Aç karnına spor yapmayın!

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, spor ve beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

27 Ağustos 2013 - 13:41
Zayıflama programı ile beraber günlük yaşantısına aktivite programı ekleyen kişilerin bir günlük karbonhidrat, protein, yağ dolayısıyla vitamin, mineral ve su dengesini sağlayacak kişiye özel yeterli ve dengeli mönüler tüketilmesinin önemine değinen Uzman Diyetisyen Pınar Kural Eneç, bu konuda uyarılarda bulundu.
Spordan önce enerji ihtiyacını karşılamaya yönelik ara öğün karşılığı bazı alternatifler olduğunu vurgulayan Diyetisyen Eneç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ancak ana öğünlerde sporun cinsi ve şiddetine yönelik besin tüketimi önemlidir. Spor için günün en sıcak saatleri tercih edilmemeli. Sabah aç karnına spora başlandığında vücudun kan şekeri seviyesi çok düşük olur. Vücut enerji kaynağı olarak şekeri kullanamıyor, yağı vücuttan çıkarıp kullanmak daha zor olduğu için en kolay olanı seçiyor yani kasları kullanıyor. İlk 20 dakika geçtikten sonra ise yağ yakımı başlıyor. Aynı şekilde yüklü bir kahvaltı sonrası sporu da önerilmiyor. Spora başlamadan yarım saat kadar önce bir muz, bir küçük kase yoğurt yiyebilir ya da midenizi rahatsız etmiyorsa bir bardak süt içebilirsiniz. O zaman yaptığınız spor ile yağ yakmış olursunuz. İş çıkışı yapılan sporlarda da aç olmamak gerekir. Aksi takdirde sporla yağ yakılamadığı gibi spordan sonra akşam yemeğinde porsiyon ayarlaması yapmakta zorlanılıyor ve fazla yeniyor. Spordan 1-2 saat önce bir kepekli tost veya bir kaç az yağlı bisküvi ile ayran ya da bir bardak sütle beraber bir küçük muz tüketmek öneriliyor.”

SPOR YAPARKEN DOĞRU BESLENMEYE DİKKAT EDİN
Tok karnına spor yapıldığı zaman mide krampları yaşamaktan çekinen spor severlerin kimi zaman aç karnına spor yapmayı tercih ettiğini, bunun sonucunda vücudun enerji kaynağı olarak depoladığı yağları yakmaya başladığını ifade eden Pınar Kural Enç, “Hatta birçok sporsever bu düşünceye göre tok olduğu zaman spor yapınca yeni yediği yemekteki karbonhidratları yaktığına inanıp, aç karnına spor yapmayı tercih etse de bu düşünce son yapılan çalışmaların sonuçlarına göre tok karına yapılan sporda yakılan kalorilerin aslında kaslardan gittiğini göstermekte. Aç karnına spor yaptığınız zaman, kas kaybetmekle kalmıyorsunuz aynı zamanda yeteri kadar enerjiye sahip olmadığınız için, daha uzun egzersiz yapabilme gücünü kaybediyorsunuz. Spor bittikten sonra bitkin düşerek yemeğe saldırdığınızda da daha fazla kalori almış oluyorsunuz. Bu durumda aç karnına spor yaptığınız zaman kaybettiğiniz toplam kalori tok karnına yaptığınız sporda yaktığınız toplam kaloriden daha düşük oluyor.” diye uyarıda bulundu.
Spora başlamadan önce yapılan atıştırmalara da değinen ve bu konunun da hassas olduğunu vurgulayan Enç, spordan 15-30 dakika önce tüketilen yemeklerdeki karbonhidratların vücut enerjisini sağladığı için, karbonhidrat ağırlıklı beslenmeye dikkat çekiyor.
Yapılan yeni çalışmaların spordan 10 dakika ile 2 saat öncesine kadar alınan karbonhidratların kan şekeri ve dolayısıyla ensülin seviyelerini yükseltebildiği, egzersizin ortalarına doğru kan şekeri ve performansın düşebildiği, bunun için egzersizden ortalama 1 saat ya da daha uzun süre ile tekrar enerji stoklarını doldurmaya çalışan bedene sağlıklı karbonhidratlar verilmesi gerektiğini belirten Enç, hafif bir egzersiz öncesi kuru meyve kokteylli mısır gevreği daha ağır tempolu bir egzersiz programı için ise şeker katkısız meyve suları yanında tam tahıl ekmeği arasına yapılmış bir sandviç doğru olacağını söyledi. Vücutta yavaş sindirilen kompleks karbonhidratların da metabolizmanın enerji ihtiyacını karşılamaya yardımcı olup spor performansına destek verdiğini ekledi.

ARŞİV