37 yılllık “merkezsiz” kulüp

İkinci Amatör Lig’de mücadeleye devam eden Erenköy Acarspor’un 20 yıllık başkanı İlhan Ekal ile amatör futbolu konuştuk. Bir çok amatör kulüp gibi maddi imkansızlıklar ve saha problemi ile boğuşan 37 yıllık kulübün bir merkezi bile yok

05 Nisan 2019 - 15:58

Kadıköy’ün eski kulüplerinden biri olan bundan tam 37 yıl önce 1982’de kurulan Erenköy Acar Spor Kulübü, hala amatör liglerde mücadeleye devam ediyor.

Tarihinde bir çok başarı elde eden ve bünyesinden profesyonel kulüplere oyuncu çıkartan Erenköy kulübü; U13, U15 ve İkinci Amatör Lig’de mücadele ediyor. Bir çok amatör kulüp gibi maddi imkansızlıklar ve saha problemi ile boğuşan 37 yıllık kulübün bir merkezi bile yok. Kulübün 20 yıllık başkanı İlhan Ekal ile bir araya geldik. Erenköy Acar’ı ve amatör kulüplerin problemlerini konuştuk.

“KULÜP MERKEZİMİZ YOK”

  • Kendinizden bahseder misiniz?

İsmim İlhan Ekal.1956’da Kazasker’de doğdum. Atatürk Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi mezunuyum. Hala mahallemde esnaflık yapıyorum. Erenköy Acar Spor Kulübü’nün de 20 yıldır başkanlığını yürütüyorum.

  • Kulüpten bahseder misiniz?

Kuruluşu 1982 yılında olan kulübümüz Kadıköy’ün en eski amatör futbol kulüplerinden biri. Tüm amatör küme takımlarının çektiği zorluklarla bugünlere kadar gelmeyi başardı. Kulübümüzün kulüp merkezi ve tesisi bulunmamakta.

  • Malzemelerinizi nerede bırakıyorsunuz?

Semtimizde arkadaşlarımız işlettiği bir kıraathane var. Bütün evrak ve malzemelerimiz orada. Kadıköy’de bir yeri olmayan tek kulübüz sanırım.

“SPORTİF BAŞARI HEDEFLERİMİZ YOK”

  • Kulüp olarak amaçlarınızdan bahseder misiniz?

Bizim sportif başarı hedefimiz yok. Yaklaşık 20 senedir başkanım amacım mahallemizin gençlerine spor yaparak kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak. Mahalledeki arkadaşça ortamı korumalarına sağlamak. Birlikte yaşamayı, paylaşmayı, birlikte sevinmeyi, üzülmeyi öğretmek ve topluma faydalı gençler için elimizden gelen ne varsa yapmak bizim amacımız.

  • Bu sezon hangi branşlarda müsabakalara katıldınız?

2018-2019 sezonunda üç branşta müsabakalara katılıyoruz.  U15 takımımızın maçları bitti. Ortalama bir seyir geçirdik U15’te. A takım maçları İkinci Amatör Lig’de devam etmekte. Ligin ilk yarısı geçen hafta sonuçlandı şu an alt takımımız bir maç eksiğiyle beşinci durumda. U13’te ise lig başlamak üzere. Takımımız hazırlıklara devam ediyor.

“ŞAMPİYONLUK DÜŞÜNMÜYORUZ”

  • İkinci Amatör ligde istikrarlı bir grafiğiniz var. Hedefiniz nedir?

Biz şampiyonluk düşünmüyoruz çok kötü olmak da istemiyoruz. Hedeflerimiz daha farklı. Önemli olan gençleri kötü alışkanlıklardan kurtarmak.

  • Neden şampiyonluk hedeflemiyorsunuz?

Tamamen ekonomik. Birinci Amatör Lige çıkınca masraflarımız ikiye katlıyor. Bunu kaldıracak seviyede değiliz. Gelirlerimiz çok düşük. Bir spor kulübü olarak başarı kazanmak istememek çok kötü. Bizim kulüp binamız bile yok.

Birinci amatörde kalmak çok zor. Çok büyük gelirler lazım. Şimdi artık kimsenin bu tür katkıları da olmuyor. Eskiden semtli daha çok sahipleniyordu kulübünü. Katkılar daha fazlaydı. Ama şimdi biraz daha şartlardan dolayı millet elini çekti. Bizlerin üzerine kaldı. Bir kaç insanın üstünde.

BELEDİYEYE TEŞEKKÜR

  • Antrenmanlarınızı nerede yapıyorsunuz?

Antrenmanlarımızı Özgürlük parkı içinde bulunan sahada haftada iki gün gerçekleştirebiliyoruz. Altyapı kategorilerinde ise Bostancı’daki Sporium Tesisleri’nde ücret karşılığı yapmaktayız. 

  • Kadıköy Belediyesi’nin saha dışında da destekleri var mı?

Belediyenin son iki senede bize son sağladığı imkanlarla biraz olsun nefes alır duruma geldik. Özgürlük Parkı içindeki halı sahadan haftada iki gün faydalanabilmemiz çok önemliydi bizim için. Maçları gidiş ve dönüşlerimizde belediyenin vermiş olduğu araçlarla gidip gelmemiz ve de belediyenin yapmış olduğu maddi yardımlar Kadıköy kulüpleri olarak bizlerin nefes almasını sağlamıştır. Kadıköy belediyesine bu imkanları sağladığı için kulübüm adına teşekkür ederim.

“ESKİDEN SEMTÇİLİK VARDI”

  • 20 yol önceyle bugünün amatör futbolunu karşılaştırdığınızda ne gibi farklar görüyorsunuz?

Futbol çok değişti. Eskiden semtçilik vardı. Semt esnafı, halkı takımına daha çok sahip çıkardı. Semtlerimizde sahalarımız vardı. Şimdi bu sahalarımızın yerinde artık binalar var. İdman yapacak aşanımız kalmadı. Futbol gelişiyor ama amatör olmadan ne kadar gelişebilir onu da göreceğiz.

  • 20 yıllık başkanlığınızdan unutamadığınız bir sezon var mı?

Bundan 10 yıl kadar önce Birinci Amatör Lige çıktığımız sene en çok sevindiğim sene olmuştu. En üzüldüğüm sene de tekrar düştüğümüz sene oldu.

  • Kötü alışkanlıklardan kastınız nedir?

Daha çok uyuşturucu. Özellikle son senelerde semtimizde oldukça yaygınlaştı. İçlerinden bir tanesi bile düzeldiğinde etrafını etkiliyorlar. Bunun dışında spor internet bağımlılığı konusunda da faydalı oluyor. Gençler zamanını öldüreceğine değerlendirirme fırsatı buluyor.

  • Eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Bizim en büyük şansımız genç çalışkan bir hocamızın olması. Bahtiyar Bayar hocamıza sizin aracılığınızla teşekkür etmek isterim. Yine ikinci başkan Muhittin Güven abimizin de kulübe çok büyük katkıları olmuştur. Ona da teşekkür ederim.


ARŞİV