92 yıllık kulüp İMKANSIZLIKLARLA "güreşiyor"

Uzun zamandır maddi problemlerle boğuşan, Türkiye’nin en eski kulüplerinden Haydarpaşa Demirspor küçülme kararı alarak serbest güreş şubesini kapattı ve futbolda yarışmacı liglere girmeme kararı aldı

26 Temmuz 2018 - 10:19

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde kurulan Demirspor kulüpleri, başta futbol, güreş, atletizm ve yüzme olmak üzere birçok dalda ülkede ve dünyada şöhret olmuş şampiyon sporcular yetiştirdi. Türkiye’de, Futbol Federasyonu’nun kayıtlarına göre 38 tane Demirspor bulunurken bunlardan biri de Tarihi Haydarpaşa Garı’nda çalışan işçilerin kurduğu Haydarpaşa Demirspor

Haydarpaşa Garı’nın kapatılması, TCDD tarafından verilen desteklerin yetersizliği, insanların ilgisinin azalması gibi sebeplerden gelirleri düşen kulüp, son 5-6 yıldır zor günler geçiriyordu. Antrenman sahaları ve merkezi Orgeneral Şahap Gürler Caddesi’ndeki TCDD’ye ait arazide yer alan kulüp hakkında, dört yıla yakındır biriken kira borçları nedeniyle, birçok alanda temsil ettikleri TCDD tarafından borçların tahsili için işlem başlatılmıştı. Daha önce gazetemize konuşan, meslek hayatına Haydarpaşa Garı’nda teknisyen olarak başlayan ve 18 senedir Haydarpaşa Demirspor’un antrenörlüğünü yapan Ömer Ayten, “Bu koşulları değiştiremez ve kulübe ek gelir bulamazsak kulüp kapanabilir.” demişti.

Koşullar değişmedi, sorunlara çare bulunamadı. Kulüp aldığı kararla tarihinde birçok milli sporcu yetiştirmiş serbest güreş şubesini kapatmak zorunda kaldı. Kulüp güreşin yanı sıra futbolda da yarışmacı liglerden çekildi.

ULUSLARARASI SPORCULAR YETİŞTİRDİ

Serbest güreş şubesi kapatılan kulübün güreşte tarihi boyuncu uluslararası ve ulusal birçok başarısı bulunuyor. 1952’de dünya şampiyonu ve olimpiyat ikincisi olan Hamit Kaplan, 1956 ve 1960 yıllarında olimpiyatlarda greko-romen branşta altın madalya kazanan Mithat Bayrak, FILA tarafından “Asrın Güreşçisi” unvanı verilmiş güreşçi Hamza Yerlikaya kulübün yetiştirdiği binlerce sporcudan sadece bir kaçı.

 

“DEMİRSPORA SAHİP ÇIKALIM”

Kararla ilgili gazetemize konuşan Ayten, “Aldığımız bir karar var: Güreş branşında serbest güreş branşını kapatacağız. Bu sene müsabakalara katılmıyoruz. Futbolda da yarışmacı gruplara girmeme kararı aldık. Ekonomik sorunlarımız devam ediyor. Bahsettiğimiz kapanma riski hala devam ediyor. Henüz bir aşama kaydedebilmiş değiliz. Mücadelemiz devam edecek. Yılmıyoruz, bırakmıyoruz.” derken, Kadıköylülere amatör kulüplere sahip çıkma çağrısı yaptı: “Kulübümüz sosyal amaçlar etrafında emek veren bir kulüp. Sportif hedeflere önem vermiyoruz. Geçmişinden bugüne kadar da gerek futbolda, gerek güreşte çocukları kötü alışanlıklar edinmekten ve sokak hayatının olumsuz etkilerinden kurtarmaya uğraştık. Spor kulüpleri ticarethane değil aslında sosyal bir merkez. Buraya gelen çocuklardan para almıyoruz. Sporun bu konuda da oldukça faydalı bulunuyor. Onun için Haydarpaşa Demirspor’a sahip çıkmalıyız.”

ŞARK ŞİMENDİFLERİ’NDEN HAYDARPAŞA DEMİRSPORA…

Haydarpaşa Demirspor’un hikâyesi bundan tam 92 yıl önce 1926’da “Şark Şimendiferi Spor Kulübü” adıyla başlıyor. Haydarpaşa Garı’nda çalışan işçilerin kurduğu takım 1937 yılında Haydarpaşa Demirspor Gençlik ve Spor Kulübü ismiyle federe oluyor. 1952’de dünya şampiyonu ve olimpiyat ikincisi olan Hamit Kaplan, 1956 ve 1960 yıllarında olimpiyatlarda greko-romen branşta altın madalya kazanan Mithat Bayrak, FILA tarafından “Asrın Güreşçisi” unvanı verilmiş güreşçi Hamza Yerlikaya kulübün yetiştirdiği binlerce sporcudan sadece bir kaçı. Kulüp halen futbol, güreş, judo ve masa tenisi branşlarında 300 lisanslı sporcuyla faaliyet göstermeye devam ediyor.


ARŞİV