriyoruz." dedi.
YAĞ, ŞEKER VE KAS ÖLÇÜMÜ YAPILDI
Etkinlikte doktor gözetiminde vatandaşlara yağ, şeker ve kas ölçümü yapıldı. Ölçümlere katılan vatandaşlardan Uğur Şahin, “Böyle önemli bir günde insanların bilgilendirilmesini çok doğru buluyorum. Az önce ben de ölçüm yaptırdım, biraz kilo vermem hususunda uyarıldım.” dedi.